Skip to main content

TVR HD se închide oficial din noiembrie. Când se lansează TVR 1 HD şi TVR 2 HD

 
TVR HD se închide oficial din noiembrie. Când se lansează TVR 1 HD şi TVR 2 HD

TVR HD pune punct după 11 ani. TVR HD se închide oficial după ce televiziunea publică a trimis o solicitare în acest sens Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

Postul va înceta emisia de la începutul lunii noiembrie, potrivit solicitării depuse la CNA, solicitare care a fost aprobată în şedinţa publică de astăzi.

Reprezentantul TVR Nicolae Voican le-a spus membrilor CNA că TVR 1 HD va intra, la cablişti, pe feedul TVR HD, începând din 3 noiembrie. Tot atunci TVR 2 SD şi TVR2 HD vor fi în simulcast. TVR2 HD va începe emisia zilele aceastea, însă va difuza doar promouri, până pe 3 noiembrie, când va fi simulcast.

Nicolae Voican, reprezentant TVR:

„După o perioadă în care am testat semnalul HD, şedinţa Consiliului de Administraţie din 4 octombrie s-a luat decizia închiderii TVR HD atât pe satelit cât şi din digital terestru. O să solicităm ca licenţa să funcţioneze până pe 3 noiembrie.

Vă vom explica paşii de tranziţie la sistemul HD. Pentru TVR 1, o să vă spun că în toate reţelele de cablu digitale TVR 1 HD va lua locul TVR HD din 3 noiembrie. Nu va fi un efort tehnic

În ce priveşte TVR2 HD, se va introduce pe cablu şi satelit un nou feed, un nou program. TVR 2 SD merge mai departe fără niciun fel de problemă. Vrem să emitem pe satelit un feed de TVR 2 HD. El nu va avea acelaşi program cu TVR2 SD pe o perioadă de 10 zile. Din 3 noiembrie vor fi simulcast.”

Paginademedia.ro a anunţat, în premieră, încă din 10 octombrie despre decizia Consiliului de Administraţie de a închide TVR HD, după lansarea variantelor HD ale posturilor TVR 1 şi TVR 2.

De ce această decizie?

În viitoare formulă de funcţionare a canalelor publice, actualul TVR HD nu-şi mai găseşte rostul. Asta pentru că TVR 1 şi TVR 2 vor trece la formatul HD în perioada următoare.

Până în prezent, TVR HD era singurul loc de la Televiziunea Publică unde puteau fi difuzate programe filmate în HD.

CONTEXT. TVR HD a început să emită în iunie 2008, cu ocazia Campionatului European de Fotbal Euro 2008, ca un canal experimental.
În 2012, televiziunea a primit de la CNA o licenţă prin satelit (pe larg AICI). De-a lungul timpului, televiziunea a avut o grilă de programe distinctă de a celorlalte televiziuni ale TVR, a preluat însă evenimentele importante: de la competiţii sportive, la alte transmisiuni, cum ar fi funeralii, vizita Papei etc.
În 2017, în mandatul Irinei Radu, conducerea plănuia să transforme televiziunea într-una de sport. Planurile s-au evaporat după venirea Doinei Gradea la cârma televiziunii publice.
Amintim că CNA a aprobat în noiembrie 2018 emisia TVR 1 şi TVR 2 şi în variantă HD, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI. Iniţial, Doina Gradea, preşedintele TVR, le spusese membrilor CNA că până la finele lui 2018 vrea ca „toate canalele TVR să fie şi HD”. Ulterior, s-a vorbit despre luna mai 2019.
UPDATE. TVR a anunţat tot astăzi oficial, într-un comunicat de tresă, terecerea TVR 1 şi TVR 2 la emisie HD, începând din 3 noiembrie.
„Canalele TVR 1 şi TVR 2 ale Televiziunii Române vor emite, din 3 noiembrie 2019, integral, în format High Definition (HD).

Doina Gradea, preşedintele TVR:

TVR face paşi importanţi către viitorul industriei TV. Tranziţia completă a canalelor TVR 1 şi TVR 2 la emisia de înaltă definiţie este o etapă firească în evoluţia televiziunii publice, rezultat al investiţiilor din ultimii ani în tehnică şi în infrastructură”, a declarat Doina Gradea, Preşedinte-Director General al SRTv.

„Telespectatorii vor putea urmări programele favorite - de la emisiuni informative şi sportive, până la documentare, divertisment, filme şi seriale - la o calitate vizuală de excepţie” a adăugat Doina Gradea.

Potrivit TVR postul publicu a trecut printr-un amplu proces de retehnologizare, la standarde HD, atât la nivelul infrastructurii, cât şi al sistemului şi a echipamentelor de producţie.

TVR a modernizat, printre altele, serverele de emisie, simultan cu schimbarea camerelor de filmare, a staţiilor de editare video şi de post-procesare, a crescut capacitatea de stocare a sistemului digital de producţie a programelor informative şi a echipat două studiouri – unul virtual şi unul multifuncţional.

Canalele TVR 1 HD şi TVR 2 HD vor putea fi recepţionate în sistem digital terestru, la nivel naţional (DVBT2); prin satelit, în pachetul emis de SRTv; precum şi în sistem digital, la toţi operatorii de cablu din România.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Petre Petre
    Au obtinut licenta pentru HD in 2018 si incep emisia dupa fix un an. Jocul de-a licenta probabil le-ar fi permis sa emită si peste 2 sau 3 ani de la obtinearea acesteia, sau chiar sa nu emita niciodată ? CNA-ul ce parere are ?
  • s0rin s0rin
    De ce nu sa transformat în TVR 4K ?
  • Lucian Catalin Lucian Catalin
    Pai nu era logic să rămână ăla HD?
  • Crispo Crispo
    @An
    Era dificil de menținut, ar fi fost un al treilea post pentru care era nevoie de un feed HD și unul SD.
    Vom vedea pe viitor dacă TVR își va permite și o a doua frecvență multiplex pe satelit.

    A fost făcută atât de târziu această mutare tocmai pentru că au existat interese ca acest canal să fie menținut și să aibă o emisie diferită de a celorlalte, însă, din păcate, emisia TVR HD era alcătuită în principal cu emisiuni difuzate pe TVR 1 și TVR 2, în majoritate preluări TVR 2, așa că este normală încetarea emisiei sale.
  • Georgian Georgian
    Trebuie atata pregateala si teste parca ar face ceva unic si trec la un nivel nou pentru televiziuni, nu la ceva ce majoritatea televiziunilor au de ani buni. Trecerea asta ar trebui facuta peste noapte, fara ca nimeni sa stie, cand te trezesti il vezi HD, nu atata pregatire.
  • Afi Afi
    Deci intră ambele TVR-uri HD pe DVB-T2 până la urmă? Acum câteva zile ziceau că doar primul.
  • An An
    Eu il numeam tvr plus si dadeam arhiva tvr...competitii sportive si alte transmisiuni speciale...ca sa nu fie costuri foarte mari...dar mai bine il inchidem... :(
  • 121 121
    ”Tvr Hunedoara”
  • adi adi
    le-a luat ceva. ma gandesc ca acum se vor odihni vreo 20 de ani pana la trecerea in 4k, canal experimental.

Trimite un comentariu

sus