Skip to main content

Românii încolonaţi ca sclavii în Germania, un fake penalizat de CNA. Cu somaţie! România TV a dat pe post imaginile

 
Captura din clipul prezentat de Antena3.ro
Captura din clipul prezentat de Antena3.ro

CNA. „Românii au ajuns la muncă în Germania, încolonaţi ca sclavii”, a scris pe burtieră postul România TV în urmă cu câteva săptămâni, alături de nişte imagini vechi de patru ani şi date ca fiind actuale.

Publicitate

Subiectul a ajuns astăzi pe masa Consiliului Naţional al Audiovizualului, care a analizat subiectul. În final, s-a ajuns la concluzia că postul poate fi sancţionat doar cu o somaţie (practic, un avertisment).

Mai mult, somaţia a inclus şi o emisiunii în care s-au făcut afirmaţii defăimătoare despre romi. Afirmaţiile au fost făcute de Petre Roman, într-o emisiunea de la RTV:

„Datorită acestor bande de ţigani, în Occident există o percepţie rea despre România. Aceste bande ţigani jefuiesc şi comit acte de violenţă. România nu este în spaţiul Schengen, pe fondul acestor percepţii”, a spus acesta printre altele.

Propunerea de somaţie a venit din partea lui Radu Herjeu şi a fost votată toţi ceilalţi oameni din for, cu excepţia unuia - Radu Călin Cristea, care a votat împotrivă.

Imaginile vechi de patru ani, date şi de Antena3.ro. Acolo au fost rectificate şi asumate

Imaginile discutate astăzi la CNA, vechi de patru ani, au fost date şi de site-ul Antena3.ro. Diferenţa a fost că Antena 3 a dat imaginile doar pe site, şi-a asumat greşeala şi a rectificat informaţia.

„Totul s-a întâmplat în anul 2016, însă, în urma unei greşeli, pe care echipa Antena3.ro şi-o asumă în totalitate, imaginile au fost prezentate ca fiind filmate în această dimineaţă” - Aşa arăta rectificarea făcută de site-ul Antena3.ro.

Ştirea, dată la jumătatea lunii aprilie pe Antena3.ro, prezenta un filmuleţ în care „mii de români” fuseseră angajaţi în Germania „în plină pandemie” şi fără să respecte „distanţarea socială”.

Cel care a postat imaginile pe Facebook a dezminţit, atunci, de când datau acestea.

Este vorba despre Vasile Ţiplea, profesor de geografie şi şef de magazin la Ieud, judeţul Maramureş. Acesta din urmă a scris, într-o postare pe Facebook, când a filmat imaginile:

„Doresc să vin cu o explicaţie a unei postări care conţine o filmare făcută de mine în anul 2016, atunci când eram împreună cu mulţi consăteni la muncă sezonieră în agricultură, în Germania”, scrie acesta.

Radu Herjeu, în şedinţa de astăzi: „Imaginile sunt din 2016”

Radu Herjeu, membru CNA şi cel care a propus somaţia, a discutat despre imaginile date de România TV pe post. Acesta a spus:

„Imaginile sunt din 2016 şi spun asta pentru că şi eu m-am lăsat păcălit cinci minute. M-am documentat şi mi-am dat seama că sunt din 2016, din Germania. Au dat imaginile şi cei de la Antena3.ro, care au şi rectificat la scurt timp”, a spus acesta.

De asemenea, Cristina Pocora a completat:

„Nu există niciun dubiu că imaginile sunt vechi, a spus-o şi purtătorul de cuvânt a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş”, a spus aceasta şi a citat şi dintr-un document remis de instituţia pe care o menţionează.

Ce a zis reprezentanta România TV, în apărarea staţiei ? - „Tind să cred că sunt imagini actuale pentru că oamenii purtau mănuşi”

România TV s-a apărat în discuţiile din şedinţa de astăzi a forului audiovizual. Roxana Niculescu, din partea staţiei de ştiri, a spus:

„Se vorbeşte despre o campanie împotriva lucrătorilor români din străinătate. Demersul nostru a fost să arătăm că la nevoie oamenii trebuie protejaţi. Nu ştiu să vă spun dacă imaginile sunt de cinci, şase sau de zece ani. Tind să cred că sunt actuale pentru că cei care apar poartă mănuşi”, a spus aceasta.

Herjeu a intervenit: „În agricultură, la cules de ceapă, se poartă mănuşi”, a punctat el. Reprezentana RTV a continuat:

„Indiferent de când ar fi problema se pune altfel: Cine ne garantează nouă că acum românii nu stau la fel la coadă”, a concluzionat Roxana Niculescu.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iuli Iuli
    Hai sa le dam amenzi celor de la Pro cu Calinescu si Antena cu Vulpea - ca acolo se uita un numar mare de oameni, asa cum a punctat Herjeru cand a amendat Pro pentru Calinescu - si dam o somatie la rtv — cea mai de ... televiziune!
  • Adi Adi
    Două lucruri trebuie schimbate in țara asta si vom trăi mult mai bine. CNA si CCR. Atât. Dacă cine va fi la putere din toamnă înțelege asta, avem o sansa la o viata mai bună. Asta nu înseamnă că vinovații de azi nu trebuie să plătească. Si cred că nu dorm linistiti.
  • ion ion
    Pai cum sa dea altceva decat somatie postului propriu PSD-ului. Una dintre cele mai servile institutii.
  • Varanu' Varanu'
    Cred ca tot somatie ar primi si Antena 3 pentru o manipulare grosolana, pe care cei mai delicati o numesc "derapaj":
    https://pressone.ro/o-stire-regizata-la-suceava-s-a-transformat-la-antena-3-in-prigoana-religioasa?fbclid=IwAR2u8ZBycwRrViAHobuXS22zbESuE-yd3uIabbOJ3W-RCw6slzTmOHqtcxU
    CNA si PSD sa traiasca, de amenzi sa ne scuteasca! :)))
  • Iote Iote
    Oamenii purtau mănuși pentru că era frig. Se vede foarte clar cât de gros erau îmbrăcați. Așa că RUȘINICĂ!

Trimite un comentariu

sus