Skip to main content

Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!

 
Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!

VIDEO. “Ce faceţi?! Staţi acasă! Ce se întâmplă cu voi! De ce nu staţi acasă ca să sunaţi!” Îndemnul se repetă, pe un ton agitat, aproape isteric, la Etno TV. Chiar vreau să sune telefonul!

Publicitate

Adela Lupşe, “celebră” pentru “Vreau să sune telefonul”, se desfăşoară duminică după-amiază, pe postul Etno TV, într-un program încadrat ca “divertisment”, un show în care oamenii sunt îndemnaţi să sune pentru a da soluţiile extrem, extrem de uşoare la "concurs".

Mesajul este adaptat situaţiei de urgenţă: “”Am 2.000 de lei premiu! 2.000 de lei! “E un salariu, pe o lună, în România! Vreţi să vă arăt eu soluţia? Mai ales că mulţi dintre voi poate nu mai lucrează o lună! Nu v-ar fi OK ca un salariu să vă vină aşa în buzunar? Staţi acasă, pe unde umblaţi!”, urlă prezentatoarea.

De ce se agită atât prezentatoarea? Pentru a genera apeluri. Apeluri suprataxate, dar asta nu se vede pe ecran.

Mecanismul înşelătoriei este simplu:

-pe ecran este un “concurs” – numeşte cinci oraşe de pe ecran. Soluţia este extrem de uşoară, oraşele se citesc cu uşurinţă. Şi totuţi, nu sună nimeni…

-pe ecran este afişat un număr de telefon. Nimic despre vreo taxă suplimentară.

-zeci de minute, nimeni nu intră în direct

Am sunat la numărul de telefon de pe ecran. O voce ne direcţionează către alt număr: “Pentru a participa, sunaţi la 1204. Repet: sunaţi la 1204.”

Sunăm la numărul 1204: “Aţi sunat la Câştigaţi acum. Costul apelului este de 1 euro plus TVA. Puteţi participa dacă aţi împlini vârsta de 18 ani”. Apoi telefonul se închide. Sunăm iar. Acelaşi parcurs.

Timp de jumătate de oră, nimeni nu a fost în direct. Adela Lupşe, prezentatoarea, nu a precizat nicio secundă, în intervalul monitorizat de Paginademedia.ro (14.30-15.00), că este vorba de apeluri cu suprataxă şi nici cum pot oamenii să intre în direct.

Timp de o jumătate de oră, ea s-a agitat, dând impresia că nimeni nu sună, ţipănd în platou: “Staţi acasă! Pe unde umblaţi? Ce se întâmplă cu voi?

“Păcălelile TV”, semnalate, de-a lungul timpului, de Paginademedia.ro, rulează pe televiziune de foarte mulţi ani, în diverse forme. Periodic, CNA le-a penalizat dar, de fiecare dată, au revenit, cu un alt regulament şi mod de funcţionare.

VIDEO. Adela Lupşe, duminică, 23 martie, la Etno TV:

Citeşte şi: VIDEO. Păcălelile TV continuă la Etno TV. Am sunat să vedem ce se întâmplă: „Hopa! Cât pe ce!"

Citeşte şi: Isterica de la „Vreau să sune telefonul”, din nou pe TV. Tot cu concursuri interactive. La Etno TV. CNA vrea "stop joc"

Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghiceşti soluţii facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat.

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privinţa acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00.

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislaţia secundară pe baza căreia funcţionează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiţii, prevăzute la art 91.

După acea dată, apele s-au mai liniştit. Până acum.

Ce spune legislaţia CNA:

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

VIDEO. Momentul de antologie cu "isterica" de la concursurile interactive, din 2008 sesizat de Paginademedia.ro, "vârful" concursurilor interactive

Citeşte şi:

Articolul din ianuarie 2009, aici

Constatările CNA legate de concursurile interactive, aici

Fenomenul concursurilor interactive în 2008 şi 2009, aici

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alexandru Gurgu (Insomniacul) Alexandru Gurgu (Insomniacul)
    ***
  • jk jk
    @Serban
    Duduia era la bijuterii din cate mai stiu
  • Șerban Șerban
    Cred că era acum ceva timp o emisiune pe Prima TV, ceva de genul horoscop, prezentată cred tot de duduia asta. Țin minte cum tipa și plângea sa sune lumea cam ca în clipul de mai sus. Ce sa zic, într-un fel sau altul, e divertisment și ăsta
  • i i
    Sunt curios ce audiențe are replica “Mireasa” de pe Antena 1 anulată săptămâna trecută și redifuzată de luni.
    Din ce am văzut pe net, emisiunea este de toată jena și nu seamănă deloc cu “Mireasă pentru fiul meu”, este ceva gen “Puterea dragostei” de pe Kanal D.
  • jk jk
    CNA-ul e ocupat cu altele
    Apropo,asta e si sâmbătă tot de la 2 si daca nu ma înșel si vineri seara

Trimite un comentariu

sus