Skip to main content

Trei proiecte româneşti, bani de la Facebook. Site-ul coordonat de Oana Despa, 50.000 de euro. Sanda Nicola, dezbateri în pandemie

 
Sanda Nicola şi Oana Despa
Sanda Nicola şi Oana Despa

Trei proiecte jurnalistice din România au luat un total de 60.000 de euro de la Facebook, prin Centrul European de Jurnalism (EJC) - o organizaţie non-profit care ajută publicaţiile de pe continent.

Publicitate

Cel mai mult - 50.000 de euro - a luat proiectul Buletin de Bucureşti, coordonat de jurnalista Oana Despa şi asociaţia Funcky Citizens.

Jurnalista Sanda Nicola şi proiectul fotojurnalistic Documentaria (prin Bogdan Dincă) au luat câte 5.000 de euro.

Buletin de Bucureşti, cea mai mare sumă. Pentru ce?

Proiectul condus de Oana Despa a obţinut un grant de 50.000 de euro, iar proiectul apare la secţiunea „Fonduri de Inovare”.

Jurnalista a explicat, pentru Paginademedia.ro, în ce a constat proiectul finanţat:

„Am mers cu o aplicație prin care facem o combinație de „big data” din achizițiile publice cu „microdata” de la whistleblowers. Pentru aceștia din urma va exista o aplicație prin care pot furniza informații delicate din locurile unde lucrează, în special din administrație.

Materialele jurnalistice rezultate din datele strânse astfel vor fi publicate pe Buletin de București”, menţionează jurnalista.

Reamintim că site-ul Buletin de Bucureşti a fost lansat chiar în urmă cu un an, în iunie 2019, ca un proiect al Funky Citizens. A pornit cu următorul obiectiv:

„Să explice locuitorilor din Capitală „cifrele seci” din bugetele primăriilor sau modul în care au loc licitaţiile publice” după cum şi Paginademedia.ro a scris la vremea respectivă.

De asemenea, Buletin de Bucureşti este unul din cele peste 5.300 de proiecte alese pentru o finanţare de 5.000 de euro din partea Journalism Emergency Relief Fund al Google.

Sanda Nicola a făcut „Dialoguri în stare de urgenţă”

Jurnalista Sanda Nicola a aplicat şi a câştigat, de asemenea, o finanţare de 5.000 de euro, pentru un proiect făcut special pe perioada pandemiei.

Mai precis, este vorba despre o serie de dezbateri pe care le-a făcut, pe contul de Facebook, alături de psihologul Ovidiu Damian, sub titlul „Dialoguri în stare de urgenţă”.

Sanda Nicola a detaliat pentru Paginademedia.ro, câteva aspecte legate proiectul ei:

Dialoguri în stare de urgență a fost o serie de peste 50 de dezbateri pe care le-am organizat live pe pagina mea de Facebook, după declararea pandemiei.

Toate au fost făcute în colaborare cu psihologul Ovidiu Damian de la Cluj. Au participat mulţi experţi, rezidenți români in diaspora şi jurnaliști locali din Romania”, după cum a spus jurnalista.

Iniţiativa Facebook, despre care Paginademedia.ro a scris la începutul lunii aprilie, face parte dintr-un proiect Facebook Journalism (FJP) şi Centrul European de Jurnalism (EJC), denumit Fondul de Sprijin „European Journalism Covid-19 Support”, prin care şi-au propus să îi susţină pe jurnaliştii din Europa să poate acoperi în continuare cele mai importante ştiri, într-o perioada în care toată lumea este afectată de Coronavirus.

Citeşte şi: Bani pentru presă. Facebook dă trei milioane de dolari pentru jurnaliştii din Europa, în contextul pandemiei

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus