Skip to main content

Proiect despre relaţiile adolescenţilor din România. O carte despre abuzuri, violenţă şi sfaturi pentru tineri. A cui a fost ideea?

 
Proiect despre relaţiile adolescenţilor din România. O carte despre abuzuri, violenţă şi sfaturi pentru tineri. A cui a fost ideea?

FOTO. Fundaţia Friends for Friends lansează o carte despre relaţiile adolescenţilor din România, într-un nou proiect editorial.

Publicitate

Lucrarea „Relaţiile adolescenţilor din România şi ce spun ele despre noi” este parte a unui proiect mai mare „In a Relationship”, lansat în 2016 şi susţinut de Avon. Totul este o ramură din Campania Respectului, demarată de Friends for friends.

CONTEXT. În urmă cu trei ani, proiectul a demarat o cercetare naţională pe adolescenţii români. Iniţiativa are în centru relaţiile adolescenţilor din România, abuzuri sau violenţa domestică.

Totul a mers mai departe: Tinerii au luat parte la proiect. Mai mulţi adolescenţi din licee au fost cooptaţi în proiect şi au ajutat cercetarea.

„Am ales să-i cooptăm în proiect ca să ştim ce întrebări să le punem. Am sintetizat o parte din tot ce am învăţat despre adolescenţii din Ro în 3 ani de proiect, tradus pentru adulţi - profesori, părinţi, educatori”, spun reprezentanţii proiectului.

PROIECTUL. Cartea adună, în cele 120 de pagini, rezultatele cercetării pe adolescenţii din liceele româneşti, articole cu privire la relaţiile toxice dintre tineri sau explicaţii cu privire la problemele cu care se confruntă adolescenţii. Toate materialele sunt din perioada 2016-2019.

Printre acestea amintim noţiuni precum: Stalkingul (Urmărirea), Abuzul şi formele sale - narcisic, gosting, fizic, sexual, financiar, sau cibernetic.

Cartea costă 60 de lei şi se poate comanda de pe site-ul fundaţiei. Preţul fără transport, dar cu ridicare de la sediul Friends for friends, este de 40 de lei.

De asemenea, ilustraţiile din carte (semnate de Andreea Cristea) se pot cumpăra sub formă de tablouri.

Materialele explică felul în care se manifestă problemele tinerilor şi sfaturi sau recomandări din partea psihologilor şi a medicilor specialişti.

În aceeaşi sunt şi câteva exerciţii pentru tineri. Câteva exemple: Cunoaşte-ţi nevoile, Exprimă-ţi nevoile sau Cum să ne ascultăm mai bine unii pe ceilalţi.

Într-o broşură, care vine împreună cu cartea „Realaţiile adolescenţilor din România şi ce spun ele despre noi”, există şi un test: „Află care sunt punctele slabe şi punctele forte din relaţia ta”

Cartea este editată şi publicată de Fundatia Friends for Friends, alături de agenţia Friends/TBWA.

ECHIPA. Oamenii care au luat parte la proiect sunt:

  • Autoare: Silvia Guţă şi Andreea Găzdaru
  • Editare şi corectură: Elena Marcu şi Anca Dumitrescu
  • Design: Artemisa Pascu
  • Ilustraţii: Andreea Cristea
  • Contribuţii: Vlad Tăuşance, Oana Ganea, Valentina Roşculeţ, Silvia Luican.

În broşura cu care vine cartea semnează şi mai mulţi bursieri Superscrieri: Diana Meseşan, Mara Mărăcinescu, Nicoleta Rădăcină, Ruxandra Burcescu, Venera Dimulescu, Andreea Chirică (Ilustraţii), Lorelei Mihală

GALERIE FOTO

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cold mountain cold mountain
    Din pacate, parintii le spun copiilor lor adolescenti : "distreaza-te, ca acum este cea mai frumoasa perioada a vietii. Dupa ce trece adolescenta, incep grijile de om mare." Este un sfat foarte daunator, adolescentul crede ca la 18 ani se termina viata. Ca sa fim oameni cu scaun la cap, trebuie sa intelegem ca acum 100 de ani, varsta adolescentei nici nu exista. Indiferent de patura sociala, ori te casatoreai la 16 ani, ori amanai casatoria pentru studii. Nu exista ideea ca ai dreptul sa te distrezi ca un adolescent intarziat, pana la 30 de ani, cum e in ziua de azi.

Trimite un comentariu

sus