Skip to main content

Cât costă Puterea Dragostei? Kanal D, amendat aspru de CNA pentru violenţa din emisiunea prezentată de Andreea Mantea

 
Cât costă Puterea Dragostei? Kanal D, amendat aspru de CNA pentru violenţa din emisiunea prezentată de Andreea Mantea

Amendă dură pentru Kanal D, după ce CNA a analizat 18 ediţii ale emisiunii Puterea dragostei, toate (dar absolut toate!) având momente de violenţă.

Publicitate

„Dacă puneţi la televizor aşa ceva, înseamnă că validaţi genul acesta de comportament”, a concluzionat Monica Gubernat, preşedintele CNA.

CNA a decis, astfel, în şedinţa de astăzi, cu unanimitatea celor prezenţi, amendarea Kanal D cu suma de 50.000 de lei, după ce forul a vizionat fragmente din 18 ediţii ale reality-show-ului Puterea Dragostei, prezentat de Andreea Mantea. Forul a considerat că numeroasele ediţii încărcate de momente de violenţă încalcă legislaţia privind protecţia minorilor.

Puterea dragostei este un format tip „Big Brother”, în care mai mulţi tineri, băieţi şi fete, stau cu lunile închişi în aceeaşi casă, şi, inevitabil, ajung la conflicte.

Cazul a ajuns pe masa CNA după ce forul a primit zeci de reclamaţii de la telespectatori.

Kanal D: "Ce am putut să facem noi a fost să oprim sunetul, ca să nu se audă cuvintele injurioase

Prezent în faţa CNA, Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D, a ţinut să sublinieze că toate cuvintele licenţioase folosite de concurenţii emisiunii au fost acoperite.

„Vreau să vă spun că fanii emisiunii, abonaţi la canalul de youtube sunt aproape un milion. Este o dispută enormă pe social media, fiecare având favoritul lui.

Există şi această parte a publicului, care preferă acest gen de emisiuni. Emisiunea este complet liberă, nu există un scenariu. Ce am putut să facem noi a fost să oprim sunetul, ca să nu se audă cuvintele injurioase. Nu cred că s-a auzit un cuvânt injurios. (...)

Cred că merită analizată emisiunea şi dintr-un alt punct de vedere, şi anume că aceştia sunt oameni care trăiesc printre noi, tineri din zilele noastre, care stau unii dintre ei de peste şase luni de zile.

E greu de evaluat cum te comporţi când stai şase luni de zile închis, iar opt ore stau fetele cu băieţii. În aceste opt ore vă daţi seama că se întâmplă şi conflicte, neînţelegeri, sângele e fierbinte la vârsta lor.

Din această selecţie e puţin disproporţionat momentul în care ei discută pe un ton ridicat.

Acestea sunt selecţii din 18 emisiuni (…). Practic rapoartele de monitorizare acoperă 40 de ore de emisiuni, iar în niciuna dintre emisiunile monitorizate discuţiile pe un ton aprins nu au avut mai mult de două minute şi jumătate. Două minute şi jumătate la o emisiune de 120 de minute înseamnă 0,2%”

"E ceva care depăşeşte orice limite"

Pe de altă parte, Dorina Rusu, membru CNA, a remarcat:

„Nu e vorba că s-au acoperit cu bip-uri cuvintele injurioase. Ci e vorba despre tot ce se întâmplă în această emisiune. E o emisiune care provoacă o anumită stare de spirit, te enervezi, te agiţi, te isterizezi, pentru că aşa este tonul acolo.

Moderatoarea am văzut că ţipa şi ea la fel de tare, în câteva dintre emisiunile pe care le-am vizionat. E ceva care depăşeşte orice limite! Dumneavoastră vă place când vă uitaţi la această emisiune? Cât aţi stat aici o oră şi v-aţi uitat la chestia asta, dumneavoastră sunteţi mândru?”

Cătălin Băleanu:

„Nu, nu sunt mândru, pentru că nu urmăresc acest gen de emisiune, dar un milion de fani sunt foarte pasionaţi de această emisiune.”

Dorina Rusu:

„Ce modele sunt acestea? Că am discutat despre modele, despre tinerii care se uită la aceste emisiuni? Ce înţeleg de acolo? Cum se poate aşa ceva? Ce consideraţi că le oferă această emisiune celor care se uită la ea? Ce fel de oameni se uită la ea?”

„Atmosfera pe care o generează musteşte de violenţă"

Cătălin Băleanu:

„În legătură cu moderatoarea: am văzut împreună de mai multe ori moderatoarea spunând explicit concurenţilor că nu aşa se vorbeşte la televizor.

Pot să vă spun din datele noastre de audienţă că emisiunea este urmărită de 70% femei şi 30% bărbaţi. Sunt oameni cu toate categoriile de venituri.

Discuţiile pe ton ridicat, pentru unele persoane sunt deranjante, dar pentru alte persoane evident că nu sunt deranjate şi trebuie să avem respect pentru preferinţa fiecărui gen de telespectator.

Discuţiile pe un ton ridicat nu pot constitui o încălcare a legii

Alex Kocsis, membru CNA, a precizat la rândul său că momentele violente sunt prezente în emisiune în mod constant. „E clar că acesta este profilul, acesta este calapodul”, a spus membrul CNA.

Radu Herjeu, membru CNA, cel care a şi propus sancţiunea a comentat că din punctul său de vedere, atmosfera pe care o generează „musteşte de violenţă”.

Legislaţie:

Art. 39 - (1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.

(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Art. 19 - (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
a) numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dorina Dorina
    CNA.ar trebui să oprească emisiunea.Sunt numai urlete si tipete.de vocabular nici nu mai vorbim.Moderatoarea .e clar are preferată pe Roxana si nu pierde ocazia sa aduca in fata mizeriile lui Bianca.Ceea ce face cu Bianca este hărțuire psihică.Am renuntat la emisiune.dar se pot uita tineri .care o vor imita pe Roxana.care vor țipă ca Porii si asa vom ajunge toti sa urmam unii la alții.Interziceti ada ceva!
  • Chirtesiu Mihaela Chirtesiu Mihaela
    Nu e posibil să se permită intr-o emisiune Tv urlete , jigniri , bătăi , distrugerea obiectelor din jur , bullying-ul la adresa unora si mai ales încălcarea oricăror regulilor cu conduita civiizată . Este Puterea circului și nu Puterea dragostei ! Prestația moderatoarei sub orice critica !
  • nu se mai roage de ei sa nu plece,ea genereaza incorectitudine d nu se mai roage de ei sa nu plece,ea genereaza incorectitudine d
    Cei cativa concurenti care in mod frecvent genereaza ,,circ si violenta,,ar trebui eliminati,iar prezentatoarea sa nu ii mai ierte de oedepse si sa
  • jk jk
    50000 pentru 18 ediții pentru Puterea Dragostei aspru?Nu e aspru
    Poate cu condiția ca data viitoare sancțiunea sa fie mai mare

Trimite un comentariu

sus