Skip to main content

TVR HD se închide. Conducerea televiziunii a început demersurile pentru retragerea licenţei

 
TVR HD se închide. Conducerea televiziunii a început demersurile pentru retragerea licenţei

Canalul TVR HD se va închide. Decizia îi aparţine Consiliului de Administraţie al postului public, care a aprobat în şedinţa din 4 octombrie „demersurile în vederea retragerii licenţei audiovizuale pentru transmisia prin satelit şi digital-terestră a canalului TVR HD”.

Publicitate

De ce această decizie?

În viitoare formulă de funcţionare a canalelor publice, actualul TVR HD nu-şi mai găseşte rostul. Asta pentru că TVR 1 şi TVR 2 vor trece la formatul HD în perioada următoare.

Până în prezent, TVR HD era singurul loc de la Televiziunea Publică unde puteau fi difuzate programe filmate în HD.

Procedural, TVR urmează să trimită către Consiliul Naţional al Audiovizualului o solicitare de retragere a licenţei audiovizuale, iar forul trebuie să voteze cererea în şedinţă publică.

TVR HD a început să emită în iunie 2008, cu ocazia Campionatului European de Fotbal Euro 2008, ca un canal experimental.

În 2012, televiziunea a primit de la CNA o licenţă prin satelit (pe larg AICI). De-a lungul timpului, televiziunea a avut o grilă de programe distinctă de a celorlalte televiziuni ale TVR, a preluat însă evenimentele importante: de la competiţii sportive, la alte transmisiuni, cum ar fi funeralii, vizita Papei etc.

În 2017, în mandatul Irinei Radu, conducerea plănuia să transforme televiziunea într-una de sport. Planurile s-au evaporat după venirea Doinei Gradea la cârma televiziunii publice.

Amintim că CNA a aprobat în noiembrie 2018 emisia TVR 1 şi TVR 2 şi în variantă HD, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI. Iniţial, Doina Gradea, preşedintele TVR, le spusese membrilor CNA că până la finele lui 2018 vrea ca „toate canalele TVR să fie şi HD”. Ulterior, s-a vorbit despre luna mai 2019.

Iar apoi, despre toamna lui 2019. Încă nu s-a întâmplat.

Totodată, în decizia Consiliului de Administraţie se precizează că, „componenţa muxului digital terestru rămâne neschimbată (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iaşi, TVR Tîrgu Mureş, TVR Timişoara, în format Standard Definiton), cu excepţia Canalului TVR HD, care este înlocuit cu TVR 1 HD.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Pop Andi Pop Andi
    Vai si amar!!! Ce programe avea TVR HD !
  • Dan Dan
    Mie imi pare foarte rau ca se inchide TvrHD. Era singurul canal de la tvr pe care il urmaream cu cea mai mare placere.Cei care spun că se bucură că se închide habar nu au ce vorbesc si sunt convins ca nici macar nu frecventau canalul ca sa aiba o parere avizată. Aveau emisiuni de cea mai bună calitate, mult peste media balciului de emisiuni de consum de pe alte canale. Chiar imi pare foarte rau. R.I.P. TvrHD si pt. echipa tvr mesajul este ca va urăsc din tot sufletul. Sper sa dati faliment, tot ce era mai bun ati închis deja, deci nu mai vad sensul existenței voastre.
  • Emil Emil
    Trebuie înțeles că TVR HD a fost doar o etapă (cam lungă) în trecerea televiziunii naționale (TVR1 și TVR2) spre HD. Există și păreri de rău, dar nu pentru dispariția TVR HD în sine, ci pentru abandonarea unor proiecte precum TVR Sport sau TVR Cultural (bineînțeles, cu versiuni HD). Cât despre TVR 3, amestecul regional care îl formează îl face prea scump pentru o migrare către HD. TVR HD dispare, TVR1 HD și TVR2 HD apare s-ar traduce cam așa: Regele a murit. Trăiască regele!
  • Almo Almo
    Nu se închid și restul sau măcar să treacă la două ore de program!? Cât de tâmpit poți fi, să ai unicul canal hd, pe care-l puteai transforma într-unul cultural sau de sport, de ce nu și tu, conducere, iei decizia retragerii dreptului de emisie? E de noaptea minții! Dar acum că psd-ul a picat, poate se închide și directoratul "doamnei" Gradea.
  • Miu Miu Miu Miu
    Mai bine faceau tvr sport,parerea mea
  • ION MARIN ION MARIN
    Cel mai bine inchise,consuma bani aiurea
  • Homo Technicus Homo Technicus
    Adelin Petrisor se tine prea putin de meserie si mult prea mult de comentarii extra-profesionale. Concret, Horia Cazan si-a anuntat apropiatii ca TVR 1 si TVR 2 vor emite HD in prima zi de luni din noiembrie. Pana atunci, evident, mai sunt multe de pus la punct.
  • adi adi
    pe pagina lui Adelin Petrisor a aparut o poza de la probele din noul studio de stiri; probbail ca in curand vom avea o schimbare si acolo :)
  • dana dana
    pacat
  • Sika Sika
    Trebuia sa se transforme în TVR 4k, asa era logic.
  • raluca turcan raluca turcan
    in sfarsit se inchide tvr hunedoara
  • An An
    Studioul de stiri arata si acum destul de decent, insa eram anuntati de Paginademedia ca lansarea Tvr1HD va fi facuta odata cu modificarea studioului de stiri care a fost amanat din vara pentru ca s-a considerat ca nu se poate intra pe grila noua in mijlocul verii (cu toate ca Tvr avea Cerbul de Aur de care ar fi putut sa se lege pentru lansarea Tvr1Hd si ce mai doreau ei...ar fi avut vizibilitate multa si pe tv si in fata unui public specatator numeros...cu alte ocazii cand ar fi avut o emisiune locomotiva ar fi putut sa isi mai promoveze programele si acolo...in actuala formula nu au facut publicitate deloc noilor sezoane din emisiunile lor nici macar in pauza promo...)
  • Gabi Gabi
    Final de 2019, iar TVR ul continua sa para cea mai prafuita televiziune publica europeana, de la imagine si pana la nivel de continut. E suficient sa vezi studioul jurnalului de stiri, un exemplu de cea mai crunta austeritate.
  • Liviu Cirstean Liviu Cirstean
    Mai bine le-ar inchide pe toate si sa concedieze toti *** care sug banii aiurea.
    TVR 1 si TVR 2 si-ar avea rostul doar dupa o reorganizare si aducerea unor oameni cu valoare care sa faca emisiuni de calitate, televiziunea romana este finantata de stat si nu traieste din audienta ca sa faca emisiuni de tip can-can. Televiziunea romana ar trebui sa ramana ne implicata politic, sa fie o televiziune pentru tot romanul si in scop educativ. Imi este rusine cand vad cat de capusata si amarata este si aceasta institutie.

Trimite un comentariu

sus