Skip to main content

Vulpiţa „mângâiată” de CNA. Somaţie pentru Acces Direct, după două amenzi succesive

 
Vulpiţa „mângâiată” de CNA. Somaţie pentru Acces Direct, după două amenzi succesive

CNA. 100.000-10.000-somaţie. Aşa arată "palmaresul" de sancţiuni al emisiunii Acces Direct, de la Antena 1. Somaţia, cea mai blândă dintre ele (o atenţionare, practic), a fost dată chiar în şedinţa de astăzi.

Publicitate

Forul a „mângâiat”, azi, Vulpiţa cu un avertisment pentru mai multe emisiuni difuzate la începutul lunii martie. Decizia a trecut cu numărul minim de şase voturi, după două amenzi succesive, de 100.000 şi de 10.000 de lei.

Sancţiunea a avut în spate un articol din lege, care spune că la TV „nu pot fi difuzate producţii care prezintă persoane în ipostaze degradante, chiar dacă acestea şi-au dat acordul”.

Propunerea a venit din partea lui Radu Călin Cristea şi a fost votată şi de Ramona Sorescu, Nicolae Bălaşa, Răsvan Popescu, Monica Gubernat şi Orsolya Borsos.

Sancţiunea s-a îndreptat, în special, spre moderatoarea Mirela Vaida, care a făcut unele remarci în discuţiile din platou. Mirela Vaida a spus, printre altele:

  • Noi v-am învăţat că voi trebuie să vă spălaţi şi v-am învăţat, colegii noştri v-au învăţat cum trebuie să veniţi cât de curaţi, trebuie să veniţi la o emisiune în care vi se dau nişte haine
  • Apropo de coronavirus şi de reguli de igienă minimă, n-aveţi apă curentă, aveţi wc-ul în curte, vă duceţi până la fântână să scoateţi apă, dacă-i iarnă nici nu vă mai duceţi că îngheţaţi şi poate nici nu vă mai spălaţi, pastă de dinţi şi săpun nu ştiu să vă spun cât folosiţi, daꞌ tare mi-e că...nu.

Cristea a expus motivele din spatele somaţiei în şedinţa forului:

„Eu rămân fixat pe două canale. Moderatorul îşi exagerează atribuţiile, chiar dacă e un moderator mai oscilant. Ar putea să-şi tempereze raţional tentaţiile de a se impune într-un mod nerezonabil în emisiune.

Eu sunt foarte liberal, în general, cu privire la protecţia minorilor şi nu mă leg de chiţibuşuri. Cred că un minor care se uită la cei doi, care par nişte păpuşi şi care o încasează rău de tot sau se şterg podelele cu ei (...)”, a punctat acesta.

O altă propunere, mult mai dură, a venit din partea Dorinei Rusu, care a propus o amendă de 15.000 de lei.

Ei îşi asumă prezenţa în emisiune, care poate să însemne inclusiv umilinţa, dar mi se pare că întrece orice limită. Să vină cineva în emisiune, iar moderatoarea să şteargă pe jos...

Mirela Vaida şi Mara Bănică au vorbit despre această fată în ultimul hal, că nu se spală, că nu ştie ce e aia apă şi săpun. Înţeleg că Mirela Vaida şi-a asumat rolul de a o educa, dar să umileşti în faţa atâtor oameni o femeie... De ce?

Cum să vorbeşti aşa cu cineva? Cum să profiţi de puterea pe care o ai şi să faci un spectacol aşa dezgustător. Nu cred că e cineva care să-i ceară acestei moderatoare să facă un spectacol aşa dezgustător”, a spus Dorina Rusu.

În aceeaşi propunere de sancţionare mai erau incluse şi nişte momente din emisiunea iUmor, tot de Antena 1. În final, a picat la vot.

Pe de altă parte, reprezentanta Antena 1 a spus în faţa CNA că:

„În cazul serialului Viorel şi Vulpiţa se merge, acum, pe marginea unui scenariu şi se vrea un reality show, iar acest lucru este făcut cu acordul celor doi soţi, Viorel şi Veronica Stegaru”, a menţionat aceasta.

Ultima dezbatere din CNA, despre Vulpiţa Antenei 1, a avut loc chiar săptămâna trecută. Atunci, forul a dat o amendă de 10.000 de lei.

Majoritatea s-a pus de acord, atunci, că Acces Direct nu a mai încălcat grav legea, însă tot au fost câteva lucruri de sancţionat. Printre lucrurile amendate au fost şi cele legate de „reperele morale pe care le primesc tinerii”.

În urmă cu două luni şi jumătate postul Antena 1 a încasat o amendă de 100.000 de lei, tot pentru emisiunile Acces Direct cu Vulpiţa.

Legislaţie - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:

c) persoane în ipostaze degradante, chiar dacă acestea şi-au dat acordul;

Art. 32 - (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.


Citeşte şi: Cât i-a „costat” Vulpiţa pe cei de la Antena 1. Acces Direct, amendă-record pentru o lună de emisiuni cu circul Vulpiţei


Vulpiţa cea scumpă. Încă o amendă pentru Acces Direct. "Astfel de personaje nu au niciun motiv să fie prezentate ca repere morale"


Câţi bani a făcut Antena 1 cu serialul Vulpiţa? Mulţi, pentru că unele "episoade" au fost cât Las Fierbinţi în audienţe

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Mirela Vaida a izbucnit in emisiune și s-a luat de CNA pentru aceasta somație.

Trimite un comentariu

sus