Skip to main content

Istoria se întoarce acasă. Digi24 dedică o săptămână Reginei-Mamă Elena

 
Istoria se întoarce acasă. Digi24 dedică o săptămână Reginei-Mamă Elena

Digi24 dedică săptămâna 14-20 octombrie Reginei-Mamă Elena. Săptămâna viitoare, rămăşiţele pământeşti ale mamei Regelui Mihai vor fi aduse în ţară de la Lausanne, Elveţia, şi vor reînhumate în incinta mănăstirii domneşti de la Curtea de Argeş.

Publicitate

În seria „Regina Elena. Istoria se întoarce acasă”, postul de televiziune Digi24 va difuza în fiecare zi, în jurnalele de ştiri, reportaje şi relatări dedicate Reginei-Mamă Elena.

Între acestea, jurnalista Elena Tănase a acordat o atenţie specială unor file din jurnalul Reginei-Mamă, puţin cunoscute.

Inclusiv povestea acestor scrieri este fascinantă. Însemnările Reginei din anii '30 au fost ascunse de nazişti, o parte în fântâna Vilei Sparta de la Florenţa, altă parte la Vatican, iar caietele din perioada ocupaţiei sovietice a României au fost scoase în secret din ţară cu ajutorul diplomaţilor britanici.

Regina povesteşte presiunile violente ale URSS pentru desemnarea unui premier pro-comunist, în timp ce Transilvania de Nord, eliberată de Armata Română, trecuse, ca formă de şantaj, sub administraţie sovietică:

„Astăzi a fost cea mai îngrozitoare zi", scria Regina Elena la 6 martie 1945. „Au scos armata noastră din oraş. Bucureştiul se află sub controlul tancurilor şi soldaţilor lui Malinovski. Misiunile Britanică şi Americană nu mai au nimic de adăugat. Nici un sprijin oficial. Aşa că Mihai n-are de ales. Am aflat că dacă Mihai nu accepta Guvernul Groza azi, Malinovski l-ar fi arestat în această noapte şi l-ar fi dus la Moscova. Îmi îngheaţă sângele în vine".

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • burningsnowflake burningsnowflake
    O! Doamne Sfinte, 
    Ceresc Parinte, 
    Intinde a Ta mana, 
    Pe Tara Romana

Trimite un comentariu

sus