Skip to main content

Doi ani de „Să fie Lumină”, proiectul jurnalistic care investighează afacerile Bisericii. Publicaţia trăieşte în mare parte doar din donaţiile cititorilor

 
Doi ani de „Să fie Lumină”, proiectul jurnalistic care investighează afacerile Bisericii. Publicaţia trăieşte în mare parte doar din donaţiile cititorilor

Doi ani de „Să fie lumină”. Publicaţia care investighează afacerile Bisericii face doi ani de la lansare, însă viitorul demersului jurnalistic este incert.

Publicitate

În doi ani, jurnaliştii au scris zeci de investigaţii şi reportaje despre subiecte din sfera instituţiilor de cult din România, totul cu sprijinul financiar venit din partea cititorilor.

„Să fie lumină” se suţine în mare parte din donaţiile cititorilor, care însumează 1.500 de euro din care sunt plătite cheltuielile şi deplăsările în teren, pentru documentare, a şase jurnalişti.

„Sunt oameni care au înţeles că, sprijinindu-ne munca jurnalistică, se ajută de fapt pe sine”, spune Vlad Stoicescu - unul dintre fondatorii proiectului pe Facebook.

Totuşi, proiectul este în pericol:

„Chestiunea finanţării e spinoasă, oricum nu un subiect aniversar plăcut, pentru că de-a lungul celor doi ani de proiect abia am reuşit să ne acoperim, din donaţiile publicului cititor, nevoile financiare.

Publicul preferă să sprijine, mai degrabă, activism găunos deghizat în jurnalism decât jurnalism de investigaţie făcut ca la carte? Sau publicul are credinţa că o întreprindere de presă independentă trebuie să se finanţeze - mai ales - prin mecanisme comerciale, nu plecând de la o filosofie non-profit?”, completează acesta.

Acesta continuă:

„Când am pornit „Să fie lumină" eram încredinţaţi că jurnalismul făcut cu inteligenţă, onestitate, responsabilitate şi - mai ales - construit pe fapte de interes public (nu pe opinii şi umori) se va vinde / finanţa de la sine. Doi ani mai târziu, nu mai suntem deloc siguri de acest lucru.”

Jurnaliştii site-ului au adus în atenţia publică mai multe nereguli, în principal, din sânul Bisericii Ortoxe Române. Poate cel mai răsunător dintre acestea este legat de abuzurile sexuale din Episcopia Huşilor. Acolo, chiar fostul episcop al locului Corneliu Bârlădeanu ar fi abuzat sexual elevi ai Seminarul Teologic din Huşi.

În documentarea respectivului caz un reporter „Să fie lumină” a fost ameninţat. Diana Oncioiu, care lucrează şi pentru proiectul Dela0.ro, a fost ameninţată telefonic că „i se va rupe capul” şi fost atenţionată să nu mai scrie despre „ce fac preoţii” (despre respectivul episod Paginademedia.ro a relatat, aici).

Episoadele din ancheta despre Episcopia Huşilor au fost publicate şi de ziarul Libertatea.

Printre altele publicaţia a mai scris şi despre:

Părintele Constantin Necula, purtător de cuvânt al Mitropoliei Ardealului, a apărut la TVR în baza unei remuneraţii fixate printr-un contract de drepturi de autor.

Sau despre lumea academică de la Teologie, despre cum a fost posibil ca un tată arhiepiscop să-şi facă ambii fii doctori în teologie, coordonându-le tezele şi făcând în acelaşi timp parte din organismele academice care le-au validat.

Câteva dintre materiale au fost premiate şi la Gala Superscrieri 8, concursul care premiază anual cele mai bune materiale de presă din ţară (Mai multe, aici).

Vlad Stoicescu spune că viitorul proiectului va fi decis în iarnă. Până atunci vor fi publicate materiale pe care jurnaliştii le au în lucru.

„Nu suntem dezamăgiţi (îmi permit să vorbesc în numele colectivului, pentru simplitatea comunicării) - din contră, audienţa "Să fie lumină" a fost însemnată şi credem că sunt importante cele câteva fapte pe care le-am aşezat, prin jurnalism, la fundaţia discuţiei publice despre cultele religioase”, mai menţionează acesta.

Din echipa „Să fie lumină” fac parte nume din jurnalismul românesc ca: Vlad Stoicescu, Ovidiu Vanghele, Andrei Crăciun sau Diana Oncioiu.

Postarea lui Vlad Stoicescu, de pe Facebook

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Vlad Stoicescu Vlad Stoicescu
    Măi, mike, măi, curajosule, dezbracă haina anonimatului dacă te țin curelele, după aia vedem cum e și cu jurnalismul, munca, șantajul și caii verzi pe pereți. De curiozitate, așa, că pari un profesionist al presei care cântărește atent efortul documentar, crezi că te-ai califica să faci ceva, orice, chiar și cafea, la Să fie lumină? Uite, eu, cu nume și prenume, intuiesc că nu - ba mai mult, intuiesc că ai fi un laș frustrat care bâte câmpii sub pseudonim.
  • mike portnoy mike portnoy
    Zici Ovidiu Vanghele si ***. Cam asta e nivelul jurnalismului de, sanchi, investigatie romanesc. Unii care nu au chef de munca si se tin de santaje. Dispareti, ba, de aici cu prostiile voastre. Pe langa voi, *** alea de popi sunt niste sfinti.

Trimite un comentariu

sus