Skip to main content

BANI PENTRU PRESĂ. Tolontan: „Intenţia e bună, forma discutabilă”. Va fi influenţată presa de banii primiţi? - „Judecaţi-ne după ce citiţi”

 
BANI PENTRU PRESĂ. Tolontan: „Intenţia e bună, forma discutabilă”. Va fi influenţată presa de banii primiţi? - „Judecaţi-ne după ce citiţi”

BANI PENTRU PRESĂ. Ce spun jurnaliştii despre campania de informare a Guvernului, în fapt o formă de sprijin financiar cordat presei? Este bine? Creează probleme în relaţia jurnalişti-guvernanţi? În acest material, răspunsurile lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial al publicaţiilor Libertatea şi Gazeta Sporturilor.

Publicitate

Tolontan şi ajutorul pentru presă de la Guvern - „Cine a fost pro Guvern va rămâne aşa şi cine a fost anti sau echidistant, cred că-şi va păstra atitudinea”, este una dintre principalele concluzii trase de Cătălin Tolontan, cu privire la iniţiativa autorităţilor de a ajuta jurnaliştii în vreme de criză.

Printre altele, jurnalistul nu consideră iniţiativa statului „un cadou dat amicilor” pentru că, mai spune el: Guvernul are atât prieteni cât şi duşmani pe aceste platforme. Dacă ar fi vrut să dea un cadou amicilor ar fi folosit o altă cale”

Cataloghează mişcarea autorităţilor astfel: „Intenţia este bună, forma de publicitatea este discutabilă”

Va aplica sau nu Ringier (compania care deţine şi Libertatea, Gazeta Sporturilor sau mai multe reviste) pentru banii de la Guvern?

Tolontan, pentru Paginademedia.ro:

„În ceea ce ne priveşte, la Ringier, am refuzat în ultimii ani numeroase bugete de la primării sau de la alte foruri publice.

Acum însă, managementul înţeleg că a judecat aşa şi sunt de acord cu ei: e o operaţiune globală de ajutorare a presei, Guvernul României face ce face şi cel britanic, de pildă, oamenii au posibilitatea să înţeleagă că fondurile sunt nedicriminatorii şi adresate întregii prese”, după cum a declarat jurnalistul pentru Paginademedia.ro.

De asemenea, a mai adăugat: „Sunt sigur că trustul Ringier va fi transparent, va spune câţi bani ia pentru două cotidiene şi câteva reviste, cam de 8-9 ori mai puţin decât o televiziune

Reamintim că, prin iniţiativa autorităţilor, se vor aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei).

Adică 10 milioane de euro pe lună, sub forma unei campanii de informare publică privind măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii coronavirusului, precum şi campanii de informare publică privind modul de reluare a activităţilor economice şi sociale după încetarea stării de urgenţă.

Mai multe redacţii au anunţat, până acum, că refuză să aplice la banii daţi de Guvern ca ajutor pentru presă, sub forma unei campanii de informare pe Covid. Acestea sunt Recorder, G4Media şi Newsweek România.

Integral, răspunsurile lui Cătălin Tolontan: „Intenţia este bună, forma de publicitatea este discutabilă”

Paginademedia.ro: Este forma aleasă de Guvern pentru a sprijini presa – campanie de informare – cea mai eficientă? Cât rezolvă din problemă?

Cătălin Tolontan, Coordonator editorial Libertatea-GSP: Intenţia este bună, forma de publicitatea este discutabilă şi efectul va fi nul în cazul în care guvernul s-a gândit să obţină bunăvoinţă de la presă. Cine a fost pro Guvern va rămâne aşa şi cine a fost anti sau echidistant, cred că-şi va păstra atitudinea. Nu am sentimentul că PNL va obţine mare lucru din această campanie şi e bine că nu va obţine.

De altfel, dacă ne uităm un pic, de câte ori a apărut Nicuşor Dan, candidatul PNL la Primărie, pe televizoare şi de câte ori a apărut Gabi Firea? Nu am nici o simpatie pentru Guvernul Orban, dar pot să observ că în timp ce el a derulat transparent un program de ajutorare a presei, realmente a întregii prese, primăriile dau bani doar la lăudători.

Paginademedia.ro: Este bună această formă sau nu este cea mai inspirată?

Cătălin Tolontan, Coordonator editorial Libertatea-GSP: Cred că şi lui Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru şi cel care a condus procesul, îi este evident că au atât ”prieteni” cât şi ”duşmani” pe aceste platforme. Dacă ar fi vrut să dea un cadou ”amicilor” ar fi folosit o altă cale, nu ar fi introdus în program un număr care, cred, se va apropia de 100 de siteuri, ziare, televiziuni şi radiouri.

Paginademedia.ro: Cum poate influenţa o astfel de decizie relaţia dintre jurnalişti şi cei de la guvernare?

Cătălin Tolontan, Coordonator editorial Libertatea-GSP: E dreptul oamenilor să suspecteze că jurnaliştii vor fi influenţaţi de guvern, dar e dreptul jurnaliştilor să spună: judecaţi-ne după ce citiţi, după informaţiile pe care le publicăm, nu în funcţie de prejudecăţi.

În ceea ce ne priveşte, la Ringier, am refuzat în ultimii ani numeroase bugete de la primării sau de la alte foruri publice. Acum însă, managementul înţeleg că a judecat aşa şi sunt de acord cu ei: e o operaţiune globală de ajutorare a presei, Guvernul României face ce face şi cel britanic, de pildă, oamenii au posibilitatea să înţeleagă că fondurile sunt nedicriminatorii şi adresate întregii prese.

Paginademedia.ro: Crezi că poate influenţa imaginea unei redacţii în faţa publicului? (voi veţi explica ceva publicului, dacă veţi aplica?)

Cătălin Tolontan, Coordonator editorial Libertatea-GSP: Este de aşteptat ca oamenii să arate scepticism. Dar noi avem încredere în coloana vertebrală şi în discernământul publicului nostru. Presa are acum un rol critic de a expune informaţii muncite şi de calitate.

TVR şi RRA iau 15 milioane de euro pe lună şi nu vreau să spun ce oferă, pe când tot restul presei ia, doar pentru patru luni, 10 milioane de euro pe lună. Sunt sigur că trustul Ringier va fi transparent, va spune câţi bani ia pentru două cotidiene şi câteva reviste, cam de 8-9 ori mai puţin decât o televiziune.

Să cântărească publicul dacă e mult şi dacă noi, redacţiile, ne vom schimba un centimetru atitudinea.


BANI PENTRU PRESĂ. S-a lansat platforma unde televiziunile, presa şi site-urile pot lua bani de la Guvern


BANI PENTRU PRESĂ. Pro TV şi Antena vor lua cea mai mare "felie" de la Guvern. Câţi bani pot încasa televiziunile?


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cosmin Cosmin
    Buna ziua! Unde pot gasi o adresa de contact a lui tolontan, adresa de email pe care o citeste direct. Nu diferiti interpusi. O zi buna!
  • Biz Biz
    @pdemedia

    sa cenzurezi cuvantul farisei din comentariul anterior pe motiv ca el continea acuzatii grave care nu sunt dovedite inseamna ca voi ati ajuns in mintea voastra cu saitul deasupra lui Dumnezeu. Fariseu inseamna ipocrit, daca voi cenzurati asa ceva eu cred asa ori sunteti prosti, a se citi in dex prost adica nu stiti ori nu stiti cum sa aplicati o cenzura unui text tocmai pt a elimina expresii periculoase, cu iz penal. in acest caz, fariseu nu are iz penal, este o caracterizare, daca voi sunteti ok cu a cenzura asta inseamna ca asa judecati si la culori asta e alb e ok, negru nu e ok. Nu imi spun parerea despre voi ca iar cenzurati :) dar cred ca sunteti la capatul opus cuvantului destepti :) ctp foloseste cuvinte mai dure, chiar jignitoare, iar voi il publicati. qed.
  • Biz Biz
    Bai, tolontane, intenția guv PNL e bună, dar când a vrut PSD sa incentiveze angajatorul era periculos. Și mai vii sa faci pe deontologul. Tu și ctp sunteți cei mai mari ***.

Trimite un comentariu

sus