Skip to main content

Ştire falsă şi apoi rectificată şi asumată pe site-ul Antena3.ro. "Ne asumăm greşeala". Imagini vechi de patru ani, date ca fiind actuale: „România la cules de ceapă verde, în plină pandemie”

 
Captura din clipul prezentat de Antena3.ro
Captura din clipul prezentat de Antena3.ro

Un Fake-News şi apoi o rectificare şi o asumare a greşelii pentru site-ul Antena3.ro, după ce a prezentat imagini preluate de pe Facebook ca fiind actuale, deşi erau vechi de patru ani.

Publicitate

„Totul s-a întâmplat în anul 2016, însă, în urma unei greşeli, pe care echipa Antena3.ro şi-o asumă în totalitate, imaginile au fost prezentate ca fiind filmate în această dimineaţă” - Aşa arată rectificarea făcută de site-ul Antena3.ro, după ce a publicat o ştire în care avea imagini vechi de patru ani erau prezentate ca fiind actuale.

Ştirea, apărută ieri-dimineaţă, prezenta un filmuleţ în care „mii de români” fuseseră angajaţi în Germania „în plină pandemie” şi fără să respecte „distanţarea socială”.

Ulterior, ştirea a fost rectificată, cu menţiunea că a fost vorba despre o greşeală:

„Echipa site-ului Antena3.ro îşi asumă greşeala neverificării sursei originale a imaginilor şi a publicării acestor informaţii fără a fi verificate în prealabil

Facem precizarea că imaginile au fost publicate doar pe site-ul Antena3.ro şi nu au fost preluate pe TV”, menţionează articolul.

Materialul site-ului Antena 3 vinea şi în contextul în care, în ultimele zile, foarte mulţi români au plecat la muncă în Germania, deşi toată planeta este afectată de epidemie.

Filmul preluat de site-ul Antena3 de pe Facebook a fost distribuit printre alţii, şi de Mircea Badea. "Românache încolonat, distziplin, arbeit, sparaghela Merkel" a scris Badea despre film, fără să precizeze dacă e un film actual sau vechi.

Ziariştii.com, text despre fake news-ul Antena3.ro

Ştirea falsă publicată de Antena3.ro a fost sesizată de site-ul ziariştii.com.

Materialul de pe Ziaştii, semnat de Grigore Cartianu, aduce şi punctul de vedere al celui care a filmat imaginile în 2016 - Vasile Ţiplea, profesor de geografie şi şef de magazin la Ieud, judeţul Maramureş.

Acesta din urmă a scris, într-o postare pe Facebook, când a filmat imaginile:

„Doresc să vin cu o explicaţie a unei postări care conţine o filmare făcută de mine în anul 2016, atunci când eram împreună cu mulţi consăteni la muncă sezonieră în agricultură, în Germania”, scrie acesta.

Ştirea iniţială publicată pe Antena3.ro via Ziariştii.com

„Imaginea României la cules de ceapă verde în Germania, în plină pandemie. Mii de români, înghesuiţi, aşteaptă să intre pe parcele”

Imaginile sunt surprinse în această dimineţă într-o localitate din Germania. Sunt sute de români care aşteapă să intre pe parcele la cules de ceapă verde. Nici vorbă de distanţare socială.

În ultimele trei zile, numai de pe Aeroportul din Cluj au plecat peste 3.600 de români spre diferite oraşe din Germania.

Împinşi de incertitudinea zilei de mâine, în condiţiile în care nu au un loc de muncă în România, mii de români din toată ţara s-au smuls din nou de lângă familie, chiar înaintea sarbătorilor Pascale.

Au plecat în Germania, unde vor face munci agricole.

Imaginile de mai jos ridică semne de întrebare enorme legat de protecţia care ar fi trebuit să fie asigurată muncitorilor în condiţiile pandemiei de coronavirus.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • eu, tu si ovidiu eu, tu si ovidiu
    Sper că cel/cea care a scris neștirea asta a fost trimis(ă) deja in carantină !
  • DODO DODO
    BA ! eu nu ma uit la A3 ca deciteori am facut-o mi se urca singele la cap din cauza abordarii vadit pro psd si dezinformare buna pt fraierii care cred tot ce spun astia
  • Ion Ion
    Se tem de pedepsele care vin cu starea de urgenta, de aia au recunoscut.
    Dar toti angajatii care au preluat stirea nu vor mai mentiona niciodata despre fals, ramane cum am stabilit.
    Felix stie cum se lucreaza, ce naiba...
  • RzV RzV
    De ce oare nu ma mira faptul ca Antena 3 publica o stire falsa, e clar ca asta fac la ordinea zilei, sunt probabil multe stiri ce contin mult neadevar dar ce nu au fost prea mult bagate in seama si s-au uitat. Acum fiind lumea mai atenta la selectarea informatiilor au sesizat si au fost nevoiti sa se scuze.
  • Observator Observator
    După toate comentariile astea, vin și eu și vă întreb:
    Bă! Voi vă uitați la Antena 3 ???
  • Mirelu Bugetaru Mirelu Bugetaru
    Lasă nea milică, chiar dacă românii sunt sclavi ca acum 4 ani, *** varanului dezinformează ca acum 40 de ani în oficiosul propagandistic Scânteia
  • Ziaristiilu'peste Ziaristiilu'peste
    Care va să zică A3 publică știri și imagini neverificate! Iar restul, le fabrica, după modelul Mirela bugetara!:)))
  • Ne0 Ne0
    Ceva foarte rar la A3! Dar de apreciat! Sa vedem daca si melteanul o face!
  • Ando22 Ando22
    S-a rectificat o stire falsa la antena 3? Asta da stire senzationala!
  • Gabi Gabi
    Nu ma mira deloc. Faptul ca nu au dat o pe TV este dovada clara ca știau ca e fake. Altfel, urlau pana la cer pe canalele lor.
  • jk jk
    Nu zic ca nu se poate intampla,dar macar acum au semnalat, fata de alte clickbait uri la limita fake -ului nerectificate
  • Adi Adi
    Nu, nu, nu tăierile de salarii e la trustul Intact sunt cauza! Și nici academicienii școliți in jurnalism de profesori ca Dan Negru, Dani Oțil.
  • Iuli Iuli
    Postul Antena3 pune întrebarea pe ecran: “ESTE CORONAVIRUS NATURAL SAU DIN LABORATOR?” dezinformare maximă!!

    Atâta timp cât OMS a spus că este o pandemie naturală provenită de la animale și nu din laborator

Trimite un comentariu

sus