Skip to main content

Revoluţia din 1989 în 60 de secunde. Şase poveşti despre căderea comunismului la History: „Au fost momente de teroare, momente de groază”

 
Revoluţia din 1989 în 60 de secunde. Şase poveşti despre căderea comunismului la History: „Au fost momente de teroare, momente de groază”

Poveşti despre Revoluţia din 1989 în 60 de secunde. History a anunţă o miniserie comemorativă la 30 de ani de la căderea comunismului.

Publicitate

„M-au chemat de acasă, lucrăm deja în televiziune, ca să dublez desene animate”, spune criticul de film Irina Margareta Nistor, într-una dintre mărturiile din seria History.

Vor fi şase poveşti, de maxim 60 de secunde, de la şase oameni care au trăit pe viu evenimentele din Decembrie '89.

Cele şase mărturii vin de la oameni precum Irina Margareta Nistor, Csilla Könczei, Oltin Dogaru, Mihai Dulea, Mircea Ionescu şi Nicu Grămesc.

„Ideea acestor mini-episoade a venit în urma numeroaselor dezbateri despre adevărul evenimentelor din decembrie 1989 (...) Nimeni nu ştie cu adevărat întreaga poveste, iar cei care o cunosc o vor lua cu ei în mormânt.

Tot ce putem face este să punem povestirile cap la cap şi să analizăm situaţia din cât mai multe unghiuri”, spune Ovidiu Grămesc, regizorul şi producătorul miniseriei.

Vor spune povestea Revoluţiei din oraşele Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi. Clipurile video vor fi difuzate atât pe canalele locale de social media, cât şi pe canalul History România. Primul video, cu Irina Margareta Nistor, este deja online.

„Producţia video realizată de History reprezintă o modalitate de a îndrepta atenţia opiniei publice asupra celui mai important eveniment care a modificat structural istoria recentă a României”, spun reprezentanţii postului de televiziune.

VIDEO. 30 de ani de la Revoluţie: Irina Margareta Nistor (Bucureşti)

Din mărturiile miniseriei: „Armata era nepregătită, soldaţii erau neinstruiţi”

Irina Margareta Nistor, Bucureşti:

„Povestea a început şi s-a terminat în zilele respective în televiziune. La Bucureşti probabil că a fost mai intens, dar asta nu ne-a făcut vreo clipă să uităm de Timişoara care ne-a dat curaj tot timpul. Au continuat atacurile, s-a tras […]. Era extrem de înspăimântător când traversai curtea televiziunii. M-au chemat de acasă, lucrăm deja în televiziune, ca să dublez desene animate.” 

Csilla Könczei, Cluj:

„Până în 22 decembrie nici nu mi-a trecut prin gând să ies cu ea [camera video] în spaţiul public, în care era o atmosferă de teroare.”

Mihai Dulea, Iaşi:

„Armata era nepregătită, soldaţii erau neinstruiţi, de acest lucru s-a profitat, s-a creat haos, dovadă că nici până în ziua de astăzi nu ştim adevărul.”

Mircea Ionescu, Braşov:

 „N-am să pot uita niciodată momentul în care a fost anunţată la televiziune execuţia lui Ceauşescu. A fost un vuiet în tot cartierul, o explozie de emoţie care mi-a arătat cât de puternică a fost această dictatură.”

Nicu Grămesc, Timişoara:

„Au fost momente de teroare, momente de groază. Lucrurile au fost atât de bine ţinute ascunse, încât Radio Europa Liberă care dădea informaţiile actuale la ora aceea, abia marţi seară la Jurnalul de Cinci a transmis primele veşti de la Revoluţia din Timişoara.”

Oltin Dogaru, Bucureşti:

„Am auzit celebrul vuiet, după care s-a oprit transmisia […]. Era haos, erau informaţii contradictorii, nici până în ziua de azi nu am aflat exact ce s-a întâmplat”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus