Skip to main content

Clauza de conştiinţă. Jurnaliştii TVR pot, prin contract, să nu-şi divulge sursele şi pot să-şi refuze şefii când un lucru este împotriva eticii

 
Clauza de conştiinţă. Jurnaliştii TVR pot, prin contract, să nu-şi divulge sursele şi pot să-şi refuze şefii când un lucru este împotriva eticii

Drepturi noi pentru angajaţii din TVR. Sindicatele din Televiziunea Publică anunţă o serie de modificări contractuale pentru oamenii din TVR, arată un comunicat de presă.

Publicitate

Printre acestea se regăseşte şi „clauza de conştiinţă”, care dă dreptul jurnaliştilor „să refuze divulgarea surselor de informaţii” sau „să refuze să semneze o ştire care a fost modificată de un şef, pe motiv că se opune opiniilor şi libertăţii de exprimare a jurnalistului”.

Prin aceeaşi clauză, jurnaliştii au dreptul „să refuze un ordin direct al şefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producţii TV al/a cărui/cărei conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei profesionale”, notează aceeaşi sursă.

Nu în ultimul rând, oamenii din TVR au dreptul, prin contract, să beneficieze de sprijinul moral şi material al angajatorului în privinţa păstrării confidenţialităţii surselor”, în cazul unui proces în instanţă, informează comunicatul de presă remis de Federaţia de Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

De asemenea, tot prin contract, jurnaliştii au mai obţinut beneficii precum:

  • Tichete de masă şi vouchere de vacanţă.
  • TVR trebuie să acorde 10 salarii de bază în caz de concedieri pentru motive ce nu ţin de persoana angajatului.
  • Să coreleze în permanenţă salariul de bază minim brut pe unitate astfel că acesta să fie întotdeauna cu 5 la sută mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
  • TVR trebuie să acorde angajaţiilor, atunci când pleacă în deplasări, 230 lei pe zi pentru cazare.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, comunicatul remis de Sindicatele din TVR:

Clauza de conştiinţă şi noi drepturi pentru angajaţii din Televiziunea Publică.

Actul adiţional nr. 3 la Contractul Colectiv de Muncă din Societatea Română de Televiziune a fost semnat astăzi, 24 decembrie 2019, de către echipa de negociere a administraţiei SRTV, de conducerea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind în baza manadatelor acordate de membrii afiliaţi din instituţie – Sindicatul MediaSind TVR şi Sindicatul Televiziunea Craiova, precum şi de către reprezentanţi ai angajaţilor.

Documentul cuprinde clauza de conştiinţă a angajatului TVR care are dreptul, fără a suferi nicio consecinţă, „să refuze un ordin direct al şefilor ierarhici superiori sau să participe la realizarea unei producţii Tv al/a cărui/cărei conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei profesionale, invocând clauza de conştiinţă, conform propriilor convingeri.

Totodată, angajatul din TVR are dreptul să refuze divulgarea surselor de informaţii, să-şi exprime liber şi în public opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând însă întotdeauna deontologia profesională, să beneficieze de sprijinul moral şi material al angajatorului în privinţa păstrării confidenţialităţii surselor, în toate fazele unui proces/civil/penal în care poate fi implicat, până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile.

Angajatul are dreptul să refuze să semneze ştirea care a fost modificată prin intervenţia şefului ierarhic sau a oricărei persoane din staff-ul editorial, pe motiv că este diferită de forma iniţială pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv că textul sau conţinutul materialului se opune opiniilor şi libertăţii de exprimare a jurnalistului.

Partenerii sociali au convenit ca angajatorul să acorde 10 salarii de bază în caz de concedieri pentru motive ce nu ţin de persoana angajatului, să coreleze în permanenţă salariul de bază minim brut pe unitate astfel că acesta să fie întotdeauna cu 5 la sută mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată (studii medii şi superioare), precum şi să acorde tichete de masă şi vouchere de vacanţă la maximul prevăzut de lege.

Nu în ultimul rând, părţile au decis să acorde angajaţilor care pleacă în deplasări drepturile prevăzute în HG 714/2019, în special cele prevăzute în Anexa (adică 230 lei/zi – indemnizaţie cazare), precum şi să se acorde sumele pentru inflaţia rămasă pentru anul 2019 şi inflaţia pentru anul 2020.

Pentru celelalte articole din proiectul de CCM elaborat de MediaSind TVR împreună cu Sindicatul TVR Craiova şi experţi ai FAIR-MediaSind şi FIJ, adminsitraţia SRTV s-a angajat ca în termen de 6 luni să negocieze Anexa nr 4 privind coeficienţii de salarizare din TVR, iar în termen de 60 de zile să negocieze celelalte drepturi.

Precizăm că negocierile nu au fost uşoare. Deşi reprezentanţii administraţiei împreună cu reprezentanţii salariaţilor au solicitat prelungirea CCM cu 12 luni fără nicio altă negociere, reprezentanţii FAIR-MediaSind au reuşi să obţină drepturile de mai sus.

Pe această cale mulţumim tuturor celor care au participat la acest proces de negociere, în mod special colegilor filialei MediaSind TVR, ai Sindicatului Televiziunea Craiova şi ai Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Biroul Executiv al SRJ MediaSind

Bucureşti, 24 decembrie 2019”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Livia Ionescu Livia Ionescu
    Obae, voi sunteti intregi la minte? Cenzurati cuvinte precum ***, dar lasati in comentarii cuvinte precum ratati sau servicii! Unde este jignirea sau acuzele grave in comentariul replica la acuzele aduse de Buratinio? Adica el poate face acuzatii nefondate, dar el nu poate fi acuzat de interese meschine, asa cum reiese din comentariul lui. De ce nu sunteti impartiali si judecati cu discernamant conentariile decat sa puneti un robot sa cenzureze din oficiu si fara discernamant?
  • Mile Mile
    Rusine , angajații tvr se cearta , în loc ss muncească, au timp liber să trancaneasca, chiar aveti pic de demnitate, lăsați publicul să vă judece
  • Livia Ionescu Livia Ionescu
    @Buratino ***, avand in vedere timpul de raspuns, tu esti mai *** decat sindicatele si conducerea televiziunii la un loc. Bravo! Scopul ochilor albastri este, la fel ca la revolutie, sa provoace haos pentru a nu se intampla nimic bun pentru televiziune si angajati. Exact asta faci tu, vazand ***i si in *** din fata casei, iar oamenii te cred pentru ca e foarte usor sa gasesti o scuza pt esec decat sa iti asumi greutatile de a uni oamenii si de a face un lucru coerent pentru un beneficiu comun.
  • Buratino Buratino
    Tov.Livia Ionescu!

    Gasca de la Mediasind va multumeste pentru slugarnicia vesnica si va va decerna smotrul de tinichea in grad de plutonier.Daca inca nu ati aflat,Mediasind este controlat ca mai toate federatiile de ghici cine.......de servicii.Ia verifica putin cine sunt penalii care sunt la conducerea mafsindului.
  • Livia Ionescu Livia Ionescu
    @ Buratino
    Pentru informarea ta: cei de la Mediasind au negociat mult mai multe lucruri dar din pacate acesta este rezultatul negocierilor din cauza reprezentantilor angajatilor, cei care au negociat cu conducerea, fiind alesi defapt de conducere pentru prima data, special pentru a contracara sindicatul pe care nu il controleaza, Mediasind. Reprezentantii angajatilor, Spus, Balcan si Sindicatul operatorilor de imagine au fost in permanenta aservite conducerilor, ei nu au facut altceva decat sa isi bata joc de majoritatea angajatilor si sa isi puna niste oameni la adapost, cei care au fost eterni clientii conducerii. Mai mare rusinea ca aproximativ 1300 de angajati asteapta de fiecare data ceva de pomana din partea conducerii. Pe langa eternii oameni din esalonul 2 de directori si directorasi rotiti in permanenta in functii, la care se adauga cei adusi din exterior in functie de conducerile momentului, iata pe cei care fac de rusine Televiziunea Romana, asa zis grup de initiativa:
    SRTV:

    Balcan Marian
    Chivu Daniela
    Chivu Eugen Cătălin
    Cîrligeanu Marius
    Cozma Nicolae Marian
    Crăciun A. Florin
    Csongor Pap
    Grosu Marian
    Ignat Gheorghe
    Iordănescu Gabriela Luminița
    Lică Marius
    Marincov Bogdan
    Mărgărint Dinu
    Mărmureanu Traian
    Mihalache Cornel
    Obadă Dan
    Onea Pascal Bogdan Florin
    Pandele Manuel Răzvan
    Păcurar Ovidiu
    Popa Ioan
    Radivoi Dan
    Săseanu Ramona
    Stănescu Zeno Costin
    Vasile Silviu Daniel
  • Mile Mile
    Angajații tvr se dau in spectacol rusine
  • Buratino Buratino
    Clauza de constiinta???Pai in acest caz pseudo sindicalistul Torica si fara chef de munca Ad.Nastase ar trebui sa aiba niscavaia mustrari de constiinta.Tov.Paco, ratatii de la Mediasind s-au vandut pe trei arginti caci corelarea permanenta a salariilor ar fi trebuit sa fie 10% dar avand in vedere ca au facut joc de glezne nu s-a putut obtine mai mult.Tov.Paco, indica un om de calitate din gasca de la Mediasind.
  • livia pila livia pila
    Clauza de constiinta in cazul lui Ionuț Cristache? Sau in cel al Liviutei? La astia totul se măsoara in farfurii de sărmalute.
  • fost coleg fost coleg
    Pe contul de facebook dl Costi Mocanu face comentarii pruncipiale la adresa TVR. Ar fi corect insa pt dl deontolog sa explice si cum acelasi Stat pe care il critica a scutit ProTV de datorii de vreo 55 milioane € si a tolerat artificiile cu angajari pe DDA si pe 10 firme/ an pt a se fenta plata impozitelor. Toate astea pe vremea cand dl Mocanu era mare șerif pe acolo!
  • Paco Paco
    Toate aceste clauze sunt de bun simț și ar trebui să apară în orice contract din zona media din România! Este clar câ MediaSind s-a ținut de cuvânt și că acolo sunt oameni serioși!

Trimite un comentariu

sus