Skip to main content

Sindicatul din Radio România cere demiterea directorului de la Craiova, după întrebările nepotrivite adresate unei jurnaliste la interviul de angajare

 
Sindicatul din Radio România cere demiterea directorului de la Craiova, după întrebările nepotrivite adresate unei jurnaliste la interviul de angajare

Sindicatul MediaSind din Radio România cere demiterea şi sancţionarea directorului de la Radio Oltenia Craiova - Alexandru Mogoşeanu - după întrebările neprorivite puse unei jurnaliste la interviul de angajare.

Publicitate

Sindicatul reclamă, printre altele:

  • Abuzurile şi încălcările drepturilor angajaţilor
  • Angajaţii Radio Oltenia - Craiova nu şi-au încasat zilele trecute salariile la data prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă din SRR
  • Grave prejudicii de imagine în urma organizării unui concurs de angajare pentru mai multe posturi de reporter.
  • Scuze publice tuturor candidaţilor care au fost umiliţi de directorul Radio Oltenia-Craiova

Gestul Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala Radio România vine după ce la finalul săptămânii trecute o jurnalistă, cu peste 15 de experienţă în presa locală chiar ea membră a sindicatului, a reclamat nereguli la interviul de angajare pentru postul de reporter la Radio Oltenia - Craiova, după cum a relatat şi Paginademedia.ro.

„Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala Radio România solicită preşedintelui - director general Georgică Severin şi membrilor Consiliului de Administraţie demiterea urgentă din funcţie a directorului studioului local al SRR, Radio Oltenia- Craiova, Alexandru Mogoşeanu şi sancţionarea acestuia pentru prejudiciile produse angajaţilor şi imaginii instituţiei”, notează comunicatul de presă.

Luiza Gheorghiţa Paraschivu, candidată pentru postul de reporter, a povestit că a fost pusă să recite poezii, iar comisia de concurs că a pus întrebări personale fără ca acestea să aibă vreo legătură cu postul pentru care aplicase.

„Zilele trecute, acelaşi manager a produs instituţiei grave prejudicii de imagine în urma organizării unui concurs de angajare pentru mai multe posturi de reporter. preşedintele comisiei a avut o atitudine zeflemitoare şi umilitoare la adresa candidatei”, continuă acelaşi document.

Jurnalista ar fi primit întrebări personale de la şeful comisiei, Alexandru Mogoşeanu.

„Unde lucrează soţul?”, „Cine ţine banii în casă?” sau „Soţul tău are vreodată dreptate?” – toate aceste întrebări i-au fost puse de Alexandru Mogoşeanu, conform contestaţiei făcute de jurnalistă - publicată de ziarul Libertatea.

Citeşte şi: Interviu de angajare la Radio Oltenia: „Soţul tău are vreodată dreptate?”, „Cine ţine banii în casă?”

Comunicatul remis de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala Radio România, pe larg

MediaSind cere demiterea directorului de la Radio Oltenia - Craiova!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala Radio România condamnă abuzurile directorului Studioului Teritorial Craiova din Societatea Română de Radiodifuziune - Radio Oltenia - Craiova, Alexandru Mogoşeanu, împotriva angajaţilor instituţiei.

Stilul dictatorial în care acesta înţelege să conducă unul dintre cele mai prestigioase instituţii locale de media, abuzurile şi încălcările drepturilor angajaţilor acestei staţii trebuie să înceteze. Din cauza lipsei de respect şi a lipsei de profesionalism de care dă dovadă managerul instituţiei, angajaţii Radio Oltenia - Craiova nu şi-au încasat zilele trecute salariile la data prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă din SRR. Desele încălcări ale legii în Radio Oltenia impun demiterea de urgenţă a conducerii studioului local.

De asemenea, tot zilele trecute, acelaşi manager a produs instituţiei grave prejudicii de imagine în urma organizării unui concurs de angajare pentru mai multe posturi de reporter. Potrivit Contestaţiei depuse de către candidata Luiza Gheorghiţa Paraschivu, jurnalist cu peste 15 ani de experienţă în presă şi membru MediaSind, directorul Alexandru Mogoşeanu, în calitate de preşedinte al comisiei de concurs, a pus nişte întrebări care nu aveau legătură cu modul de organizare a unui concurs într-o instituţie de media.

Totodată, în sesizarea membrului nostru de sindicat se arată că preşedintele comisiei a avut o atitudine zeflemitoare şi umilitoare la adresa candidatei:

- ”Unde lucrează soţul?”, “Cine ţine banii în casă?”, “Soţul tău are vreodată dreptate?” – întrebări ce apreciez că încalcă prevederile art. 23 alin (6) din OPDG 193/22.02.2019 privind starea materială şi pe care le consider lipsite de relevanţă în contextul interviului de angajare;

- Mi s-a cerut să numesc “câte un defect al fiecărui membru din comisia de concurs” şi să spun o poezie - consider că aceste cerinţe nu au nicio legătură cu criteriile prevăzute la art.23 alin.(2) din din OPDG 193/22.02.2019

- Mi s-a cerut să enunţ motivele personale care m-au determinat să schimb un loc de muncă anterior. Am explicat că aceste aspecte ţin de viaţa personală, aşa că am refuzat să răspund. Atitudinea mea a stârnit nervozitatea preşedintelui comisiei de concurs care a ridicat tonul la mine- atitudine pe care o consider total nepotrivită pentru un reprezentant al unei instituţii publice şi nejustificată în cadrul unui concurs de angajare

- Unul dintre membrii comisiei mi-a cerut să realizez un interviu cu managerul Radio Oltenia Craiova, preşedintele comisiei de concurs. În acest context, la întrebarea ” Ce sfaturi le-aţi da tinerilor jurnalişti care vor face parte din echipa Radio Oltenia Craiova ?” răspunsul primit a fost : “Nu e treaba ta , nu e cazul tău !” Prin acest răspuns şi ţinând cont de faptul că nu eram ultima candidată ce trebuia evaluată la proba Interviu, consider că preşedintele comisiei, în mod direct, a influenţat membrii comisiei şi s-a antepronunţat privind rezultatul concursului.

Menţionez că acest concurs s-a desfăşurat în lipsa unui reprezentant sindical. Pe toată durata examinării mele în cadrul probei Interviu, managerul instituţiei- preşedintele comisiei de concurs, a avut o atitudine zeflemitoare, total nepotrivită şi care încalcă normele deontologice – aproape tot timpul a ridicat tonul la mine, m-a catalogat ca fiind „ o tocilară” , „ fricoasă”, „lipsită de imaginaţie” . Toată această atitudine o consider de natură a mă hărţui, umili şi a-mi aduce atingere imaginii publice într-un spaţiu public. De asemenea, evaluarea mea în cadrul probei Interviu s-a realizat „ într-un nor negru” de fum de ţigară. Preşedintele comisiei de concurs şi alţi doi membri au fumat pe toată durata desfăşurării probei.

Toate cele menţionate mai sus le consider abateri grave în organizarea acestui concurs, dar şi în activitatea instituţiei. În plus, consider că există vicii de procedură în OPDG 193/22.02.2019, aşa că vă rog să mă sprijiniţi pentru a anula în instanţă acest document. - se arată în sesizarea trimisă SRJ MediaSind de către Luiza Gheorghiţa Paraschivu.

Având în vedere aceste abuzuri incompatibile cu funcţia de manager într-o instituţie publică de media, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind -Filiala Radio România solicită preşedintelui - director general Georgică Severin şi membrilor Consiliului de Administraţie demiterea urgentă din funcţie a directorului studioului local al SRR, Radio Oltenia- Craiova, Alexandru Mogoşeanu şi sancţionarea acestuia pentru prejudiciile produse angajaţilor şi imaginii instituţiei.

De asemenea, MediaSind- Radio România solicită admiterea de către SRR a contestaţiei depuse de membrul nostru de sindicat şi prezentarea de scuze publice tuturor candidaţilor care au fost umiliţi de directorul Radio Oltenia-Craiova.

SRJ MediaSind - Filiala Radio România

Biroul Executiv

Bucureşti, 19 august 2019”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Lucia Marusievici Iorga Lucia Marusievici Iorga
    Fără olteni în funcții publice!

Trimite un comentariu

sus