Skip to main content

Jurnalistă din România, premiată pe o scenă din Viena. Ani Sandu, premiu pentru investigaţia despre copiii romi traficaţi din România

 
Foto | Andrei Pungovschi
Foto | Andrei Pungovschi

Premiu pentru o investigaţie românească pe o scenă din Viena. Jurnalista Ani Sandu, reporter DoR şi realizator Radio România, a câştigat un premiu de 4.000 de euro pentru o investigaţie care se intitulează „Justiţie oarbă pentru copiii romi traficaţi din România”.

Publicitate

Premiul i-a fost acordat pe o scenă din Viena, la concursul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2019.

Juriul i-a acordat distincţia jurnalistei din România pentru meticuloasa documentare a ceea ce Europol a numit „unul dintre cele mai mari grupuri de trafic de persoane din Europa”, scrie site-ul competiţiei.

Textul este disponibil atât în limba română, cât şi în limba engleză. Fotografiile care ilustrează materialul sunt semnate de fotojurnalistul Andrei Pungovschi.

În deschiderea anchetei jurnalista notează:

„Acest articol a fost documentat din primăvară în Ţăndărei, Târgu Mureş, Bucureşti şi Londra. Mare parte din fotografiile din Ţăndărei au fost realizate la bâlciul anual din localitate, una dintre puţinele ocazii în care comunitatea se deschide şi celor din afară.”

Investigaţia complexă scoate la iveală amploarea pe care a luat-o o grupare criminală organizată, din localitatea Tăndărei, despre care anchetatorii spun că se întinde în toată Europa. Mai mult decât atât, subliniază că în acest caz „Justiţia a fost oarbă”:

„Poliţiştii au arestat zeci de români în Marea Britanie şi România după o investigaţie colaborativă fără precedent, care a durat patru ani.

Dar în justiţie rezultatele au fost diferite. În Marea Britanie, aproximativ 100 de persoane au fost condamnate pentru trafic, spălare de bani, fraudă cu ajutoare sociale, documente falsificate şi neglijarea copilului.

În România, toţi cei 26 de acuzaţi au fost achitaţi în februarie, într-un verdict surpriză, după un proces cu amânări care a durat nouă ani”, notează materialul semnat de Ani Sandu.

Alţi doi jurnalişti au fost premiaţi în aceeaşi competiţie. Este vorba despre Shkumbin Ahmetxhekaj (Kosovo) şi Kostas Zafeiropoulos (Grecia).

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus