Skip to main content

MediaSind: Angajaţi ai Realitatea, şi în şomaj tehnic, şi voluntari. "Nu îi mai obligaţi pe cei în şomaj să lucreze. Vom sesiza instituţiile abilitate"

 
MediaSind: Angajaţi ai Realitatea, şi în şomaj tehnic, şi voluntari. "Nu îi mai obligaţi pe cei în şomaj să lucreze. Vom sesiza instituţiile abilitate"

UPDATE. Genoveva Grigoroscuţ, administrator special Realitatea Media spune, într-un punct de vedere pentru Paginademedia.ro, că "NIMENI nu a fost obligat să vină la muncă în această perioadă". În ceea ce priveşte adeverinţa de voluntar, administratorul special explică faptul că "mai multe persoane au solicitat adeverinţe pentru a se putea deplasa şi doar acelea, ca urmare a cererii lor, au primit acea hârtie".

Publicitate

Punctul de vedere complet, în articol.

Angajaţi ai postului de televiziune Realitatea Plus sunt, în acelaşi timp, în şomaj tehnic şi voluntari, spune sindicatul MediaSind.

"Am fost sesizaţi de angajaţi ai postului de televiziune că, în timp ce au fost trimişi în şomaj tehnic, au fost chemaţi în continuare să lucreze", a declarat pentru Paginademedia.ro Cristi Godinac, preşedintele MediaSind.

Este vorba, spune Godinac, de angajaţi din zona tehnică, nu din zona redacţională - operatori, sunetişti, şoferi.

Trimişi în şomaj, dar chemaţi la lucru

Angajaţi ai postului TV ne-au povesti ce s-a întâmplat, spune Godinac:

"Au primit o decizie de intrare în şomaj tehnic, prin care au fost anunţaţi că li se suspendă contractul de muncă şi că intră în şomaj tehnic, ceea de înseamnă că vor primi 75% din salariu. În decizie se spune că ei sunt, conform legii, la dispoziţia angajatorului. Dar asta înseamnă că angajatorul te poate chema când se reia activitatea.

Folosindu-se de această portiţă, angajaţii au fost chemaţi la muncă. Ne-au chemat şefii noştri, verbal, nu există ceva scris, ca să lucrăm ca şi până acum, ne-au povestit ei. Asta deşi se află în şomaj tehnic.

Celor care au fost chemaţi li s-a dat o adeverinţă - ca să o poată arăta Poliţiei, dacă sunt opriţi - cum că ei vin la muncă în voluntariat", mai spune preşedintele sindicatului MediaSind.

Contactat de Paginademedia.ro, Maricel Păcuraru, acţionar al postului a declarat doar că "Îmi pare rău, eu nu am decât calitatea de antreprenor acolo. Vorbiţi cu cei care se ocupă de administrare. Sărbători Fericite". După care a încheiat brusc discuţia.

Adeverinţa primită de un angajat

Apelul MediaSind:

În urma sesizările primite din partea unor angajaţi ai SC Realitatea Media SA, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a luat act, cu indignare, de practicile ilegale ale conducerii acestei instituţii de presă, care obligă angajaţii să lucreze în regim de voluntariat, deşi aceştia se află în şomaj tehnic.

Conform documentelor primite la MediaSind, angajaţii instituţiei au fost trimişi în şomaj tehnic începând cu data de 7 aprilie 2020, contractele de muncă au fost suspendate, urmând să beneficieze de o indemnizaţie de 75 % din salariul de bază conform dispoziţiilor art 53 alin 1 din Codul Muncii.

Profitând de actualul context sanitar şi folosind o schemă ieftină de înşelăciune, în dauna angajaţilor şi a statului român, conducerea instituţiei a considerat că acum este oportun ca să-şi crească veniturile.

Deşi au intrat în şomaj tehnic, veniturile diminuându-se drastic, angajaţii Realitatea Plus sunt obligaţi să presteze aceleaşi activităţi redacţionale, în condiţiile în care contractele de muncă sunt suspendate. Potrivit adeverinţei (vezi foto) eliberate de administratorul special al societăţii, Genoveva Grigoroscut, aceştia ar presta, chipurile, un fel de voluntariat, deşi nu au semnat niciun contract în acest sens.

Practic ne aflăm într-o stare de ilegalitate gravă pentru că, desi salariaţii figurează în şomaj tehnic, deci ar trebui să stea acasă- şi angajatorul primeşte de la stat sume importante pentru susţinerea lor- aceştia sunt obligaţi să lucreze, prestând aceeaşi muncă dar cu salariile diminuate.

Având în vedere aceste fapte grave, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită conducerii Realitatea Media să înceteze de îndată aceste practici ilegale şi să achite angajaţilor salariile în cuantumul prevăzut în contracte individuale de muncă, conform muncii prestate.

De altfel, pentru aceste derapaje grave vom sesiza instituţiile abilitate!

Administratorul special Realitatea Media: "NIMENI nu a fost obligat să vină la muncă în această perioadă"

Genoveva Grigoroscuţ, administrator special Realitatea Media spune, într-un punct de vedere pentru Paginademedia.ro, că "NIMENI nu a fost obligat să vină la muncă în această perioadă".

În ceea ce priveşte adeverinţa de voluntar, administratorul special explică faptul că "mai multe persoane au solicitat adeverinţe pentru a se putea deplasa şi doar acelea, ca urmare a cererii lor, au primit acea hârtie".

Genoveva Grigoroscuţ, pentru Paginademedia.ro:

"Din cauza situaţiei de criză economică în care ne situăm, ca urmare a pandemiei de coronavirus, Realitatea Media a fost nevoită să trimită angajaţi în şomaj tehnic. Nimeni nu a fost însă obligat să vină la muncă.

Repetăm: NIMENI nu a fost obligat să vină la muncă în această perioadă. Mai multe persoane au solicitat adeverinţe pentru a se putea deplasa şi doar acelea, ca urmare a cererii lor, au primit acea hârtie.

Ca urmare a acuzaţiilor false MediaSind, Realitatea Media îi somează pe cei care au publicat aceste lucruri nefondate să prezinte de urgenţă probe care să susţină că vreun angajat a fost obligat să vină la muncă.

De asemenea, vă informăm că Realitatea Media îşi rezervă dreptul de a-i acţiona în judecată pe cei care au lansat sau care au propagat aceste acuzaţii nefondate, menite să aducă grave prejudicii de imagine."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Un fost si actual Un fost si actual
    Marea problema a madamei Genoveva G, dincolo de amenintarile penibile, este ca pe adeverintele alea se afla taman semnatura ei. Deci, e bagata pana-n gat si cat se poate de oficial in combinatia ne-reusita Maricel P - Cozmn G! La leafa aia de 250 milioane pe luna credea ca doar urla la angajati si gata?! Declaratiile madamei sunt de-o infantilitate halucinanta: cica salariatii aia din somaj tehnic au solicitat adeverinte pentru a se deplasa si ea, Genoveva, fata de treaba, le-a tiparit, semnat si stampilat ca sa aiba oamenii ce sa arate la vreun control. Cu alte cuvinte, prosteala pe față: pai daca vrei sa te deplasezi chiar si pana la Cuca Macaii ai nevoie doar de declaratie pe propria raspundere, nu de augusta semnatura a Genovevei.
  • Alin Alin
    Daca nu a fost nimeni obligat sa vina la munca, fiind in somaj tehnic, cum *** de oamenii sunt la munca?!! Incredibil!
  • D.P. Budișteanu D.P. Budișteanu
    Eu aș soma-o pe domnișoara administrator special să dispună plata drepturilor salariale restante pentru angajații cărora Realitatea Media le-a suspendat contractele pe motiv de economie de pandemie, fără niciun drept la șomaj tehnic sau altă formă de compensare. Sau pentru demisionarii care au plecat urlând din cauza presiunilor familiei Păcuraru și cărora Genoveva Grigoroscuț a decis să nu le mai plătească salariile pe lunile muncite. Cât despre credincioasa familia Păcuraru, poate ar fi bine să se uite către cel de Sus înainte să ia decizii lăsând oamenii pe drumuri sau băgându-i în șomaj tehnic, pedeapsa vine când nici nu te aștepți. Ah, pardon, la Corbeanca există o legătură directă cu divinitatea și nu sunt pedepsiți cei ce încalcă morala creștină. Dar dacă vor fi? Sărbători fericite celor care merită lumina sfântă! Ceilalți o pot primi, poate le luminează sufletele meschine și chinuite de ură!
  • Vasile Gabriel Vasile Gabriel
    Este adevarat! Li s-a spus sa vina la munca,"Nu obligati",dar pe langa cei 75% proveniti din somaj li se vor da restul de 25% la negru,adică vor lua salariul complet.Si li s-a sugerat că daca nu accepta nu vor mai fi primiți inapoi.
  • Ion ion Ion ion
    Este adevarat! Li s-a spus sa vina la munca,"Nu obligati",dar pe langa cei 75% proveniti din somaj li se vor da restul de 25% la negru,adică vor lua salariul complet.Si li s-a sugerat că daca nu accepta nu vor mai fi primiți inapoi.
  • Ion ion Ion ion
    Este adevarat! Li s-a spus sa vina la munca,"Nu obligati",dar pe langa cei 75% proveniti din somaj li se vor da restul de 25% la negru,adică vor lua salariul complet.Si li s-a sugerat că daca nu accepta nu vor mai fi primiți inapoi.
  • Un vechi angajat- cunoscator al problemelor din Realitatea Un vechi angajat- cunoscator al problemelor din Realitatea
    Genoveva asta... e o mincinoasa! Si va minte pe fata. Chiar asa a facut: obliga oamenii sa munceasca, desi sunt trecuti in somaj tehnic. Cu alte cuvinte, sa munceasca pe banii statului. Cui nu i-ar conveni? Sper sa o concedieze. Multi angajati au plecat din cauza managementului ei. Dovada, de cand e administratorul Realitatii, postul tv a ajuns pe ultimul loc in audiente intre televiziunile de stiri.
  • ion ion
    colegi de la tehnic ar trebui sa fie mai uniti si sa nu mai vina niciunul la serviciu...este bataie de joc ..*** modern !!!
  • Adi Adi
    Adică la televiziuni avem asa: fost pușcăriaș la Antenă, Voiculescu si Ciocolată. Fost puscarias la Protv, Sarbu. Bine, l-au zburat de acolo. Fost pușcăriaș, Burci la Prima. Fost puscarias, Păcuraru la Realitatea, actual fugar- pușcăriaș, Ghiță la Romania tv.
    Numai ,,academicieni,,!
  • Ionel Delavrancea Ionel Delavrancea
    Ce sa va asteptati de la cozminel si maricel? Tzeapa in continuare: fata de stat, angajati si telespectatori.
  • Radu F Gabrea Radu F Gabrea
    Domnul fost pușcăriaș Maricel Păcuraru se bazează pe faptul că dacă îl invită pe Gabriel Oprea prin emisiuni poate face ce vrea pe banul statului. Da'o opinie de la geostrategul Gușă nu avem?!

Trimite un comentariu

sus