Skip to main content

Vulpița „mângâiată” de CNA. Somație pentru Acces Direct, după două amenzi succesive

 
Vulpița „mângâiată” de CNA. Somație pentru Acces Direct, după două amenzi succesive

CNA. 100.000-10.000-somație. Așa arată "palmaresul" de sancțiuni al emisiunii Acces Direct, de la Antena 1. Somația, cea mai blândă dintre ele (o atenționare, practic), a fost dată chiar în ședința de astăzi. 

Forul a „mângâiat”, azi, Vulpița cu un avertisment pentru mai multe emisiuni difuzate la începutul lunii martie. Decizia a trecut cu numărul minim de șase voturi, după două amenzi succesive, de 100.000 și de 10.000 de lei. 

Publicitate

Sancțiunea a avut în spate un articol din lege, care spune că la TV „nu pot fi difuzate producţii care prezintă persoane în ipostaze degradante, chiar dacă acestea şi-au dat acordul”.

Propunerea a venit din partea lui Radu Călin Cristea și a fost votată și de Ramona Sorescu, Nicolae Bălașa, Răsvan Popescu, Monica Gubernat și Orsolya Borsos. 

Sancțiunea s-a îndreptat, în special, spre moderatoarea Mirela Vaida, care a făcut unele remarci în discuțiile din platou. Mirela Vaida a spus, printre altele:

  • Noi v-am învățat că voi trebuie să vă spălați și v-am învățat, colegii noștri v-au învățat cum trebuie să veniți cât de curați, trebuie să veniți la o emisiune în care vi se dau niște haine
  • Apropo de coronavirus și de reguli de igienă minimă, n-aveți apă curentă, aveți wc-ul în curte, vă duceți până la fântână să scoateți apă, dacă-i iarnă nici nu vă mai duceți că înghețați și poate nici nu vă mai spălați, pastă de dinți și săpun nu știu să vă spun cât folosiți, daꞌ tare mi-e că...nu.

Cristea a expus motivele din spatele somației în ședința forului:

„Eu rămân fixat pe două canale. Moderatorul își exagerează atribuțiile, chiar dacă e un moderator mai oscilant. Ar putea să-și tempereze rațional tentațiile de a se impune într-un mod nerezonabil în emisiune.

Eu sunt foarte liberal, în general, cu privire la protecția minorilor și nu mă leg de chițibușuri. Cred că un minor care se uită la cei doi, care par niște păpuși și care o încasează rău de tot sau se șterg podelele cu ei (...)”, a punctat acesta.

O altă propunere, mult mai dură, a venit din partea Dorinei Rusu, care a propus o amendă de 15.000 de lei.

Ei își asumă prezența în emisiune, care poate să însemne inclusiv umilința, dar mi se pare că întrece orice limită. Să vină cineva în emisiune, iar moderatoarea să șteargă pe jos...

Mirela Vaida și Mara Bănică au vorbit despre această fată în ultimul hal, că nu se spală, că nu știe ce e aia apă și săpun. Înțeleg că Mirela Vaida și-a asumat rolul de a o educa, dar să umilești în fața atâtor oameni o femeie... De ce?

Cum să vorbești așa cu cineva? Cum să profiți de puterea pe care o ai și să faci un spectacol așa dezgustător. Nu cred că e cineva care să-i ceară acestei moderatoare să facă un spectacol așa dezgustător”, a spus Dorina Rusu. 

În aceeași propunere de sancționare mai erau incluse și niște momente din emisiunea iUmor, tot de Antena 1. În final, a picat la vot.

Pe de altă parte, reprezentanta Antena 1 a spus în fața CNA că:

„În cazul serialului Viorel și Vulpița se merge, acum, pe marginea unui scenariu și se vrea un reality show, iar acest lucru este făcut cu acordul celor doi soți, Viorel și Veronica Stegaru”, a menționat aceasta. 

Ultima dezbatere din CNA, despre Vulpița Antenei 1, a avut loc chiar săptămâna trecută. Atunci, forul a dat o amendă de 10.000 de lei. 

Majoritatea s-a pus de acord, atunci, că Acces Direct nu a mai încălcat grav legea, însă tot au fost câteva lucruri de sancționat. Printre lucrurile amendate au fost și cele legate de „reperele morale pe care le primesc tinerii”.

În urmă cu două luni și jumătate postul Antena 1 a încasat o amendă de 100.000 de lei, tot pentru emisiunile Acces Direct cu Vulpița.

Legislație - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:

c) persoane în ipostaze degradante, chiar dacă acestea şi-au dat acordul;

Art. 32 - (1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor.


Citește și: Cât i-a „costat” Vulpița pe cei de la Antena 1. Acces Direct, amendă-record pentru o lună de emisiuni cu circul Vulpiței


Vulpița cea scumpă. Încă o amendă pentru Acces Direct. "Astfel de personaje nu au niciun motiv să fie prezentate ca repere morale"


Câți bani a făcut Antena 1 cu serialul Vulpița? Mulți, pentru că unele "episoade" au fost cât Las Fierbinți în audiențe

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu