Skip to main content

Cazul Caracal la CNA (2). România TV. "Nu e nici de nivelul OTV în vremurile cele mai proaste!" Postul, criticat dur. "Când vezi rudele pe jos de durere nu este în interesul niciunui public"

 
Cazul Caracal la CNA (2). România TV. "Nu e nici de nivelul OTV în vremurile cele mai proaste!" Postul, criticat dur. "Când vezi rudele pe jos de durere nu este în interesul niciunui public"

Cum s-a văzut cazul Caracal pe posturille de televiziune? CNA a vizionat în ședința de joi fragmente din emisiunile difuzate pe posturile de televiziune. Vom prezenta concluziile, pentru fiecare dintre posturile analizate.

Publicitate

În acest material: România TV. Care au fost observațiile CNA? Dar "apărarea" stației, reprezentată de Roxana Niculescu, directorul de programe al România TV?

Decizii legate de eventuale sancțiuni vor fi luate în ședințele următoare, când se va încheia analiza pentru toate stațiile, dar se vor audia și oficialii tuturor posturilor TV (au fost analizate, până acum, România TV, B1 TV, Digi 24 și Realitatea TV). 

Printre reproșurile aduse România TV de către membrii CNA:

  • Au difuzat pe larg imagini cu familia îndurerată a Luizei Melencu, după ce rudele au aflat că Dincă și-a recunoscut vina. „Când vezi rudele pe jos de durere nu este în interesul niciunui public”.
  • A fost singurul post care a filmat minute întregi în curtea familia Alexandrei, deși legea nu permite acest lucru dacă nu există un acord al familiei.
  • Membrii au comentat și dialogul halucinant dintre Luis Lazarus și un martor din scandalul Caracal. Dialog în care Luis Lazarus a insinuat că bărbatul l-ar fi ajutat pe Dincă să ardă trupurile fetelor.

Care este relevanța pentru interesul public a faptului că ați dat 20 de minute casa părinților Alexandrei?”, a spus Monica Gubernat, președintele CNA. 

„Acesta nu era nici interviu, nici anchetă, acestea erau niște insinuări în direct, făcute în stradă, cu atitudine în zeflemea.

Cred că genul acesta de atitudine duce în derizoriu exact tocmai ce ați spus dumneavoastră că ar trebui scos în evidență, gravitatea faptului, ineficiența autorităților și la nivel de procedură și la nivel de atitudine. Asta mi se pare…nici de nivelul OTV-ului în vremurile cele mai proaste”, a spus Alex Kocsis, membru CNA. 

Cum s-a apărat postul:

„Să știți că pe acest caz putea fi pus preșul: că nu dăm imaginea asta sau cealaltă. Toate imaginile care au fost date în această perioadă sunt în interesul public. Dacă nu ar fi fost aceste imagini groaznice credeți că s-ar fi făcut ceva?”, a fost răspunsul Roxanei Niculescu.

Unul dintre mebrii CNA, Gabriel Tufeanu, este tranșant: propune amendă maximă pentru toți cei care au încălcat anumite reguli. Mai exact:

"Amendă maximă (200.000 de lei) posturilor care au dat pe larg imaginile sfâșietoare cu familiile celor două victime. Dacă se dă familia și dacă se dă vocea fetei eu propun amenda maximă", a spus Tufeanu.

Cât de jos să fii să-ți dorești să vezi asta?", a completat membrul CNA.

Citește SERIA COMPLETĂ despre Cazul Caracal pe TV:

Pe larg din discuțiile de la CNA, în continuare: 

Roxana Niculescu, director programe Romania TV:

„Pare că acest caz Caracal vreți sau pare că vreți să-l tratați ca pe o crimă obișnuită. Ei, bine, pot să vă spun că televiziunile au tratat acest caz ca fiind unul cu totul și cu totul neobișnuit. Și nu numai presa, ci și autoritățile. Pentru că numai așa se poate explica valul de demiteri și de demisii.

De ce nu s-au făcut aceste demiteri după cazul Luiza? Pentru că acest caz nu a fost prezentat la televizor.

Ceea ce a venit, puteți să credeți, că și în redacții lucrează tot oameni. Lucrează femei. Tot ce s-a dat la televizor a venit din revoltă, pentru că din prima clipă s-a știut că după 19 ore a ajuns poliția la locația indicată de această fată.

De ce nu ne uităm la polițistul de la 112? Câte astfel de apeluri cu 112 și tratați așa au fost de-a lungul timpului? Îl vedem acum pe acesta pentru că a existat un Alexandru Cumpănașu care a venit și a dat această înregistrare.

(…)

Aici nu e de vină nici un politician, suntem de vină noi toți pentru că avem această atitudine: da, se poate și așa!

Să știți că pe acest caz putea fi pus preșul: că nu dăm imaginea asta sau cealaltă. Toate imaginile care au fost date în această perioadă sunt în interesul public. Dacă nu ar fi fost aceste imagini groaznice credeți că s-ar fi făcut ceva?

De ce luăm de pe Facebook? Un ministru, și anume Ministrul Educației, a aflat că a fost demis, pe Facebook.

Este o crimă că faci audiență?

Monica Gubernat, președinte CNA:

„Doamna Niculescu, cred că ați înțeles greșit demersul nostru. Nu am făcut monitorizare ca să închidem subiectul.

Poate reușiți să-mi spuneți, dacă sunt atât de multe cazuri de oameni care răspund așa la 112, de ce nu cercetați această poveste? Care este relevanța pentru interesul public a faptului că ați dat 20 de minute casa părinților Alexandrei?”

Roxana Niculescu:

„Da, este o imagine din afară de pe spațiul public. Părinții Alexandrei au făcut vreo reclamație că li s-a arătat timp de 20 de minute casa? Era un direct. Era de acolo. Acolo erau toate echipele.”

"De ce era necesar să dați atâtea imagini cu mama Luizei țipând, leșinând?"

Dorina Rusu:

„Nu despre rolul pe care l-au avut televiziunile vrem să discutăm, ci felul în care a fost tratat subiectul. Nu văd de ce era necesar să dați atâtea imagini cu mama Luizei țipând, leșinând. Imaginile n-au fost numai în direct, dar repetate de nu știu câte ori. Nu văd de ce trebuia să fie filmată familia Alexandrei prin gard. Aici sunt prevederi foarte clare în legislație. Erau în spațiul lor privat.

Luis Lazarus cum poate să-i spună omului că e ars pe mâini, că a participat la arderea cadavrului? Cum se poate așa ceva? Dacă ar fi așa ceva, nu este Luis Lazarus în măsură să facă lucrul acesta.

Mi s-au părut niște scene îngrozitoare care nu au nicio legătură cu descoperirea adevărului, care duc în derizoriu toată munca. Înțeleg că au dat acele imagini cu familia, în direct, dar de ce a fost nevoie să fie reluate?

Despre asta vorbesc eu, despre exagerările care s-au făcut, despre încălcările legii, despre lipsa de omenie și bun simț.” 

Roxana Niculescu:

„Lazarus a pus niște întrebări. Nu este un martor oarecare. Acel om a fost anchetat. Nu a acuzat pe nimeni. Lazarus a pus niște întrebări.”

Alexandru Kocsis, membru CNA:

„Sunt de acord cu dumneavoastră când spuneți că mediatizarea puternică a acestui caz creează o presiune fantastică pe decidenți. Prin această presiune e posibil să avem și niște schimbări în bine. (…)

Dar cred că lucrurile acestea pot fi făcute și printr-o atitudine mai decentă. Cred că puteți face și dezbateri pe diverse piste, dar cu decență.

De exemplu, anumite abordări ale reporterilor, cum a fost acest tip de abordare, ca cea a domnului Lazarus, mi se pare că duc în derizoriu și ancheta jurnalistică și pe cea a autorităților și seriozitatea cazului. (…)

Acesta nu era nici interviu, nici anchetă, acestea erau niște insinuări în direct, făcute în stradă, cu atitudine în zeflemea. Cred că genul acesta de atitudine duce în derizoriu exact tocmai ce ați spus dumneavoastră că ar trebui scos în evidență, gravitatea faptului, ineficiența autorităților și la nivel de procedură și la nivel de atitudine.

Asta mi se pare…nici de nivelul OTV-ului în vremurile cele mai proaste.”

Roxana Niculescu:

„Haideți să nu mai facem comparații cu OTV. Dialogul cu Luis Lazarus a durat 5 minute. Economia acestui caz Caracal înseamnă sute de ore de emisie.”

Radu Herjeu, membru CNA:

„E clar că există o diferență uriașă între viziunea unei anumite părți a populației României, despre cum ar trebui să relateze televiziunea un astfel de caz și viziunea pe care o au televiziunile despre acest subiect. (…)

Eu cred că a arăta niște părinți care se prăbușesc pe jos de durere nu este în interesul niciunui public, și cu atât mai puțin nu asta pune presiune pe autorități. (…)

Există această diferență între viziuni, iar CNA nu trebuie să dea curs uneia sau alteia dintre viziuni. CNA trebuie să se uite la lege. Legislația e foarte clară.

Noi ne-am uitat la un singur lucru: în ce măsură imaginile cu părinții au fost de natură a avea un impact asupra minorilor care se uită la televizor, dincolo de dreptul la imagini.

(…) În aceste săptămâni, s-au aruncat pe post toate informațiile care treceau prin zbor pe lângă un reporter și s-au putut rosti de către invitați toate aberațiile din lume, fără nici un filtru. N-a fost nici cea mai mică dorință de a se pune un mic filtru.

În finalul discuției, Gabriel Tufeanu, membru CNA, a spus că intenționează să propună amendă maximă (200.000 de lei) posturilor care au dat pe larg imaginile sfâșietoare cu familiile celor două victime.

„Am spus încă de săptămâna trecută (colegilor – n.r.): dacă se dă familia și dacă se dă vocea fetei eu propun amenda maximă", a spus Tufeanu.

Cât de jos să fii să-ți dorești să vezi asta?", a completat membrul CNA.

CONTEXT. Consiliul Național al Audiovizualului s-a reunit în ședința de joi, pentru a analiza, în cea mai mare parte, monitorizări ale primelor două zile ale modului în care a fost reflectată tragedia de la Caracal.

Timp de mai bine de cinci ore, membrii au vizionat fragmente de emisiuni difuzate de Realitatea TV, Romania TV,B1 TV, Digi 24, Pro TV, Kanal D, Prima TV, National TV. Totodată, au fost audiați și reprezentanții posturilor în cauză.

În ședința viitoare, care va fi cel mai probabil marți, 13 august, vor fi vizionate monitorizări de pe Antena 1 și Antena 3. Membrii CNA au luat această decizia întrucât reprezentantul postului nu a putut fi prezent în ședință pentru a fi audiat.

Membrii CNA vor face propuneri de sancționare, dacă vor considera că s-a încălcat legislația, după ce vor fi vizionat toate posturile.

Amintim că, pe lângă câteva reclamații primate de la telespectatori, CAN a decis să facă o monitorizare „de linie”, a principalelor posturi de știri și generalist (plus câteva locale din Olt și Dolj), în cazul tragediei de la Caracal. O practică normal a CNA în cazul unor subiecte de mare impact.

Citește SERIA COMPLETĂ despre Cazul Caracal pe TV:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu