Skip to main content

INTERVIU. Rise Project, despre valul de critici după ancheta despre Dan Barna: „Au fost și donații oprite. E o lume radicalizată. Avem o frică de a vedea adevărul”

 
INTERVIU. Rise Project, despre valul de critici după ancheta despre Dan Barna: „Au fost și donații oprite. E o lume radicalizată. Avem o frică de a vedea adevărul”

INTERVIU. Multe comentarii negative, un val de ură și de acuzații sau donații financiare oprite. Acestea sunt doar câteva dintre efectele create de ancheta jurnaliștilor de la Rise Project, despre Dan Barna - canditatul USR-Plus la Președinția României.  

Ce spun jurnaliștii publicației despre reacțiile cititorilor, dar și despre reacția politicianului despre faptele prezentate în acheta de presă? 

Publicitate

Am stat de vorbă cu Romana Puiuleț, unul dintre reporterii care a lucrat trei luni la investigația „Adevărul despre Dan Barna”.

Ce spune jurnalista, în interviul acordat Paginademedia.ro? Reacțiile negative vin „dintr-o frică de a vedea adevărul”, punctează Romana Puiuleț

Investigația vizează câteva proiecte pe bani europeni, eșuate, demarate de Dan Barna în urmă cu mai mulți ani. Acestea ar fi costat șase milioane de euro, iar șeful USR ar fi fost „supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”, după cum scrie Rise Project. 

Interviul cu Romana Puiuleț vine în contextul în care, în ultimele zile, în spațiul public au apărut mai multe acuzații despre Rise Project „care ar fi făcut ancheta despre Dan Barna la comandă”.

„Pe noi oamenii nici măcar nu ne-au atacat pe conținut, ceea ce e foarte trist. Am ajuns în situația în care nu se mai face distincția dintre pont și sursă. Dan Barna nici măcar nu a negat faptele din materialul nostru, mai mult a încercat să minimalizeze importanța subiectulului”, spune jurnalista.  

Materialul a avut și altfel de efecte: o parte din donațiile către site au fost oprite de către cititori.

Totuși, jurnalista declară că au fost oameni care au început să doneze în zilele de după publicarea materialului. 

Interviul acordat de Romana Puiuleț pentru Paginademedia.ro: „Mai sunt anchete și despre alți candidați”

Paginademedia.ro: De ce ați publicat materialul acum?

Romana Puiuleț: Pentru că am considerat că e de interes public, fiind vorba de un politician care și-a anunțat candidatura la prezidențiale acum trei luni.

Paginademedia.ro: De ce a venit valul acesta de reacții negative?

Romana Puiuleț: Lumea e foarte radicalizată. E o frică de a vedea adevărul.

Paginademedia.ro: Exista posibilitatea să nu o publicați, după acel teaser care stârnit la rândul lui reacții negative?

Romana Puiuleț: Nu exisita posibilitatea aceasta. Noi cu asta ne ocupă, scriem despre subiecte de interes public. În plus, Dan Barna a și promovat proiectul de lege „Fără penali în funcții publice”.

Paginademedia.ro: Au fost oameni care au oprit donațiile?

Romana Puiuleț: Au fost mulți care și-au oprit donațiile, donații recurente chiar, care pentru noi sunt importante. Cu toate acestea au fost și oameni care au început să doneze chiar după publicarea anchetei.

Pe noi oamenii nici măcar nu ne-au atacat pe conținut, ceea ce e foarte trist. Am ajuns în situația în care nu se mai face distincția dintre pont și sursă.

Au mai fost oameni care au spus că noi am făcut plângerea de la Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă. Noi nu colaborăm cu instituțiile statului, pentru că de cele mai multe scriem despre ele.

Paginademedia.ro: E sănătos ca un politician, candidat la prezidențiale, să discretiteze o instutuție de presă?

Romana Puiuleț: Nu e sănătos pentru democrație. Se face un deserviciu democrației. Mi-ar fi plăcut, ca ziarist și ca votant, să își asume într-un fel faptele, fără să arunce cu acuzațiile legate de faptul că „ne-a fost comandat subiectul”.

El nici măcar nu a negat faptele din materialul nostru, mai mult a încercat să minimalizeze importanța subiectulului.

Paginademedia.ro: Mai există în lucru anchete despre vreunul dintre candidații la Presedinție din acest an?

Romana Puiuleț: Da, mai sunt și vor apărea. Investigația despre Dan Barna a durat aproximativ trei luni.
 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Aceasta situatie (“penalul” Dan Barna) este ca si cum ar trebui acuzati profesorii de liceu (firma de consultanta) care i-au invatat pe elevii de liceu (partenerii in proiect) atat de bine incat sa intre la facultate (sa acceseze fondurile europene) pentru ca, dupa ce au intrat, unii dintre elevii in cauza raman repetenti in anul I de facultate...

  “Mare ancheta”, nema caracter :)))!

  PS Sa ridice mana sus cine a “accesat” fonduri europene...
 • Pe mine, ca si probabil pe multi altii, m-a deranjat tonul tendentios, usor A3 sau RTV. Comparatii fortate cu Dragnea, insinuari, multe date aruncate cat sa nu intelegi nimic...
  Chiar daca e in campanie, daca era ceva mult mai concret si la obiect, probabil erau laudati. Asa, nu stim daca e ceva ilegal, totu e o mare ceata cat sa ne ia ochii la alegeri....
 • Romana Puiuleț: Au fost mulți care și-au oprit donațiile, donații recurente chiar, care pentru noi sunt importante. Cu toate acestea au fost și oameni care au început să doneze chiar după publicarea anchetei.
  Asta duce presa cu donatii,nu poti avea presa libera cu sistem de donatii,cand primesti bani nemunciti devii sclavul donatorilor
 • Sincer mie nu mi-a plăcut cum a fost scrisă ancheta. Articolul a părut lung si dezlânat. In opinia mea ancheta a părut părtinitoare chiar daca Dan Barna nu e preferatul meu si probabil de aici reacțiile așa puternic negative.
  Explica asta aici si nu intr-o postare pe FB pentru ca nu am vrut sa ma asociez cu valul de ura pornit împotriva Rise. Cred ca si Rise are de învățat din felul in care a abordat problema asta, pentru ca imi pare ca au vrut sa facă clickbait chiar daca subiectul nu avea sa il incrimineze grav pe Barna.
 • Barna nu trebuia sa candideze daca se stie patat, este de asteptat ca adversarii sa se foloseasca de slabiciunile tale. Asa-i viata.
  Rise Project ar trebui acuzat de tainuire de probe daca stia mai demult, dar a vorbit doar la momentul potrivit.
 • Aveam o parere forte buna despre Rise, toate subiectele de pana acum au fost ok, dar sa astepti sa inceapa campania electorala si sa publici articolul, este deplasat...

Trimite un comentariu