Skip to main content

Legal sau nu? Multe site-uri au dat sondaje electorale şi în timpul zilei. Ce spune legea? Preşedintele AEP: "Am primit sesizări"

 
Legal sau nu? Multe site-uri au dat sondaje electorale şi în timpul zilei. Ce spune legea? Preşedintele AEP: "Am primit sesizări"

"Portocalele se vând mai bine decât roşiile". Cam aşa sunau, în urmă cu mulţi ani (cu trimitere la PD şi PSD, în cazul de faţă) mesajele legate de situaţia votului în ziua alegerilor.

Publicitate

În ziua primului tur pentru Cotroceni, multe site-uri au renunţat la astfel de subtilităţi şi au dat, direct, date prezentate ca fiind din exit-poll-uri sau de la partide. Direct, cu clasamentele orelor respective, cu nume şi procente.

Cine a dat şi cine nu a dat? Ce spune legea? Ce spun cei care au ales să nu le difuzeze?

Pe scurt:

  • există o prevedere a legii legată de sondaje, care nu pot fi publicate în ziua alegerilor (televiziunile au respectat, legislaţia este mai clară în audiovizual).
  • sunt site-uri quality care au ales să dea clasamente şi până în ora 21.00, altele care au considerat corect să nu le difuzeze
  • contactat de Paginademedia.ro, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a declarat că au fost sesizări, care "s-au dat în lucru"
  • amenzile, potrivit legii, sunt între 4.500 şi 10.000 de lei.

1. Cine a dat şi cine nu a dat?

Date legate de posibila situaţie a clasamentului au publicat, duminică: Adevărul.ro, DCnews.ro, Antena3.ro, Capital.ro, RomâniaTV.net (din monitorizarea Paginademedia.ro).

Cine a ales să nu dea?

Potrivit monitorizării Paginademedia.ro, nu au prezentat niciun sondaj publicaţii precum Hotnews.ro, Republica.ro, News.ro, Mediafax.ro, Biziday.

ÎNTRE. Libertatea nu a dat direct sondajele, însă a vorbit despre diferenţele, în procente, dintre candidaţi.

"Dăncilă are 5 procente peste Barna, dar candidatul USR-PLUS creşte şi mobilizarea electoratului tânăr îl poate duce în turul 2! Klaus Iohannis conduce detaşat, dar toţi ochii în cursa voturilor sunt pe duelul Dăncilă - Barna, care devine tot mai strâns, potrivit unor surse din piaţa sondajelor."

Tot despre diferenţe a vorbit şi G4Media: "Marea miză a primului tur este bătălia pentru locul doi între Viorica Dăncilă şi Dan Barna, iar casele de sondaje care realizează exit-poll-urile raportau la ora 14.00 o distanţă de 4-5 puncte procentuale între fostul premier şi candidatul USR/PLUS."

  • Adevărul a citat un citat un Exit Poll realizat de IRES, cu procente. La fel DC News.
  • Capital a dat o numărătoare paralelă de la PNL
  • Ştiripesurse a citat date de exit-poll disponibile la partide
  • DCnews - Exit Poll Ires. Cifrele momentului prezidenţiale 2019
  • RomâniaTV.net - Cum arată primele exit-polluri. Surpriză uriaşă

Legea: în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor

Potrivit Legii pentru alegerea preşedintelui, în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării. (Art 39).

Nu se menţionează un suport media anume. Articolul respectiv este citat şi în Decizia CNA privind campania electorală, iar posturile TV şi radio au luat-o în considerare.

Potrivit aceleiaşi legi, încălcarea articolului este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei.

"Publicarea unor astfel de date nu ar fi avut drept consecinţă informarea obiectivă"

Ce spun cei care au dat datele? Dar cei care nu le-au dat?

"Publicarea unor astfel de date nu ar fi avut drept consecinţă informarea obiectivă", a declarat pentru Paginademedia.ro Clarice Dinu, redactor-şef Hotnews.

Clarice Dinu, pentru Paginademedia.ro:

"Chiar dacă pe parcursul zilei de duminică am avut informaţii referitoare la rezultatele parţiale ale exit-poll-urilor, am decis să nu le publicăm, cum nu am făcut-o nici cu ocazia altor alegeri, din respect faţă de cititorii noştri şi consecvenţi valorilor noastre.

Publicarea unor astfel de date nu ar fi avut drept consecinţă informarea obiectivă cu care cititorii HotNews.ro sunt obişnuiţi, ci mai degrabă ar fi putut avea ca efect o percepţie eronată într-o anumită etapă a unui proces cu o încărcătură deosebită, cum a fost cel al alegerilor prezidenţiale.

Da, tentaţia a fost mare, dar considerăm că decizia luată a fost cea corectă."

Liviu Avram, redactor-şef adjunct Adevărul, explică de ce site-ul a dat informaţii până în ora 21.00, ora la care se încheia votul în ţară.

"Pentru că ni s-a părut de interes public", motivează Liviu Avram. "Legislaţia electorală are multe lucruri de corectat, până la a ajunge la faptul că cineva publică sondajele obţinute pe surse", a completat el.

Liviu Avram spune că articolul din lege, legat de sondaje, este interpretabil.

Cristi Coman, coordonatorul departamentului video Libertatea, detaliază raţiunile pentru care ziarul nu a publicat clasamente şi a punctat doar diferenţele procentuale dintre candidaţi.

"Din moment ce articolul din lege nu vorbeşte de un suport media anume, interpretarea noastră este că estimările date înainte de termen nu sunt legale", a spun Cristi Coman.

"Am ales să publicăm informaţii legate de lupta dintre candidaţi, fără să exprimăm ceea ce legea numeşte sondaj de opinie."

Preşedintele AEP - "Avem sesizări, facem verificări"

Contactat de Paginademedia.ro, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat că s-au primit sesizări în legătură cu datele date în timpul zilei.

"Am primit trei astfel de sesizări şi le-am înaintat departamentelor de specialitate", a declarat preşedintele AEP pentru Paginademedia.ro, fără a menţiona despre ce cazuri este vorba.

"Se va face o analiză şi, dacă se vor constata încălcări ale legii, se vor dispune măsurile necesare, pentru că AEP este instituţia care se ocupă de astfel de cazuri, potrivit legii", a completat el.

Legat de articolul din lege:

"Legea spune clar că nu ai voie să dai astfel de sondaje de la ieşirea de la urnă în ziua alegerilor. Repet: nu mă pot pronunţa acum. Cum spuneam, departamentele de specialitate vor verifica şi vor trage concluziile", a mai spus Constantin-Florin Mituleţu Buică.

Articolul 39 din Legea nr. 370 pentru alegerea Preşedintelui României:

GALERIE FOTO. Site-urile de ştiri în ziua alegerilor

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Astia care fac sondaje lucreaza, de fapt, contra-cost pentru partide.
    Scopul lor nu este sa colecteze date ptr ora 21.00, ptr romanul obisnuit, ci sa adune informatii ptr partide. Care sa stie in timp real care le este scorul.
  • Iulia Bunea Iulia Bunea
    Buna ziua. Am mentionat despre Stiripesurse si in text si veti gasi si captura in galeria foto
  • De Stiripesurse nu scrieti nimic? De Stiripesurse nu scrieti nimic?
    Alooooo, paginademedia, situl stiripesurse a dat cu 45 de minute mai inainte rezultatul de la ora 21! A trimis si pushuri si au urcat imens in trafic. Chiar nu vreti sa vedeti sau aveti un interes ascuns sa nu scrieti asta?

Trimite un comentariu

sus