Skip to main content

Denise Rifai, de neoprit. CNA a suspendat şedinţa ca să o potolească. Confruntare pe tema Mircea Badea. „Vreau doar să-l opriţi pe omul acesta”

 
Denise Rifai, de neoprit. CNA a suspendat şedinţa ca să o potolească. Confruntare pe tema Mircea Badea. „Vreau doar să-l opriţi pe omul acesta”

Dezbatem DE NI SE încing spiritele. O şedinţă CNA cu Denise Rifai invitată a fost ca o emisiune cu…Denise Rifai. Cu membrii care vorbeau peste invitaţi, cu discuţii pe un ton ridicat ca să se acopere unii pe alţii sau cu apropouri despre „culori” politice.

Publicitate

Şefa CNA chiar a suspendat şedinţa pentru 10 minute, după ce Denise Rifai nu a mai putut fi oprită. Debitul verbal al moderatoarei de la Realitatea i-a acoperit pe membrii CNA.

Nici preşedintele CNA nu s-a lăsat mai prejos. Monica Gubernat a întrebat-o pe Denise Rifai „cine a aruncat primul piatra?” în scandalul cu Mircea Badea, sau „vi se pare că semăn cu Ana Pauker?”, amintind de un moment de la începutul anului, când emisia postului Realitatea TV a fost suspendată cu 10 minute pentru modul în care au reflectat protestele din 10 august.

La momentul respectiv, Denise Rifai a comparat-o pe Monica Gubernat cu Ana Pauker.

În cele aproape două ore de discuţii, Denise Rifai a repetat că nu vrea amenzi în bani pentru Antena 3, ci doar că Mircea Badea să fie „oprit.

Mircea Badea despre Denise Rifai: "jihadistă", "Miss Piggy"

De unde a pornit totul?

Denise Rifai a sesizat CNA după ce a fost făcută, printre altele, „jihadistă” şi „miss Piggy”. Cazul a fost analizat în şedinţa de marţi, când nu a trecut nicio propunere de sancţionare. Cristina Pocora propusese o scrisoare de atenţionare, însă nu a trecut la vot.

După discuţia de marţi, Denise Rifai a cerut CNA reanalizarea cazului şi să vină în faţa CNA pentru a-şi prezenta poziţia.

În faţa forului au venit, joi, din partea Realitatea, Edward Pastia, director executive al Realitatea TV, Denise Rifai, realizatoare a emisiunii Legile Puterii, producătoarea emisiunii Legile Puterii şi Mihăiţă Avram, care reprezintă de obicei postul în relaţia cu CNA.

Discutăm discuţii. Două ore de vorbă fără finalitate

Prezentăm în continuare doar o parte din discuţia de la CNA. O discuţie care a durat aproape două ore. Fără vreo finalitate.

CNA a respins, în final, cererea de reanalizare a Denisei Rifai. Au fost doar cinci voturi pentru reanalizare, în condiţiile în care era nevoie de şase.

Denise Rifai, în debutul şedinţei:

„Mi-aş fi dorit să fi venit aici poate după ce m-aţi fi ajutat deja. Am venit să vă rog şi nu o să plec de aici până nu o să am măcar promisiunea din partea dumneavoastră că sunteţi pentru noi, jurnaliştii, instanţa care trebuie să reglementeze tipul acesta de abuz şi de derapaj pe care jurnalistul Mircea Badea îl face în mod constant şi repetat ori de câte ori probabil are câte o zi mai nefavorabilă domniei sale.”

"Mă simt jgnită. Cum poate să mă acuze că sunt jihadistă, adică sunt teroristă, în contextul în care eu nu sunt?"

Denise Rifai:

„Mă simt jignită. Mă simt sub un asalt de jigniri continue care sunt total în contra dreptului meu la imagine, dreptului meu la demnitate, reputaţiei mele de jurnalist şi libertăţii mele religioase. Domnul acesta nu respectă nimic.”

„Ce face acum este doar o mostră din ce face Mircea Badea în mod constant. Eu nu sunt teroristă. Eu nu sunt jihadistă. Aparţin vreunei grupări teroriste? Aparţin ISIS? Aparţi Al-Qaeda?

Cum puteam să permitem unui jurnalist în spaţiul român, în statul român să acuze o femeie? Sunt femeie, sunt jurnalist, sunt doar cetăţean român. Cum poate să mă acuze că sunt jihadistă, adică sunt teroristă, în contextul în care eu nu sunt? (...)

Ideea că eu sunt teroristă nu este o glumă, nu este un epitet. NU mai vorbim de faptul că mă facă purcică în călduri sau Miss Piggy în crize maxime. Nu contează că mă vede slabă, urâtă, grasă, frumoasă, omul acesta mă face teroristă în fiecare zi, când are chef şi după aceea nu i se întâmplă nimic.

Asta nu este presă, acesta nu este limbaj, acaesta nu este abordare de jurnalist, în prime-time, la un post public de televiziune.”

Realizatoarea Realitatea TV a continuat:

"Eu am venit să vă cer ajutorul, în contextul în care mă aşteptam deja ca dumneavoastră să mă fi ajutat. Eu am nevoie să mă ajutaţi, pentru că tipul acesta de limbaj trebuie oprit. Asta nu e presă. Sunt revoltată, sunt supărată şi eu nu pot să ajung acasă în fiecare seară şi să mă sune colegii din televiziune. Am familie, am prieteni, am colegi.

Omul acesta nu poate să mă jignească la nesfârşit şi să-mi râdă în nas la televizor. După ce s-a dezbătut speţa mea fără ca eu să fiu audiată, domnul Mircea Badea în emisiunea de marţi seara şi-a umflat muşchii şi a spus cum s-a terminat foarte rău pentru mine sesizarea pe care i-am făcut-o la CNA.

Dumneavoastră v-ar conveni?”

Tonul Denisei Rifai a determinat o reacţie din partea şefei CNA.

Monica Gubernat, preşedintele CNA:

„Dacă nu coborâţi tonul, nu o să putem discuta raţional”

Denise Rifai:

„Mă jigniţi, doamna Gubernat. Cred că pe Mircea Badea ar trebui să-l jigniţi, nu pe mine. Dumneavoastră v-ar conveni să vă facă un om teroristă? E o acuzaţie foarte gravă.”

Monica Gubernat:

„Doamna Rifai, pot să vă întreb ceva, dacă tot mi-aţi ridicat mingea la fileu? Vi se pare că semăn cu Ana Pauker?”

O întrebare la care preşedintele CNA nu a primit răspuns.

Dacă vreţi respect, încercaţi să daţi şi dumneavoastră puţin respect

Un membru CNA a încercat o altă strategie pentru detensionarea momentului. Cu un apel la repect.

Orsolya Borsos, membru CNA:

„Sunt de partea dumneavoastră. Vă înţeleg foarte bine şi mă empatizez cu dumneavoastră, în cel mai sincer mod.

E groaznic să fii făcut în fel şi chip la televizor. Dar să ştiţi că şi eu m-am confruntat cu această problemă, fiind unguroiacă de cetăţenie română.

Menţiunea mea este: Dacă vreţi respect, încercaţi să daţi şi dumneavoastră puţin respect. Sau să fiţi mai sensibilă.

Am văzut că sunteţi foarte sensibilă la chestiunile astea şi mă bucură acest lucru, fiindcă sper că de acum în acolo şi la alte speţe atât de sensibile, veţi fi şi dumneavoastră mai atentă.”

CNA versus CNA: Acuz de abuz. Abuz de putere. V-aţi transformat în avocatul domnului Mircea Badea

În finalul discuţiei, unul dintre membrii CNA, Alexandru Kocsis, i-a reproşat Monicăi Gubernat, preşedintele CNA, că a făcut un „abuz de putere” în modul în care a condus şedinţa:

„Vreau să fac o observaţie şi vă spun că protestez faţă de modul în care conduceţi şedinţa. Este un mod arbitrar, subiectiv şi vă dau şi exemple.

De la începutul audierii doameni Rifai, aţi început cu o experienţă personală a dumneavoastră, în care la un moment dat aţi fost comparată cu Ana Pauker şi aţi reamintit acel moment. Deşi noi nu discutam despre aşa ceva.

Apoi, aţi intrat în discuţii contradictorii şi consider că aţi făcut un abuz de putere ca preşedinte de şedinţă şi aţi decis unilateral să suspendaţi şedinţa fără să ne întrebaţi dacă suntem de acord. Apoi că v-aţi transformat în avocatul domnului Mircea Badea.

Încep să regret că am renunţat la acea prevedere care spunea că şedinţele pot fi prezidate prin rotaţie de către membri, dacă acesta va fi modul dumneavoastră de a conduce şedinţele în următorii cinci ani.”

În replică, Monica Gubernat i-a răspuns doar a vrut să atragă atenţia asupra limbajului doamnei Rifai în ce îl priveşte pe Mircea Badea.

„Limbajul şi atitudinea, pentru că tot făceau referire la atitudine, că i-au deranjat acea atitudine acelui moderator, dar dânsa a avut exact aceeaşi atitudine în faţa Consiliului.

Şi, printre rânduri, am încercat să transmit că mi se pare foarte mare ipocrizia. Nu te poţi extrage ca şi când tu nu ai făcut niciodată nimic, eşti nevinovat, ceri respect, dar nu acorzi respect.

În încheiere, Orsolya Borsos, membru CNA, care a şi făcut o serie de sesizări când Realitatea TV a avut derapaje în dezbaterile despre minoritatea maghiară, a remarcat:

„Nu pot să trec cu vederea ipocrizia (Denisei Rifai - n.r.). Nu poţi să ceri respect fără să acorzi respect.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • alocibiade alocibiade
    Radu, hai *** !
  • Alin Alin
    ***
  • Radu Radu
    CNA nu aude nu vede ce debiteaza A3 si RomaniaTv !? nu de azi de ieri ci de ani si ani , ar fi corect ca toti moderatori etc atacati de altii sau amendati pe nedrept sa se stranga la CNA sa protesteze ...cate procese a pierdut A3 si Badea cu Gadea ?!
  • Dani Corban Dani Corban
    CNA și CNCD sunt două adunături ***. Nu poți să îți bați joc de funcție și să fii ultima ***, ***. Fi-mi-ar scârbă de ***!
  • fotiny fotiny
    ..ce gura are asta denisa ..si la tv ,ca moderatoare ,,ea intreaba tot ia raspunde ...nu lasa invitatului sa-si spuna parerea sa raspundab .. ce dracu o tin pe asta pe asa post ...
  • Răzvan Răzvan
    Sărmana *** ,cum stă ea singurică acum ,încuiată în debara și plânge cu muci
  • marian marian
    Razvane si pe cine intereseaza aceasta doamna doar pe voi cei de antenuta rasuflata tu nu vezi ca esti penibil , vezi ca acces emisiunea ta preferata a fost pe 3 si ieri , dupa canalul cu o emisiune care ar trebui mutata dupa ora 22 00 , dar CNA ca de obicei doarme si pro ,
  • LE LE
    Inteleg ca Denise Rifai este de religie musulmana, si este grav ca Badea foloseste cuvinte care ating sensibilitatea oamenilor de aceasta religie. Dar se pare ca Badea va ramane nesanctionat, pentru ca Rifai a jignit maghiarii, asadar ce tie nu-ti place altuia nu-i face. Oare se stie audienta lui Badea, pentru ca emisiunea lui cred ca este incadrata la sectiunea "pamflet", cu cine concureaza el la aceasta categorie? Cu Gala umorului, Pastila de ras?
  • Răzvan Răzvan
    Paginademedia ,Ramona Ioana Bruynseels este în direct la Neatza cu Razvsn si Dani ,acum live pe Antena1

Trimite un comentariu

sus