Skip to main content

Schimbare majoră la Eurovision. TVR va alege altfel câştigătorul: Întâi găsesc vocea, iar apoi compun melodia

 
Schimbare majoră la Eurovision. TVR va alege altfel câştigătorul: Întâi găsesc vocea, iar apoi compun melodia

Un fel de atribuire directă cu un singur candidat. După eşecul României la Eurovision din ultimii doi ani, Selecţia Naţională Eurovision Song Contest 2020 vine cu o schimbare majoră de regulament, anunţă TVR.

Publicitate

Selecţia va fi acum, în doi paşi: întâi se alege vocea (o singură voce), de către o comisie, apoi se compun piesele pentru ea.

Detalii, în continuare:

Care vor fi paşii:

Într-o primă fază, selecţia se va concentra pe identificarea celei mai reprezentative voci. Cine alege „Vocea”? Va fi „evaluată de către o comisie de specialitate pe baza unor criterii precum abilităţile vocale, interpretarea, empatia muzicală, expresivitatea ş.a”.

Faza a doua. După selectarea respectivei voci, se vor compune, pe specificul acesteia, al timbrului şi personalităţii artistului, un număr de piese, dintre care cele mai bune 5 vor ajunge în Finala Naţională.

„Selecţia celor 5 creaţii muzicale va fi realizată de către o comisie de specialitate, ai cărei membri acoperă o plajă largă de domenii şi specializări (compozitori, textieri, muzicologi, realizatori/producători de divertisment radio şi/sau televiziune, regizori muzicali radio şi/sau de televiziune), ţinând cont de următorii parametri: forma muzicală a piesei, aranjament orchestral, originalitate, diversitate stilistică şi mesaj”, spun reprezentanţii TVR.

Faza a treia. Pe 1 martie, va avea loc Finala Naţională în care va fi ales momentul care ne va reprezenta la Eurovision 2020.

Selecţia va fi făcută de public şi un „Juriu Naţional”, al căror vot va conta în proporţie egală de 50%. În caz de egalitate, publicul este cel care are ultimul cuvânt, voturile sale fiind cele decisive.

Formulă folosită şi în alte ţări

Este vorba de o „reţetă” folosită şi de alte ţări participante la Eurovision, cum ar fi Spania, Grecia, Rusia, Cipru, Bulgaria, Marea Britanie sau Franţa.

„Prin noul proiect ales pentru această ediţie, România se aliniază ţărilor care au folosit şi folosesc un mecanism similar, cu rezultate remarcabile în mod frecvent.

Statisticile arată că, în ultimii 15 ani, aproape fiecare ediţie a acestei competiţii a avut în top 3 al etapei internaţionale cel puţin o piesă selectată printr-o astfel de metodă de către televiziunile naţionale”, spun reprezentanţii TVR.

Eurovision, o nouă şefă de delegaţie, în locul Smarandei Vornicu

Evenimentul vine anul acesta şi cu o schimbare la nivel de echipă. Smaranda Vornicu, cea care anul trecut a fost şefa delegaţiei Eurovision, a fost înlocuită de un nume nou: Liana Stanciu, care în anii trecuţi a comentat evenimentul, de la Bucureşti.

Smaranda Vornicu rămâne însă în echipa Eurovision, ca manager relaţia cu presa. Amintim că Smaranda Vornicu este fiica omului de televiziune Tudor Vornicu, iar în prezent aceasta este membru în Consiliul de Administraţie al TVR, din partea PSD.

Din echipa Eurovision România 2020 mai fac parte Elena Ştirbescu, manager de proiect, şi Dan Manoliu director artistic.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • anonim anonim
    eu zic spun ca a fost ok! si sloganul semnifica asta! ealtceva! trebuie sa intelegem de ce s-a facut asta! fiindca tvr s-a saturat de oamenii pe care ii are! majoritatea fiind comunisti! insusi tvr e post comunist! cu metehne vechi aceleasi din pacate! noi nu stim ce e aia sa castige cineva altfel decat prin selectie! asa si cu melodia cantecul piesa! sa o alegi fara selectie! cateva tari fac asta sa stiti! si nu de acum! demult! noi tot selectie! am inebunit lumea! sa se faca selectie ca sa ce! sa vina un neica nimeni de asta! de nu a auzit nimeni de el! da sigur!
  • geo geo
    ”Tinerii cu talent dar fără palmares sunt aproape excluși”.
    Foarte probabil.
    Așa nu vor mai ajunge la Eurovision persoane, ca anul trecut, care nu au ”prins” nici măcar finala.
  • Criticul muzical Criticul muzical
    Cu noul regulament făcut pe genunchi, tinerii cu talent dar fără palmares sunt aproape excluși din start atât interpreții cât și compozitorii.
    Iar despre jurizarea 50/50, au și uitat c-a mai fost folosită fără succes atât la noi dar și anul trecut în rep. Moldova când câștigătoarea a avut de 4 ori mai puține voturi ca cel de pe locul 2?
    Au avut pe masă propuneri de sisteme de jurizare numai unul și unul, dar fosilele din TVR au vrut liniște, să nu mai existe surprize.
    O să le facă 5 melodii lui Trăistariu și Seling iar boborul o să voteze cu mare drag melodia câștigătoare.
    Rușine TVR!
  • Steven Steven
    @Florin
    Da,interesează pe Trăistariu !
  • Paco Paco
    Dan Manoliu a mai prins o sinecură, mereu cade în picioare. Și-ar mai fi și alții de pus în delegație, dar n-au loc de Dindirici, Couți și Zgaberci. Restul sunt în plus, mai ales Smărăndița, progenitura "marelui om de televiziune", *** Tudor Vornicu. Da, da, anchetator. Luați de citiți și nu-l mai glorificați atât: https://www.b1.ro/stiri/eveniment/televiziunea-in-comunism-cum-sustinea-capitanul-tudor-vornicu-ca-organele-de-ancheta-sunt-nevoite-sa-rupa-sira-spinarii-202904.html
  • Robert Robert
    Da, sunt zeci de mii de fani Eurovision încă, concurs care e urmărit anual de sute de milioane de telespectatori. Așa de amatori cum e el. Faptul că TVR nu are oameni capabili să facă din Selecția Națională un show de top care să atragă audiență mult mai mare, nu înseamnă că Eurovision e zero pentru români.
  • FLORIN FLORIN
    Mai interesează pe cineva în țara asta acest concurs de amatori

Trimite un comentariu

sus