Skip to main content

"Ei sunt ţigani! Asta este etnia despre care vorbim" - Ce au spus Oreste şi Băsescu despre romi la Realitatea a dus la o amendă. De ce, mai exact?

 
"Ei sunt ţigani! Asta este etnia despre care vorbim" - Ce au spus Oreste şi Băsescu despre romi la Realitatea a dus la o amendă. De ce, mai exact?

Realitatea Plus a încasat-o din nou, de la Consiliul Naţional al Audiovizualului. Postul TV de televiziune a fost sancţionat cu o amendă de 10.000 de lei, pentru mai multe afirmaţii despre romi ale lui Oreste şi ale lui Traian Băsescu.

Publicitate

Propunerea a fost făcută de Orsolya Borsos şi a mai fost votată de Nicolae Bălaşa, Radu Herjeu, Ramona Sorescu, Monica Gubernat şi Gabriel Tufeanu.

Este vorba despre două ediţii, de la începutul lunii mai, din 100% şi Jocuri de Putere. Ce s-a spus, printre altele, în timpul celor două talk show-uri, în continuare.

Oreste Teodorescu şi Laurenţiu Botin, la Jocuri de Putere:

- „Am vorbit până acuma şi am văzut ce a însemnat ingerinţa iredentismului maghiar în politica naţională a României, dar nu pot să trec cu vederea că aproape în acelaşi timp se întâmplă un alt desfăşurător de forţe ostile stării de siguranţă cetăţeneşti. Şi mă refer la reprezentanţii altei comunităţi de români de etnie ţigănească... pentru că eu nu pot să-i numesc de etnie rromă...

- „Până când a hotărât domnul Adrian Năstase să numească comunitatea de ţigani din România comunitate rromă, în istoria acestui popor, conaţionalii noştri au fost numiţi întotdeauna ţigani de la nemţescul ”Zigeuner”. Francezii îi numesc pe ţigani ”boemieni”, spaniolii îi numesc ”gipsy”, nemţii ”Zigeuner”...”

- „Prea multă tevatură în zona comunităţilor de bombardieri care, într-un nod ciudat şi de neînţeles pentru o minte raţională, au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a zădărnici şi combaterea bolilor, şi starea de carantină, şi starea de autoizolare şi, practic, vedem cum o altă minoritate sfidează un popor întreg

- „Nu am fost şi nu sunt în general un simpatizant al fostului preşedinte Traian Băsescu, dar sunt absolut 100% de acord cu tot ceea ce a spus zilele trecite, aici, la Realitatea Plus, despre cum statul român este mult, mult, mult prea indulgent cu această comunitate

- Uite... chiar dacă doreşte... uite, aş fi foarte curios de la domnul Ciprian Necula care-şi permite să se adreseze mie, indirect, folosind nişte epitete care nu-i fac cinste... eu l-am apreciat pe domnul Ciprian Necula... mi s-a părut că e un ţigan răsărit... Da nu e...

- De ce sunt tolerate clanurile interlope ţigăneşti în România

Laurenţiu Botin: Doamne-fereşte să spui ceva despre o parte a unei minorităţi care se ocupă doar cu asta... cu prostituţie, cu furat, cu cerşit, cu cărat copii la exploatat... Doamne-fereşte!... Doamne-fereşte!...”

În emisiunea 100%, Băsescu a făcut mai multe afirmaţii fără ca moderatorul Claudiu Popa să aibă vreo reacţie. Pe alocuri, moderatorul chiar l-a aprobat:

Traian Băsescu:Grupările de ţigani trebuie să înţeleagă că nu pot fi toleraţi cu modul lor de viaţă.

Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Ori este timpul s-o spunem... şi până la urmă trebuie să renunţăm şi la această fantasmagorică denumire de rromi. Ei sunt ţigani! Asta este etnia despre care vorbim.

Claudiu Popa: „De acord”

Traian Băsescu: „Dar este şi această categorie care, în general, provine din rândul ţiganilor nomazi, care nu este capabilă, ea însăşi, de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-şi tranşeze lucrurile între ei şi nu prin judecători şi procurori şi care, acum, s-a retras acasă pentru că s-a introdus izolarea asta în toată Europa.”

Claudiu Popa: „Da”

Realitatea Plus a mai luat o amendă de la CNA, chiar săptămâna trecută. Atunci, postul a fost amendat cu 5.000 de lei. În vizor a fost tot o ediţie Jocuri de Putere şi o emisiune specială cu Dan Puric, de Paşte.

Citeşte şi: Dan Puric atrage amenzi după ce a zis despre Colectiv. Oreste, pentru scenarii cu „planurile Budapestei”. Postul TV amendat: Realitatea

Legislaţie - Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Auditorul Auditorul
    publicati audiente lunare , va e frica de maruta sau cabral

    Lasa pe mamaruta sau cabral , mai bine ne zici de reluarile din cutitari si asiatici , dezastru
    Si mai importante sunt audientele lunare de la filme si seriale , acolo umilinta pe antenuta
    Mai ales la stiri...
  • mile mile
    publicati audiente lunare , va e frica de maruta sau cabral
  • andipanda andipanda
    Cat dracu o sa mai facem pe mironositele, cand toti stim cum stau lucrurile?

Trimite un comentariu

sus