Skip to main content

O asociaţie din Radioul Public cere demisia şefului Georgică Severin: „Alegerile pentru comisia de arbitraj sunt tergiversate şi profund viciate”

 
O asociaţie din Radioul Public cere demisia şefului Georgică Severin: „Alegerile pentru comisia de arbitraj sunt tergiversate şi profund viciate”

„Prin ordine succesive facilitat sabotarea Consiliului de Onoare”. Asociaţia de jurnalişti Kompatibil, din Radioul public, cere demisia lui Georgică Severin - Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Publicitate

Care sunt motivele?

Alegerile pentru Consiliul de Onoare, instanţa internă de arbitraj care urmăreşte respectarea normelor editoriale şi are rolul de a analiza şi media situaţiile conflictuale, ar fi mărul discordiei în Radio România.

Pe scurt, a fost organizat un rând de alegeri în luna aprilie, însă scrutinul a fost invalidat în baza unei contestaţii „depuse după expirarea termenului legal”.

Asociaţia Kompatibil acuză faptul că alegerile au fost invalidate pe nedrept:

„Observatorul nu a constatat vreo neregulă în desfăşurarea procesului de vot. A fost anulat prin încălcarea reglementărilor privind termenele de depunere a contestaţiilor”, spune aceeaşi sursă într-un comunicat de presă.

O nou tur de scrutin, pentru alegerile din Consiliul de Onoare, este pregătit de SRR. Aceeaşi asociaţie acuză mai multe nereguli şi numeşte totul „un simulacru”:

  • Actualul proces electoral este afectat şi de schimbarea regulilor în timpul jocului. Mai exact, noul calendar al alegerilor se întindea din 16 septembrie până în 11 decembrie. Cu toate acestea, la o lună de la declanşarea procedurii, calendarul a fost prelungit cu încă o lună, până la data de 11 ianuarie. Asociaţia notează că „este un caz evident de schimbare a regulilor în timpul jocului”.
  • Încălcarea principiului dreptului fiecărui jurnalist de a candida. Mai exact, jurnaliştii trebuie mai întâi să răspundă la un chestionar, iar performanţa lor este notată de o comisie formată din manageri. Asociaţia punctează că „astfel, este vorba despre un sistem în care Consiliul Gardienilor decide cine are sau nu dreptul de a candida”.
  • Implicarea managementului în selecţia jurnaliştilor „potriviţi” pentru acest for.

Într-o scrisoare deschisă din această primăvară, cei cinci jurnalişti aleşi în Consiliul de Onoare al SRR (la alegerile anulate) au subliniat că:

Anularea alegerilor din luna aprilie reprezintă un abuz şi, totodată, un afront adus corpului jurnalistic din Radio care şi-a desemnat reprezentanţii în mod liber”.

Principalele concluzii ale comunicatului remis de Asociaţia Kompatibil:

1.Jurnaliştii sprijiniţi de Asociaţia Kompatibil, inclusiv cei care au făcut parte din câştigătorii alegerilor din aprilie 2019 pentru Consiliul de Onoare, precum şi cei care au obţinut locuri de membri supleanţi, refuză să fie asociaţi cu simulacrul organizat de conducerea SRR.

2.Asociaţia Kompatibil îi îndeamnă pe colegii jurnalişti din SRR să ţină cont de aspectele prezentate în acest comunicat atunci când vor decide dacă doresc să valideze, prin participare la vot, actualul proces electoral şi, implicit, anularea votului pe care l-au dat.

3.Asociaţia Kompatibil cere anularea actualului proces electoral viciat şi stabilirea de urgenţă, în drepturi, a câştigătorilor alegerilor din luna aprilie; în acest sens, candidaţii susţinuţi de Kompatibil îşi asumă ca prioritate adoptarea unui regulament al Consiliului de Onoare care să reglementeze inclusiv modul în care membrii CO sunt aleşi, cu respectarea dreptului fiecărui jurnalist de a candida.

4.Asociaţia Kompatibil solicită demisia Preşedintelui Director General al SRR, Georgică Severin, care, prin ordinele succesive cu privire la Consiliul de Onoare, a facilitat sabotarea acestui for al jurnaliştilor.

În luna aprilie au avut loc alegeri pentru Consiliul de Onoare. Scrutinului a fost câştigat de cinci jurnalişti din Societatea Română de Radiodifuziune. Este vorba despre jurnaliştii:

  • Bogdan Isopescu
  • Dumitrescu Mihaela Gabriela
  • Popa Mara Sabina
  • Orban Florin Constantin
  • Rusu Alexandru Adrian
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Raluca Vatafu Raluca Vatafu
    Niște emisiuni mai bune nu faceți și voi, bugetofagilor? Că nu cred că are ne'a Georgică ceva impotrivă.

Trimite un comentariu

sus