Skip to main content

Jurnaliştii din Bacău cer autorităţilor să dea informaţii despre epidemie: „Lipsa informaţiilor clare, corecte şi concise poate crea confuzii şi panică”

 
Jurnaliştii din Bacău cer autorităţilor să dea informaţii despre epidemie: „Lipsa informaţiilor clare, corecte şi concise poate crea confuzii şi panică”

SCRISORE DESCHISĂ. Presa locală din Bacău cere autorităţilor să comunice informaţii despre epidemia de Coronavirus.

Publicitate

„Atragem atenţia asupra faptului că lipsa unor informaţii clare, corecte şi concise poate crea confuzii şi panică şi poate duce la apariţia unor fake-news, transmise din surse care nu respectă rigorile jurnalistice”, spun jurnalişti de la mai multe publicaţii locale.

Reporterii susţin că cei de la vârful judeţului nu oferă informaţii despre pandemie „invocând ordine stricte de la Centru”.

Un document, semnat de 14 jurnalişti locali din Bacău, cere autorităţilor date exacte despre îmbolnăvirile din judeţ, cazurile tratate sau numărul de persoane în izolare.

„Solicităm să fie făcute publice informaţiile legate de Covid-19 privind:

- numărul de cazuri (suspiciuni şi confirmaţi)

- vârstele şi ocupaţiile celor declaraţi pozitivi în judeţul Bacău

- locul (spitalul) în care aceştia sunt depistaţi/trataţi

- numărul de decese

- măsurile luate în fiecare comunitate

- rezultatele anchetelor epidemiologice

- numărul de persoane izolate/carantinate”, este cererea semnată de 14 jurnalişti locali din judeţul Bacău.

De asemenea, reporterii cer oamenilor care conduc judeţul să stabilească un mecanism prin care să comunice informaţiile de mai sus, dar şi orice altă informaţie de interes public:

„Solicităm să se stabilească o structură de comunicare oficială, permanent activă, care să poată răspunde, pe lângă aceste aspecte, şi la alte întrebări punctuale, privind situaţii de interes public justificat.

Considerăm că o bună şi rapidă comunicare în acest sens previne răspândirea de informaţii neverificate/neconfirmate, care pot crea panică nejustificată”, menţionează scrisoarea deschisă.

Printre semnatari se numără şi jurnalişti de la staţiile locale ale unor posturi precum Pro TV, Digi 24 sau TVR.

În continuare, scrisoarea deschisă a jurnaliştilor din Bacău

„Scrisoare deschisă a jurnaliştilor băcăuani

Din cauza faptului că niciuna dintre autorităţile locale şi judeţene nu comunică informaţii în mod transparent (invocând ordine stricte de la Centru), ne aflăm în imposibilitatea de a furniza, la rândul nostru, informaţii legate de răspândirea noului coronavirus, numărul persoanelor depistate pozitiv, numărul de teste efectuate sau, la un moment dat, al deceselor înregistrate în judeţul nostru. Sunt informaţii pe care vor să le afle toţi cetăţenii judeţului.

Toate încercările noastre sunt sortite eşecului, iar din acest motiv nu ne putem asuma publicarea unor statistici neoficale şi neconfirmate de autorităţile locale.

Atragem atenţia asupra faptului că lipsa unor informaţii clare, corecte şi concise poate crea confuzii şi panică şi poate duce la apariţia unor fake-news, transmise din surse care nu respectă rigorile jurnalistice.

Astfel, solicităm să fie făcute publice informaţiile legate de Covid-19 privind: numărul de cazuri (suspiciuni şi confirmaţi), vârstele şi ocupaţiile celor declaraţi pozitivi în judeţul Bacău, locul (spitalul) în care aceştia sunt depistaţi/trataţi, numărul de decese, măsurile luate în fiecare comunitate, rezultatele anchetelor epidemiologice, numărul de persoane izolate/carantinate, tot ce este util pentru o bună informare a populaţiei.

Solicităm, de asemenea, să se stabilească o structură de comunicare oficială, permanent activă, care să poată răspunde, pe lângă aceste aspecte, şi la alte întrebări punctuale, privind situaţii de interes public justificat. Considerăm că o bună şi rapidă comunicare în acest sens previne răspândirea de informaţii neverificate/neconfirmate, care pot crea panică nejustificată.

Îngrădirea libertăţii presei sub pretextul crizei şi lipsa de transparenţă din partea autorităţilor nu pot decât să afecteze încrederea cetăţenilor în acţiunile autorităţilor publice.

Semnatari:

Roxana Neagu (Cerghici) - Deşteptarea
Răzvan Bibire - Deşteptarea
Florin Popescu - Ziarul de Bacău
Gabi Mihai - Ziarul de Bacău
Tudor Bălăceanu - Bacău.net
Daniel Moldovan - Pro TV
Marius Zaharia - Digi 24
Claudiu Tudor - Antena 3
Marius Curucli - Euro TV şi TVR
Florin Crăciun - Jurnal de Bacau
Cătălin Bejan - de Bacău
Marius Mihalcea - Unu pe Trotuş - Oneşti
Silviu Răuţchi - Plus TV Bacău
Cătălin Cojocaru - Plus TV Bacău”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus