Skip to main content

„Durul” CNA. Antena 3 şi România TV au scăpat „ieftin” după derapajele legate de Coronavirus. Somaţii pentru burtierele panicarde şi fake news-ul România TV

 
Sursa foto: ActiveWatch
Sursa foto: ActiveWatch

CNA a făcut scut în faţa posturilor România TV şi Antena 3. Staţiile de ştiri au scăpat ieftin, doar cu somaţii din partea forului audiovizual, după câteva derapaje venite în contextul epidemiei de Coronavirus.

Publicitate

România TV a dat imagini în buclă, fără verificare, cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici". Ulterior, totul s-a dovedit a fi o farsă.

Antena 3 a avut mai multe burtiere panicarde, imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă.

Un mic exemplu, de la Antena 3:

„Alimentele s-ar putea raţionaliza începând de luni”, „Circulaţia în unele zone s-ar putea interzice”, „Pe perioada stării de urgenţă se vor face razii”, sunt doar câteva dintre titlurile care au rulat, în buclă, minute bune, pe postul Antena 3.

Deşi ambele subiecte au stârnit controverse în spaţiul public, Consiliul Naţional al Audiovizualului a fost de părere că posturile nu au greşit atât de tare.

Şase, din opt membri prezenţi la şedinţa CNA de astăzi, au considerat că România TV şi Antena 3 pot încasa doar câte o somaţie.

Monica Gubernat, preşedintele CNA şi cea care a şi propus somaţiile pentru cele două posturi, şi-a motivat decizia astfel:

„Totuşi, la Antena 3 nu cred că poţi găsi o cauzalitate între acele burtiere şi aglomeraţia din magazine pentru că acelaşi tip de aglomeraţie l-am văzut peste tot în lume. Să spui că titlurile Antenei 3 au generat aglomeraţiile din magazine este puţin exagerat”, a spus aceasta în şedinţa CNA.

De menţionat că mai existat şi o propunere de 20.000 de lei pentru România TV şi una de 10.000 de lei pentru Antena 3, ambele venit din partea Dorinei Rusu.

Aceasta din urma a considerat că ambele posturi „au dat dovadă de iresponsabilitate”.

Au votat pentru propunerea de somaţie pentru cele două posturi: Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Ramona Sorescu, Nicolae Bălaşa, Alexandru Kocsis şi Borsos Orsolya.

Răsvan Popescu: „Nu cred că suntem în faza unui comportament de natură să sperie lumea foarte tare”

Cum şi-au motivat decizia o parte cei care au votat pentru somaţie?

  • Răsvan Popescu: „Televiziunile n-au funcţionat precum online-ul. Au fost mai reţinute şi mai responsabile, cu mici excepţii. Nu cred că suntem în faza unui compartament de natură să sperie lumea foarte tare.

Chiar şi titlul acela cu raţionalizarea e cu „s-ar putea”, nu e direct „vor fi raţionalizate”.”

  • Monica Gubernat, cea care a şi propus somaţiile pentru cele două posturi, şi-a motivat decizia astfel: „Totuşi, la Antena 3 nu cred că poţi găsi o cauzalitate între acele burtiere şi aglomeraţia din magazine pentru că acelaşi tip de aglomeraţie l-am văzut peste tot în lume.

Să spui că titlurile Antenei 3 au generat aglomeraţiile din magazine este puţin exagerat. Trebuia mai multă precauţie şi din partea lor, deşi există acel verb „s-ar putea”. Totuşi, când anunţi o stare de urgenţă trebuie să anunţi şi nişte posibile măsuri pentru a nu lăsa loc speculaţiilor.

În cazul România TV a fost o ignoranţă mare faptul că au dat acel filmuleţ fără să-l verifice. Au rectificat, dar penibilul situaţiei rămâne.”

  • Ramona Sorescu: „Cred că dacă ar fi ştiut că acel filmuleţ e fake (n.r. – România TV) nu l-ar fi dat, cu siguranţă. Nu cred că a fost cineva acolo care a zis „chiar dacă e fake îl dăm ca să facem noi senzaţie”. Nu cred că a fost cu intenţie.”

Dorina Rusu: „Antena 3, dovadă de rea-credinţă şi iresponsabilitate”

Pe de altă parte, Dorina Rusu, care a propus şi cea mai dură penalizare - amenzi de câteva zeci de mii de lei - , a fost de părere că atât Antena 3, cât şi România TV au dat dovadă de iresponsabilitate.

Dorina Rusu: „E ceva incredibil, într-o situaţia în care lumea oricum e panicată. Mai era şi chestia cu stare de urgenţă, deci se înţelege că, gata, dacă e stare urgenţă, lumea o să fie fugărită pe stradă.

Foarte urât şi foarte iresponsabil din partea unui post cu audienţă mare (n.r. - România TV)

La Antena 3 avem acele titluri legate de starea de urgenţă.

Antena 3 a luat cele mai rele prevederi din legea despre starea de urgenţă. E o dovadă de rea-credinţă şi de iresponsabilitate. Provoacă panică. Nu mi se pare normal să faci aşa ceva într-o situaţie în care oricum sunte panicaţi.”

Alături de Dorina Rusu, a mai votat pentru cele două amenzi şi Cristina Pocora.

Citeşte şi: România TV, imagini fără verificare cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici”

Citeşte şi: ActiveWatch: Iresponsabilitate la Antena 3, care, transformă starea de urgenţă într-un spectacol grotesc

LEGISLAŢIE - Codul Audiovizual

Art. 75 - (1) Relatările despre dezastre sau tragedii collective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a induce panică.

(2) Radiodifuzorii nu trebuie să repete nejustifica timaginile şocante.

(3) Radiodifuzorii au obligaţia de a prezenta şi poziţia exprimată de autorităţile publice abilitate.

(4) Este interzisă dezvăluirea de către radiodifuzori ai dentităţii victimelor până la comunicarea oficială a acesteia.

Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoare ler reguli:

a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;

b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală;

c) titlul afişat pe ecran să reflecte câtmai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

Art. 64 - 1.b) Informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    @Bianca
    Nu CNA ar trebui desfiintat, ci ar trebui inlocuiti anumiți membri cu oameni apolitici,fără interese si corecți
  • ion ion
    nu ne atingem de posturile psd-ului iubit. ce nu pricepeti?
  • Bianca-Alina Bianca-Alina
    @VaiSteauaTa

    Draga Steluta, de luni intra in vigoare starea de urgenta. La asta se referea titlul. Plus "s-ar putea" nu anunta o actiune clara, ci posibilitatea aplicarii unei prevedero legale. De exemplu, tu s-ar putea sa fii foarte prost, dar nu am o ceritudine (ma rog, am, dar sa ne prefacem ca nu e evident). Altfel, daca imi arati burtiera A3 care spune "de vineri se inchide capitala", promit sa nu te mai deranjez cu vreun comentariu. Altfel, mai usor cu deontologia pe scari sau cu exemplele de logica. Sunt exact minusurile tale.
  • Vaisteauata Vaisteauata
    @Bianca,
    Exceptandu-l pe mile/ marian , aici scriu oameni inteligenți. Asta nu înseamnă că cei care citesc sunt la fel, tu fiind un bun exemplu.
    Titlurile A3 și Romania tv nu au nicio treabă cu legea, nici măcar știri nu sunt ci niste scenarii alarmiste, false. Nu s-a închis Bucureștiul, nu s-a raționalizat mâncarea, nu sunt restricții de circulatie.
    Ii tot dai înainte cu " citate din legi" . Supozițiile nu sunt breaking news sau headlineuri, chiar daca le faci in baza unor posibilități legale. Dar dacă iei o posibilitate legală și o prezinți că o certitudine, atunci ești în afara legii.
    Să-ți explic și altfel: in ce lege ai citit tu că" de luni se rationalizeaza mâncarea". Sau " vineri se inchide Bucureștiul"?!
    Tabloidizarea televiziunilor, cu larga complicitate a CNA, are că vârf de lance cele 2 posturi pe care le idolatrizezi, dar încearcă să nu cazi in ridicol repetând aceleași false argumente, lipsite de logica.
  • Dinu Dinu
    CNA mereu favorizeaza Antenele.
  • miIe miIe
    @mile e cel mai bine informat/intenționat
  • Bianca-Alina Bianca-Alina
    Cred ca ar trebui desfiintat CNA si amenzile sa fie date de Pagina de Media. Nu inteleg insa de ce sunt atat de scandaloase titlurile de la Antena 3, din moment ce ele sunt prevederi din LEGE si sunt prezentate ca posibile scenarii?

    Altfel, circulatia a fost deja restrictionata in anumite zone, razii au fost si azi la speculantii de materiale sanitare, de exemplu, si vor mai fi, iar alimentele ar putea avea o limita cantitativa in magazine asa cum au cerut unele asociatii la inceputul saptamanii. Sa luam exemplul Marii Britanii: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/supermarketurile-din-marea-britanie-incep-sa-rationalizeze-produse-1272239 (de la Digi, sa nu avem indoieli)

    Altfel, intrebare pentru toti deontologii de aici: rafturile golite la supermarketurile din Marea Britanie, Germania, Franta, SUA sau Australia au fost tot din cauza Antenei 3?? Nu o fi o reactie umana fireasca in situatii exceptionale? Altfel, tara arde, dar voi stati si analizati niste lucruri absolut normale.

    P.S. Titlurile care contin prevederi legale sunt fake news, la fel ca inventia cu suspectul fugarit de un medic? Wow! Chiar aveam senzatia ca scriu oameni inteligenti pe site-ul asta.
  • Andrei Andrei
    Mile, scuză-mă, dar ești de un ridicol absolut. Înțeleg acum de ce unii de aici spun că ești marele fan al televiziunilor de doi lei :))
  • i i
    CNA DE 2 LEI!
    Sute de oameni (de la mine din oraș) au fost la marile supermarketuri sa se aprovizioneze din cauza RomTeVCe și antena3!!! Iar astia de la CNA dorm bine mersi, la fel si aia de la ITM!
  • jk jk
    O somatie pentru o luna?pe bune?

Trimite un comentariu

sus