Skip to main content

NOI SFATURI. „Cuvintele alese greşit pot panica uşor!” Ce să facă şi ce să nu facă reporterii care scriu despre Coronavirus

 
Foto | Pexels
Foto | Pexels

Sfaturi de la jurnalişti pentru jurnalişti. Ce să facă şi ce nu trebuie să facă jurnaliştii care acoperă subiectul Coronavirusului. Un al doilea rând de sfaturi (primul a venit când criza era la început) de la jurnalişti internaţionali.

Publicitate

Atenţie la titluri - „Reporterii ar trebui să fie chiar ei atenţi să nu devină parte a dezinformării

„Jurnaliştii să combată informaţiile false sau conspiraţiile cu date reale”, „Trataţi cu precauţie informaţiile pe care le primiţi” sau „Nu uitaţi de informaţiile de context”

Un sfat foarte important este acela că „Reporterii ar trebui să combată panica”. Cât este acest sfat luat în seamă? Aproape deloc, uneori chiar jurnaliştii alimentează panica.

O criză ivită la nivel global, aşa cum este cazul Covid-19, pune la încercare jurnaliştii şi reporterii care scriu şi relatează. Se confruntă cu o avalanşă de informaţii, cu termeni medicali, dar şi cu conspiraţii şi dezinformări care cirulă în online.

Toate sfaturile, pentru reporterii care scriu despre Coronavirus, vin de la International Journalists Network, platformă internaţională a jurnaliştilor.

Instituţia a făcut o listă cu lucruri la care jurnaliştii ar trebui să fie atenţi: Ce să facă şi ce să nu facă.

Citeşte şi: A informa sau a agita? - "Decalogul" jurnalistului care scrie despre Coronavirus. "Nu sacrifici fapte pentru clickuri niciodată, dar mai ales în plină criză!"

Redăm lista cu sfaturile pentru jurnalişti, în continuare:

1. DEZINFORMAREA: „Cuvintele alese greşit pot provoca foarte uşor panică”

Jurnaliştii ar trebui să demonteze dezinformările şi conspiraţiile care circulă în online. Când un reporter combate aceste informaţii false de pe net, cu fapte şi cu date reale, ar trebui să scrie cine este site-ul care propagă respective dezinformări şi să explice de circulă.

Atenţie la titluri! Reporterii ar trebui să fie chiar ei atenţi „să nu devină parte a dezinformării”. Mai exact, cei care scriu despre subiecte delicate, cu e Coronavirusul, trebuie să aibă grijă la titlurile pe care le dau, să reflecte într-adevăr poveştile şi relatările pe care le publică.

Atenţie la cuvinte! Trebuie să fie atenţie şi la tonul articolului şi la cuvintele folosite:

„Cuvintele alese greşit pot provoca foarte uşor panică în rândul publicului”, spune Caroline Chen, reporter pe sănătate la publicaţia ProPublica.

2. SURSELE: „Este important ca jurnaliştii să aibă mai multe surse”

Mai multe surse! Cei care scriu despre Coronavirus trebuie să aibă mai multe surse. Reporterii ar trebui să ia legătura cu oamenii din spitale, universităţi şi agenii guvernamentale, sfătuieşte Laura Helmuth, editor pe sănătate şi ştiinţă la The Washington Post.

Fiecare reporter ar trebui să fie în legătură cu cel puţin un epidemiolog sau un expert pe sănătate, mai spune Chen de la ProPublica.

Contactele pot furniza date foarte importante şi pot ajuta reporterii cu informaţii şi explicaţii de context.

Nu uitaţi de background şi trataţi cu precauţie informaţiile pe care le primiţi pentru că ”Coronavirusul este o problemă cu mai multe secţiuni”, spune Georges C. Benjamin, M.D., director executiv al American Public Health Association.

3. CIFRE şi ESTIMĂRI: „Cifrele se schimbă rapid”

Ştirile despre Covid-19 se actualizează rapid, iar reporterii ar trebui să fie atenţi cu cifrele pentru a nu induce cititorii în eroare.

4. COLABOREAZĂ ŞI CU ALŢI JURNALIŞTI

Reporterii care scriu despre Coronavirus ar trebui să vorbească şi colegii care scriu despre acelaşi subiect. Jurnaliştii se pot ajuta între ei cu explicaţii, sfaturi sau informaţii de context.

5. Este important ca reporterii să combată panica

Jurnaliştii nu ar trebui să neglijeze imaginea de ansamblu. În cazul crizei de Coronavirus, când datele se schimbă rapid, reporterii ar trebui să ţină cont că anumite date rămân valabile mult timp: Sfaturile de prevenţie, pe care ar trebui să le amintească constant.

Poveştile cu oameni nu ar trebui neglijate. Este important ca reporterii să arate cititorilor că exită oameni în spatele numerelor şi statisticilor.

„Când sunt utilizate corect, aceste poveşti generează un răspuns pozitiv al cititorului şi o implicare ridicată”, notează articolul International Journalists Network.

Este important ca reporterii să combată panica şi să vină cu sugestii şi date exacte.

De exemplu, atunci când jurnaliştii scriu despre persoane care golesc magazinele alimentare, este foarte important ca jurnaliştii să explice de ce cumpăraturile excesive nu sunt necesare

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • circo circo
    ar trebui ca posturile de știri să înceteze și cu titlul Breaking News. La RealitateaPlus, B1 și Digi24, toate știrile sunt Breaking News. Chiar și cele din sport. Mai au puțin să lase Breaking News și la meteo. Iar la România TV, toate știrile sunt „Direct”. Chiar și la trei dimineața rămâne acel Direct pe ecran. CNA-ul doarme?

Trimite un comentariu

sus