Skip to main content

Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârşit) parafat. Cine e cumpărătorul?

 
Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârşit) parafat. Cine e cumpărătorul?

EXCLUSIV Paginademedia.ro. Telenovela vânzării postului de televiziune Prima TV se apropie de final. După ce a fost la un pas de semnarea contractului anului trecut şi tranzacţia a picat, după ce creditorii au angajat şi o companie de audit PwC ca să găsească un cumpărător, după ce au avut o ofertă inclusiv de la oligarhul Vladimir Plahotniuc (tot fără finalitate), postul de televiziune şi-a găsit proprietarul.

Publicitate

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, contractul a fost (în sfârşit) parafat în această lună.

Detalii, în continuare:

Compania cu care Prima TV a agreat preluarea este aceeaşi cu care a fost la un pas să semneze anul trecut: Clever Media, deţinută de Adrian Tomşa. Anul trecut, Clever şi Prima TV au oprit discuţiile, după ce postul de televiziune a angajat compania de audit PriceWaterhouseCoopers să găsească un cumpărator.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Prima TV şi Clever Media (compania care deţine şi televiziunile Look) au reluat discuţiile la începutul acestui an, după ce oferta făcută de Vladimir Plahotniuc (prin compania Prime), nu a evoluat.

Compania lui Adrian Tomşa va prelua business-ul Prima TV şi angajaţii postului de televiziune. Suma: apropiată de cea iniţială de acum un an, adică în jur de cinci milioane de euro.

Ce urmează?

Adunarea Creditorilor a aprobat semnarea contractului în această lună (aprilie), înainte de Paşte. Este vorba, mai exact, de un transfer de business de la Prima TV către Clever.

Urmează notificarea Consiliului Concurenţei şi, apoi, cererea de transfer a licenţei de la Prima TV pe Clever Media, care urmează să fie discutată la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Potrivit legii, licenţa nu se poate vinde, ea se poate doar transfera, cu acordul CNA.

Potrivit unor surse apropiate tranzacţiei, Prima TV ar urma să fie operată de noul proprietar începând din septembrie-octombrie, odată cu lansarea grilei de toamnă a staţiei.

Cine este Clever Media?

Operaţiunile Prima TV, post aflat în insolvenţă, deţinut de Cristian Burci, vor fi preluate de Clever Media. Compania Clever este deţinută de omul de afaceri Adrian Tomşa. Mai operează posturile de televiziune Look, site-ul Profit.ro şi postul de televiziune Profit.

Tomşa este şi acţionarul eAd Interactive, companie care deţine drepturile de difuzare pentru Liga 1.

Contactat de Paginademedia.ro, Adrian Tomşa nu a comentat informaţiile.

Istoria unei vânzări ratate în ultimul moment

Prima TV a mai ajuns, odată, până în faza finală a negocierilor, la contractul de vânzare-cumpărare (pe care creditorii l-au aprobat), dar tranzacţia a picat, iar contractul, deşi aproape de forma finală, nu a mai fost semnat.

Se întâmpla în februarie 2019, tot între Adrian Tomşa şi Prima TV. Acum, au semnat. Mai sunt însă câţiva paşi (Cnsiliul Concurenţei şi CNA).

Paginademedia.ro vă prezintă istoria tumultoasă a negocierilor pentru vânzarea Prima TV:

August 2018. Adrian Tomşa şi Cristian Burci (acţionarul Prima TV) convin ca postul de televiziune să fie preluat de Tomşa, urmând să se facă toţi paşii legali, staţia fiind în insovenţă. Înţelegerea venea după aproape un an de discuţii.

Ce urmărea Adrian Tomşa prin preluarea Prima TV, dar şi istoria postului, AICI.

Octombrie 2018, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8 milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziţionarea tuturor activelor corporale şi necorporale aparţinând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".

Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul.

Februarie 2019. După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat şi forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, discuţiile s-au blocat în această etapă.

Mai 2019. Compania de audit PwC România a anunţat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deţinută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentaţii şi creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.

Decembrie 2019. Ofertă surpriză pentru Prima TV. Compania Prime, deţinută de oligarhul Vladimir Plahotniuc, îşi arată interesul pentru postul de televiziune din România. Surse apropiate tranzacţiei declarau pentru Paginademedia.ro că oligarhul din Moldova a oferit pentru Prima TV, în jur de 20 de miliane de lie (puţin peste patru milioane de euro).

Oferta lui Plahotniuc nu evoluează însă în niciun fel.

Ianuarie-Februarie 2020. Prima TV reia discuţiile cu Clever, compania cu care fusese la un pas de finalizare.

Aprilie 2020. Prima TV şi Clever Media ajng la un acord final: creditorii aprobă contractul, iar contractul este semnat, înainte de Paşte. Urmează acordul de la Consiliul Concurenţei şi aprobarea transferului de licenţă de către CNA.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să cumpere Prima TV. Cât oferă?


Citeşte şi: Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomşa


Citeşte şi: Un nou pas în vânzarea Prima TV. Adunarea creditorilor a aprobat contractul de vânzare a postului


Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gabi Gabi
    Poate vor începe să se vadă rezultatele atât la nivel de conținut, cât și tehnic. Perioada asta am văzut retrospectiva primilor 10 ani de Cronica Cârcotașilor, de pe vremea când Prima era un canal mult mai dinamic și prezent în peisajul media.
  • RzV RzV
    E bine ca in sfarsit o televiziune ce la inceputuri era in lupta directa cu PRO si Antena si-a gasit un om cu bani. Dar cred ca au prins cel mai prost moment de a cumpara o televiziune cand majoritatea se confrunta cu o criza a difuzarii de continut nou si in premiera si banii din publicitate tot scad. E clar ca odata ce si-a permis sa ofere o asemenea suma, banii nu sunt o problema pentru ei. Totusi ca sa poti mentine in acest moment atatea programe bazate pe sport si sa iti permiti sa mai cumperi inca un post dispune de capital serios. Daca de data asta cumpararea e definitiva si cum se spune ca sa intre in treaba din grila de toamna au timp la dispozitie sa contracteze niste oameni mai cunoscuti pe TV pentru ceva emisiuni noi ce sa readuca Prima langa cele 3 televiziuni ce se regasesc mai mereu pe primele 3 pozitii.

Trimite un comentariu

sus