Skip to main content

INTERVIU. Rise Project, despre valul de critici după ancheta despre Dan Barna: „Au fost şi donaţii oprite. E o lume radicalizată. Avem o frică de a vedea adevărul”

 
INTERVIU. Rise Project, despre valul de critici după ancheta despre Dan Barna: „Au fost şi donaţii oprite. E o lume radicalizată. Avem o frică de a vedea adevărul”

INTERVIU. Multe comentarii negative, un val de ură şi de acuzaţii sau donaţii financiare oprite. Acestea sunt doar câteva dintre efectele create de ancheta jurnaliştilor de la Rise Project, despre Dan Barna - canditatul USR-Plus la Preşedinţia României.

Publicitate

Ce spun jurnaliştii publicaţiei despre reacţiile cititorilor, dar şi despre reacţia politicianului despre faptele prezentate în acheta de presă?

Am stat de vorbă cu Romana Puiuleţ, unul dintre reporterii care a lucrat trei luni la investigaţia „Adevărul despre Dan Barna”.

Ce spune jurnalista, în interviul acordat Paginademedia.ro? Reacţiile negative vin „dintr-o frică de a vedea adevărul”, punctează Romana Puiuleţ

Investigaţia vizează câteva proiecte pe bani europeni, eşuate, demarate de Dan Barna în urmă cu mai mulţi ani. Acestea ar fi costat şase milioane de euro, iar şeful USR ar fi fost „supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”, după cum scrie Rise Project.

Interviul cu Romana Puiuleţ vine în contextul în care, în ultimele zile, în spaţiul public au apărut mai multe acuzaţii despre Rise Project „care ar fi făcut ancheta despre Dan Barna la comandă”.

„Pe noi oamenii nici măcar nu ne-au atacat pe conţinut, ceea ce e foarte trist. Am ajuns în situaţia în care nu se mai face distincţia dintre pont şi sursă. Dan Barna nici măcar nu a negat faptele din materialul nostru, mai mult a încercat să minimalizeze importanţa subiectulului”, spune jurnalista.

Materialul a avut şi altfel de efecte: o parte din donaţiile către site au fost oprite de către cititori.

Totuşi, jurnalista declară că au fost oameni care au început să doneze în zilele de după publicarea materialului.

Interviul acordat de Romana Puiuleţ pentru Paginademedia.ro: „Mai sunt anchete şi despre alţi candidaţi”

Paginademedia.ro: De ce aţi publicat materialul acum?

Romana Puiuleţ: Pentru că am considerat că e de interes public, fiind vorba de un politician care şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale acum trei luni.

Paginademedia.ro: De ce a venit valul acesta de reacţii negative?

Romana Puiuleţ: Lumea e foarte radicalizată. E o frică de a vedea adevărul.

Paginademedia.ro: Exista posibilitatea să nu o publicaţi, după acel teaser care stârnit la rândul lui reacţii negative?

Romana Puiuleţ: Nu exisita posibilitatea aceasta. Noi cu asta ne ocupă, scriem despre subiecte de interes public. În plus, Dan Barna a şi promovat proiectul de lege „Fără penali în funcţii publice”.

Paginademedia.ro: Au fost oameni care au oprit donaţiile?

Romana Puiuleţ: Au fost mulţi care şi-au oprit donaţiile, donaţii recurente chiar, care pentru noi sunt importante. Cu toate acestea au fost şi oameni care au început să doneze chiar după publicarea anchetei.

Pe noi oamenii nici măcar nu ne-au atacat pe conţinut, ceea ce e foarte trist. Am ajuns în situaţia în care nu se mai face distincţia dintre pont şi sursă.

Au mai fost oameni care au spus că noi am făcut plângerea de la Departamentul pentru Luptă Anti-Fraudă. Noi nu colaborăm cu instituţiile statului, pentru că de cele mai multe scriem despre ele.

Paginademedia.ro: E sănătos ca un politician, candidat la prezidenţiale, să discretiteze o instutuţie de presă?

Romana Puiuleţ: Nu e sănătos pentru democraţie. Se face un deserviciu democraţiei. Mi-ar fi plăcut, ca ziarist şi ca votant, să îşi asume într-un fel faptele, fără să arunce cu acuzaţiile legate de faptul că „ne-a fost comandat subiectul”.

El nici măcar nu a negat faptele din materialul nostru, mai mult a încercat să minimalizeze importanţa subiectulului.

Paginademedia.ro: Mai există în lucru anchete despre vreunul dintre candidaţii la Presedinţie din acest an?

Romana Puiuleţ: Da, mai sunt şi vor apărea. Investigaţia despre Dan Barna a durat aproximativ trei luni.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Jurnalistii lu'peste Jurnalistii lu'peste
    Puiuleț tata,
    Eu cred că tu nu înțelegi ce citești! Peste 90% din comentariile de pe siteul riseproject se referă la conținut.
    În principal oamenii îți spun 2 lucruri:
    Că articolul este foarte încâlcit și greu de urmărit, cel mai probabil pentru a ascunde faptul că nu a reușit să arate/ documenteze macar o frauda, o factura falsa, echipamente fictive etc;
    În articol putinele acuzații probate nu au legătură cu Barnă, ci cu persoane pe care acesta le cunoaște, si nici cu proiectele în sine, ci cu alte fapte fără legătură cu fondurile europene în discuție.


    Pentru cei interesați, ziarista Puiuleț găsește 3-4 proiecte in care firma lui Barnă a fost implicată și care nu au dat rezultatele asteptate. Tot Puiuleț ne spune că au fost zeci de proiecte, dar 3 nu au avut succes. În primul proiect Barnă a făcut training pentru afacere, în al 2lea s-a făcut o croitorie care însă producea mai scump decât putea vinde și al 3lea caz este cel mai bizar. Spune Puiuleț că Barnă " a înființat" o casa de producție și o tipografie ( doar afirmație, nu tu extras de la Registrul comerțului,act constitutiv etc), după care jumătate de articol vorbește de diverse persoane care au făcut și au dres, fără a mai apărea numele lui Barna sau o dovadă că a furat/ fraudat/înșelat. Și mai este o bază de tenis care arata bine și funcționează si unde firma lui Barnă a fost consultant.
    Practic, Barnă este vinovat că a oferit consultanță și training unor firme/ proiecte care au dat chix. Cu siguranță nu te lauzi cu asta, dar de aici și până la fraude și ilegalități este cale lunga, cale pe care Puiuleț & riseproject habar nu au cum sa o străbată.
    Sincer, SRI ar trebui sa angajeze niste acoperiți mai buni, altfel se trezesc cu Barna in turul 2 și colegul lui Helwig riscă să se întoarcă la catedra:)))
  • autoR autoR
    Aceasta situatie (“penalul” Dan Barna) este ca si cum ar trebui acuzati profesorii de liceu (firma de consultanta) care i-au invatat pe elevii de liceu (partenerii in proiect) atat de bine incat sa intre la facultate (sa acceseze fondurile europene) pentru ca, dupa ce au intrat, unii dintre elevii in cauza raman repetenti in anul I de facultate...

    “Mare ancheta”, nema caracter :)))!

    PS Sa ridice mana sus cine a “accesat” fonduri europene...
  • mile mile
    foarte bine rise, fara penali , se aude barna , demisia
  • alex alex
    Pe mine, ca si probabil pe multi altii, m-a deranjat tonul tendentios, usor A3 sau RTV. Comparatii fortate cu Dragnea, insinuari, multe date aruncate cat sa nu intelegi nimic...
    Chiar daca e in campanie, daca era ceva mult mai concret si la obiect, probabil erau laudati. Asa, nu stim daca e ceva ilegal, totu e o mare ceata cat sa ne ia ochii la alegeri....
  • Mihai Mihai
    Romana Puiuleț: Au fost mulți care și-au oprit donațiile, donații recurente chiar, care pentru noi sunt importante. Cu toate acestea au fost și oameni care au început să doneze chiar după publicarea anchetei.
    Asta duce presa cu donatii,nu poti avea presa libera cu sistem de donatii,cand primesti bani nemunciti devii sclavul donatorilor
  • Victor Victor
    Sincer mie nu mi-a plăcut cum a fost scrisă ancheta. Articolul a părut lung si dezlânat. In opinia mea ancheta a părut părtinitoare chiar daca Dan Barna nu e preferatul meu si probabil de aici reacțiile așa puternic negative.
    Explica asta aici si nu intr-o postare pe FB pentru ca nu am vrut sa ma asociez cu valul de ura pornit împotriva Rise. Cred ca si Rise are de învățat din felul in care a abordat problema asta, pentru ca imi pare ca au vrut sa facă clickbait chiar daca subiectul nu avea sa il incrimineze grav pe Barna.
  • dandy ackonescu dandy ackonescu
    Barna nu trebuia sa candideze daca se stie patat, este de asteptat ca adversarii sa se foloseasca de slabiciunile tale. Asa-i viata.
    Rise Project ar trebui acuzat de tainuire de probe daca stia mai demult, dar a vorbit doar la momentul potrivit.
  • criss criss
    Aveam o parere forte buna despre Rise, toate subiectele de pana acum au fost ok, dar sa astepti sa inceapa campania electorala si sa publici articolul, este deplasat...

Trimite un comentariu

sus