Skip to main content

VIDEO. Online vs. TV. Paul Lungu, vlogger, magician, finalist iUmor şi concurent Românii au talent. "Vechile instituţii vor să păstreze controlul informaţiei"

 
VIDEO. Online vs. TV.  Paul Lungu, vlogger, magician, finalist iUmor şi concurent Românii au talent. "Vechile instituţii vor să păstreze controlul informaţiei"

VIDEO. Online şi Televiziune. Cum se împacă? Răspunsuri de la un vlogger, magician, care a experimentat şi apariţiile TV: a fost finalist iUmor, concurent Românii au talent şi invitat în showuri TV. Paul Lungu (Top 8), la Interviurile Paginademedia.ro.

Publicitate

"Până acum ne-am luat informaţia dintr-un loc centralizat, ca televiziunea", spune Lungu. Şi continuă:

"Vechile instituţii vor să-şi păstreze controlul şi autoritatea asupra informaţiei, dar nu mai e cazul. Acum informaţia este peste tot."

Impactul televiziunii? Televiziunea contează mult. Încă, e de părere Lungul. Totuşi, "televiziunile încep să îşi piardă din importanţă."

A fost invitat în emisiuni TV, însă o emisiune a lui nu îl tentează. I-ar plăcea un show mare, dar televiziunea nu îi oferă libertatea vloggingului.

"Eu personal n-aş vrea să am o emisiune la TV. Mi-ar plăcea să fac ce fac la un nivel mai mare, dar n-aş vrea să mă justific în faţa unui producător despre ce fac şi cum fac", punctează magicianul.

Cum se împarte între între magie şi videoclipuri pe YouTube. Paul Lungu (Top 8) a povestit, la Interviurile Paginademedia.ro:

„Nu prea se împacă, nu au nicio legătură una cu alta. Sunt complet separate şi uneori îmi e chiar greu să explic oamenilor cum le fac pe amândouă”, a spus el.

A început cu magie, în urmă cu 10 ani, fiind şi singura meserie pe care a avut-o vreodată. Pe parcurs a apărut şi pasiunea pentru vlogging şi clipuri video.

Are un canal de YouTube, Top 8, care deşi este întreptat către educaţie, informaţie şi mini-documentare, a ajuns la aproape jumătate de milion de abonaţi.

Aparent fără legătură una cu celaltă, Paul Lungu spune că anumite abiliţităţi, precum editatul video sau cel foto, le-a căpătat în primă fază din jobul de magician.

„Ca magician am învăţat să-mi fac afişe, să editez filme şi când a apărut fenomenul YouTube-ului am realizat că pot să fac şi eu asta. Nu părea că îţi trebuiesc echipament sofisticate sau nu ştiu ce expertiză. Cumva, cariera de magician m-a pregătit perfect pentru lucrul celălalt”, adăugă el.

Cosideră că viitorul creatorilor de conţinut va fi asigurat de oamenii care vor plăti pentru conţinut. Chiar el a mărturisit că susţine cu câţiva dolari în fiecare luna canale de YouTube şi creatori de conţinut.

Câteva dintre subiectele discutate, în continuare. Înainte, interviul video.

VIDEO. Paul Lungu - Top 8. Magician. Vlogger. Invitat în emisiuni TV


Meseriile viitorului în zona online: „Multe meserii vor dispărea”


Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Zona de vlogging şi de conţinut online a creat noi meserii (videograf, vlogger) şi un al stil de a face divertisment. Ce impact va avea asupra unui copil care ar trebui să îşi găsească o meserie?

Paul Lungu, Top 8: „Copii care cresc acum au complet altă mentalitate decât ne putem da noi seama. S-au născut cu era internetului. Văd complet diferit lucrurile astea. Pentru noua generaţie de vloggeri e ceva foarte natural şi firesc să facă treaba asta.

"Până acum ne-am luat informaţia dintr-un loc centralizat, ca televiziunea. Vechile instituţii vor să-ţi păstreze controlul şi autoritatea asupra informaţiei, dar nu mai e cazul. Acum informaţia este peste tot.

Acum, în era tehnologiei şi a roboţilor, cred că multe meserii vor dispărea. Cred că multă lume o să intre în divertisment pentru că întreaga planetă devine scenă, cum zicea Shakespeare.”


Conflictul dintre media tradiţională şi noii creatori de conţinut: „Televiziunile încep să îşi piardă din importanţă”


Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Simţi un conflict între media tradiţională şi creatorii de conţinut din online?

Paul Lungu, Top 8: „Da, cu siguranţă. Au fost şi atâtea cazuri. Pewdiepie, cel mai mare YouTuber din lume, este în mod constant hărţuit şi atacat. Se încearcă să ise distrugă imaginea în media vechii, chiar în publicaţii mari ca Wall Street Journal sau New York Times.

Mi se pare complet aiurea. Nu ştiu cum se poate că o instituţie atât de mare, cu tradiţie, să fie atât de necinstită cu un om care are atât de mulţi fani. Cred că îi întorci împotriva ta foarte repede.

YouTuberii sunt văzuţi ca un fel „dă-te mă puştiule”.

Eu fac audienţă mai mare de la mine din cameră, cu un microfon la 500 de lei, decât anumite televiziuni care bagă zeci de mii de euro în aparatură.

N-are cum să mai reziste mult. Televiziunile încep să îşi piardă din importanţă. Eu personal n-aş vrea să am o emisiune la TV. Mi-ar plăcea să fac ce fac la un nivel mai mare, dar n-aş vrea să mă justific în faţa unui producător despre ce fac şi cum fac.

Nu cred că asta e viitorul.”


Transparenţă în online: „Trebuie să spui că e reclamă, mai ales în faţa copiilor”


Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Cât contează ca un creator de conţinut să fie transparent cu publicul lui. Cât contează treaba asta pe YouTube?

Paul Lungu, Top 8: „Eu prea am făcut reclame. Am doar una singură, care nici n-a fost plătită, adică am primit o geantă. Am auzit de la preteni, care au făcut, că în principal aşa se face: „Nu trebuie să zici că reclamă”.

„Hei uite făceam un vlog şi eram aici întâmplător la Kaufland”, de exemplu. Asta am impresia că e şi ilegal, dacă nu mă înşel, dar am impresia că trebuie să dezvălui dacă e reclamă.

Cred că e important mai ales pentru copii. Cei de la o anumită vârstă în jos nu pot să distingă între o reclamă şi un om care vorbeşte.

E important, dar e din ce în ce mai greu. Produsele care se vând cel mai bine sunt cele care devin cumva virale, despre care lumea vorbeşte. De exemplu Whatsapp. Eu n-am văzut niciodată campanii de reclamă la Whatsapp. Pur şi simplu lumea îl folosea şi vorbea despre el.

Cred că asta vor şi brandurile, să creeze „viralul”, reclama asta aşa naturală, din gură în gură. N-ai cum să creezi ceva viral, ori e, ori nu e.

E important să dezvălui că e reclamă, dar e tot mai greu.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionel Manoliu Ionel Manoliu
    Spune prezentatorul: "Toata lumea face muzica, divertisment, trap." Tin sa te anunt ca trap-ul asa trash cum e el si minimalist, tot in sectiunea de muzica se incadreaza. Numai bine! :)

Trimite un comentariu

sus