Skip to main content

ANALIZĂ. Cum "servim" sporturile pe TV? Cum se împart drepturile TV în grile? Strategiile Digi Sport, Telekom Sport şi Look TV

 
Foto | Pexels
Foto | Pexels

SPORT LA TV. Trei canale de sport - DigiSport, Telekom şi Look TV - şi o serie de drepturi TV din fotbal, tenis, handbal sau motorsport. Cum sunt însă împărţite pe posturi? Cum sunt aşezate în grila de programe.

Publicitate
  • DigiSport, de exemplu, repartizează competiţiile pe canale: fotbalul intern, meciurile externe mari şi competiţiile de anvergură pe DigiSport 1, tenisul pe DigiSport 2. Pe ore, prima partea a zilei pe DigiSport 1 este dedicată emisiunilor de discuţii pentru fotbalul intern, dar şi ştirilor.
  • Şi Telekom Sport pune pe principalul canal Liga 1. La Telekom Sport, emisiunile încep după ora 18.00.
  • Pentru Look TV - care drepturile pentru o serie de competiţii importante - ora 18.000 este ora ştirilor. Un canal din grup - Look Sport 3 - a trecut printr-un rebranding, iar acum e dedicat sporturilor de contact şi celor motorizate. Care sunt competiţiile pentru care are drepturi Look şi cum sunt aranjate în grile, în continuare.

O analiză a Paginademedia.ro privind distribuţia competiţiile din sport în grilele celor mai importante canale de acest profil din România: DigiSport, Telekom Sport şi Look TV

Digi Sport. Conform audienţelor, Digi Sport rămâne principalul canal de sport în topul preferinţelor telespectatorilor. Cele patru canale de sport din portofoliul RCS-RDS sunt acaparate în fiecare weekend sau mijloc de săptămână cu competiţii de anvergură.

În acest moment, Digi transmite Liga 1, Liga 2, Cupa României şi cele mai importante patru campionate din Europa: La Liga, Serie A, Bundesliga şi Ligue 1.

De asemenea, Liga Campionilor, Europa League şi Supercupa Europa se regăsesc în grila Digi până în 2021. Pe partea de tenis stă mai bine decât restul concurenţei, având exclusivitate pentru toate turneele WTA până în 2023, iar în grilă cele mai importante turnee sunt difuzate pe Digi Sport 2. De ce?

Explicaţia este oferită chiar de Mircea Şai, director de programe la Digi Sport:

„De când am luat drepturile, am avut multe turnee transmise simultan şi am vrut să ne fidelizăm publicul.

Astfel, am decis în timp ca cele mai importante meciuri de tenis să fie difuzate pe Digi Sport 2, pentru ca telespectatorul să recunoască în timp acest canal drept unul dedicat acestui sport”, a declarat Şai pentru Paginademedia.ro.

De asemenea, Mircea Şai a oferit detalii şi despre alegerea meciurilor din campionatele puternice ale Europei:

„Este simplu. Difuzăm cele mai importante echipe pe Digi 1 şi Digi 2, iar celelalte pe Digi 3 şi Digi 4.

În funcţie de audienţă şi de cât de populare sunt echipele în cauză distribuim meciurile pe cele patru canale”, a mai spus acesta.

Pe lângă fotbal şi tenis, Digi a achiziţionat de curând şi drepturile pentru Formula 1 şi MotoGP. Pe partea de handbal deţine drepturile pentru Liga Campionilor la handbal masculin şi feminin, dar şi Campionatele Mondiale şi Europene.

La baschet, deţine în continuare drepturile pentru Liga Naţională masculină, iar în grilă se mai regăsesc şi cele mai tari gale de Kickboxing.

Digi Sport are structurată grila în felul următor:

  • Prima partea a zilei este dedicată emisiunilor de discuţii pentru fotbalul intern, dar şi ştiri.
  • În a doua parte a zilei se compactează partidele de fotbal, împreună cu celelalte sporturi. Tenisul rămâne o prioritate pe Digi Sport 2 atunci când un turneu se difuzează, în timp ce Liga 1 se difuzează doar pe Digi Sport 1.
  • Campionatele din Spania, Italia, Germania sau Franţa sunt distribuite pe Digi Sport 2 (seara, după tenis), Digi Sport 3 şi Digi Sport 4.
  • În funcţie de cât de compactată este grila într-un weekend, o cursă de Formula 1 poate avea loc pe Digi Sport 1 şi Digi 4K, chiar înaintea partidelor de fotbal.
  • La fel se întâmplă şi când joacă Barcelona sau Real Madrid în campionatul din Spania. De asemenea, în mod prioritar au loc pe Digi Sport 1 sau Digi Sport 2 partidele de handbal ale echipelor româneşti: CSM Bucureşti, SCM Râmnicu Vâlcea sau Dinamo Bucureşti.

Telekom Sport. Postul de televiziune deţinut de operatorul de comunicaţii omonim are multe din competiţiile care se regăsesc şi la concurantul DigiSport.

Telekom transmite în acest moment tot fotbalul intern: Liga 1, Liga 2 şi Cupa României, iar pe plan extern are în grilă trei campionate importante: La Liga, Serie A şi Bundesliga.

De curând s-a achiziţionat şi Formula 1, iar televiziunea condusă de Vlad Enăchescu are două atuuri pe partea de sporturi americane, difuzând meciuri de baschet din NBA sau Wrestling (WWE).

La capitolul handbal se transmit următoarele turnee: Liga Campionilor la handbal masculin şi feminin, dar şi Campionatul European şi Mondial. Marele minus reprezintă tenisul, care din 2020 nu se mai regăseşte pe cele patru canale Telekom Sport.

Vlad Enăchescu, managerul general al Telekom Sport, ne-a explicat repartiţia sporturilor pe cele patru canale Telekom:

„Nu este o decizie clară sau ca o regulă de bază. Ţinem cont de preferinţele publicului şi construim grilele în consecinţă.

Dar au fost şi sunt multe situaţii când avem extra-fotbal şi pe primele 2 canale (F1, Handbal Champions League CSM, Vâlcea sau Dinamo), Rugby 6 Nations, NBA).

Şi la fotbal există preferinţe ale telespectatorilor care ne ghidează în alegerile pe care le facem. Liga 1 din România este cea mai importantă, apoi Spania (în special Real & Barca), apoi Italia sau Germania. Dar şi aici putem avea Bayern - Borussia înaintea unui Fiorentina-Lazio, de exemplu, sau un Barca - Granada (dacă sunt la aceeşi oră). Ne ghidăm după topul preferinţelor publicului”, a spus acesta.

Şi la Telekom Sport există o repartiţie asemănătoare cu cea de la Digi, doar că aici există emisiuni doar în a doua parte a zilei, cu precădere după ora 18:00. Aşa cum a spus şi Enăchescu, Liga 1 are prioritate şi se difuzează pe Telekom Sport 1, iar celelalte meciuri de fotbal pe Telekom Sport 2, 3 sau 4.

Când grila nu este aglomerată, atunci pe primul canal poate fi şi o cursă de Formula 1, meciuri de handbal sau partide din NBA.

Look TV. Din spate vine puternic Look TV. Un concurent serios pentru Digi şi Telekom, postul TV deţinut de Adrian Tomşa, care a achiziţionat foarte multe competiţii de-a lungul ultimilor doi sau trei ani.

Look are, la fel ca şi celelalte două „rivale”, toate competiţiile interne: Liga 1, Liga 2 şi Cupa României.

Pe partea de fotbal stau extrem de bine în ceea ce priveşte campionatele din Europa, având drepturile pentru următoarele competiţii: La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1, Liga NOS (Portugalia), SuperLig (Turcia), Liga din Cehia, Eredivisie (Olanda) şi Scottish Premiership (prima ligă din Scoţia).

În 2020 în grilă au venit Formula 1, Moto GP, Nascar sau UFC. De altfel, Look Sport 3 a suferit un rebranding, fiind dedicat sporturilor de contact şi celor motorizate.

Look difuzează pe cele patru canale şi handbal: Liga Campionilor la masculin şi feminin, Campionatele Mondiale şi Europene.

La fel ca în cazul Telekom, Look nu are tenis în grilă.

În schimb, la Look emisiunile sunt organizate în grilă la orele 16.00, 17.00, iar ştirile zilei se transmit la ora 18:00. Emisiunile de analiză sunt seara, de obicei înainte de meciurile din Liga 1, care se difuzează fie pe Look Sport, fie pe Look Plus.

Look Sport 2 şi Look Sport 3 se concentrează mai mult pe fotbalul extern din celelalte campionate, iar Look Sport 3 s-a reprofilat în urmă cu câteva săptămâni, difuzând în mare parte Formula 1, MotoGP, Nascar sau galele UFC.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    Chiar, la multi ani Digisport!
  • an an
    ce se intampla cu Acces Direct? de ce a fost inlocuit astazi cu o reluare Acces de Weekend?
  • Adi Adi
    Mircea Sai director de programe??? Doamne Dumnezeule Mare, ce a mai ajuns și Digi sport!

Trimite un comentariu

sus