Skip to main content

TVR. Cinci membri din Consiliul de Administraţie cer demiterea Doinei Gradea: „Din cauza audienţei care tinde spre zero, nu-şi mai îndeplineşte misiunea publică”

 
Doina Gradea - Foto: HotNews
Doina Gradea - Foto: HotNews

O parte din conducerea TVR cere demiterea Doinei Gradea. Cinci membri din Consiliul de Administraţie al SRTv au semnat, ieri, o scrisoare prin care cer Parlamentului revocarea şefei TVR, anunţă Sindicatul MediaSind.

Publicitate

Documentul a fost semnat în urma şedinţei Consiliului de Administraţie, care a avut loc la TVR.

Principalele reproşuri pe care aceştia le aduc PDG-ului postului public sunt legate de faptul că „TVR nu-şi mai îndeplineşte misiunea publică”, iar „audienţa tinde spre zero”, susţin sindicaliştii.

Cei cinci oameni din CA care i-au cerut demisia Doinei Gradea sunt, potrivit MediaSind:

  • Monica Ghiurco, reprezentant al salariaţilor
  • Karen Sebeşi, reprezentant al salariaţilor
  • Sorin Ilieşiu, reprezentantul PSD
  • Cristian Petcu, reprezentantul PNL
  • Dan Lazea, reprezentantul USR

Reamintim că tema scrisorilor prin care se cere demisia PDG-ului nu este nouă. La jumătatea lunii iunie, aceiaşi oameni din CA i-au cerut Doinei Gradea, tot printr-o scrisoare, retragerea din funcţie.

Atunci, PDG-ul postului public susţinea că cererea nu reflectă poziţiile tuturor membrilor conducerii şi spune că, sub mandatul său, TVR a făcut cele mai mari investiţii din ultimii ani.

MediaSind, într-un comunicat de presă, după şedinţa CA de ieri:

„Cinci membri ai Consiliului de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, şi anume, reprezentanţii angajaţilor din CA, Monica Ghiurco şi Karen Sebeşi, reprezentantul PSD, prof.univ.dr Sorin Ilieşiu, reprezentantul PNL, Cristian Petcu şi reprezentantul USR, Daz Lazea au cerut ieri, 29 iulie 2020, printr-o scrisoare deschisă, demisia preşedintelui - director general Doina Gradea, în urma refuzului acesteia de a prezenta în şedinţa CA, explicaţii referitoare la situaţia dezastruoasă în care a adus Televiziunea Naţională.

Membrii CA solicită membrilor Parlamentului României să analizeze cu “responsabilitate” această cerere întrucât aceştia sunt singurii care o pot revoca din funcţie pe Doina Gradea, “pentru faptul că Televiziunea Naţională, din cauza audienţei care tinde spre zero, nu-şi mai îndeplineşte misiunea publică prevăzută de lege, ceea ce este extrem de grav având în vedere pandemia Covid, alegerile locale şi parlamentare din acest an”, arată documentul.

Cererea celor cinci membri din conducerea TVR:

În şedinţa de azi a Consiliului de Administraţie al SRTv, marea majoritate a membrilor Consiliului au fost de acord (prin 8 voturi pentru şi 4 abţineri) ca doamna PDG Doina Gradea să-şi expună în cadrul şedinţei opinia, punctual, faţă de problemele reclamate de membrii Consiliului care i-au cerut demisia printr-o scrisoare deschisă, preluată de presa din 9 iulie 2020. Totodată, i s-a cerut d-nei PDG să propună soluţii pentru rezolvarea acestor deficienţe.

Problemele reclamate în scrisoarea membrilor CA sunt următoarele:

· Situaţia deplorabilă în care se află televiziunea naţională după mai mult de jumătate din mandatul acordat de Parlament actualului PDG, aşa cum este reflectată de audienţele TVR.

· În prezent, la o medie săptămânală a audienţei de circa 2%, TVR nu îşi mai îndeplineşte misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public.

· Programele tv au fost reduse dramatic în ultima perioadă, singurele emisiuni păstrate pe post în perioada stării de urgenţă au fost cele realizate cu colaboratori pentru care s-au făcut plăţi consistente, în vreme ce personalul propriu era ţinut acasă prin Decizia Presedintelui-Director General, îngrădindu-li-se realizatorilor din TVR dreptul la muncă.

· Căderea audienţelor a fost continuă de la începutul mandatului atualului Preşedinte-Director general, calitate în care, de fapt, Doina Gradea este cea care decide grila TVR.

· Blocarea de către doamna Gradea, încă de la începutul mandatului său (vezi cazul Pătraru), a oricări încercări a membrilor Consiliului de Administraţie de a discuta şi adopta soluţii pentru lipsa de performanţă a TVR, acuzându-i pe membrii CA de imixtiune în politica editorială a TVR.

· Încercările permanente de a reduce rolul Consiliului de Administraţie la o maşină de vot pentru plăţi curente. În concluzie, Doina Gradea poartă în întregime responsabilitatea situaţiei actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul acesteia sunt de notorietate.

· În contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în care societatea este afectată de adevărate campanii de fake-news, este nevoie ca Televiziunea publică să reprezinte o sursă credibilă de informaţii pentru cât mai mulţi cetăţeni. Acest obiectiv este periclitat.

· Semnatarii scrisorii deschise îi cer doamnei Gradea să pună binele instituţiei mai presus de binele personal, să-şi înainteze demisia şi să permită astfel alegerea unui alt Preşedinte Director General din cadrul actualului CA.

Această propunere venită din partea prof. univ. dr. Sorin Ilieşiu, membru CA, a fost introdusă prin votul majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie pe ordinea de zi a şedinţei, urmând ca în funcţie de soluţiile pe care doamna PDG, Doina Gradea le-ar fi propus pentru rezolvarea acestor probleme, membrii Consiliului să îi acorde un vot de încredere (sau de neîncredere) pentru a rămâne în fruntea TVR.

Acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât în timpul şedinţei d-na PDG Doina Gradea a amânat discuţia asupra aspectelor enumerate mai sus spre finalul şedinţei, evitând să răspundă în faţa Consiliului de Administraţie (aşa cum de altfel a eludat asumarea răspunderii şi în faţa Comisiilor de specialitate din Parlament). După cinci ore de şedinţă, a anunţat că „orele fiind înaintate şi nemaifiind cvorum, discutarea acestora se amână pentru data viitoare”, adică peste circa o lună.

Nu a fost singurul subiect de pe ordinea de zi aprobat de CA cu 8 voturi din 12, dar la care Preşedintele Director General a refuzat să răspundă. Doina Gradea ar fi trebuit să explice azi în faţa Consiliului de Administraţie al SRTv diferenţa uriaşă dintre audienţa medie reală a TVR, care este azi de 0,3 Rtg (respectiv cca 35.000 televizoare deschise pe TVR, populaţia oraşului Caracal fiind de cca 35.000 locuitori) şi conţinutul textelor publicate pe web-site-ul TVR:

«TVR1 „ţine” în faţa micului ecran nu mai puţin de 40% dintre români. /.../ 76% dintre conaţionali au devenit telespectatori fideli ai programelor TVR. Şi tot peste 70% dintre români au o părere bună despre canalele Televiziunii Publice. /.../ Vezi şi studiul internaţional realizat de Reuters Institute de la Universitatea din Oxford: „TVR este în topul televiziunilor de încredere în România”.

Astfel, după încă o încercare de a opri prăbuşirea în audienţe a TVR şi de a rezolva de comun acord cu managementul executiv problemele reale ale TVR, notorii de altfel, reiterăm cererea ca doamna Doina Gradea să demisioneze din funcţia de Preşedinte-Director General pentru a da o nouă şansă televiziunii publice.

Sperăm că solicitarea noastră va fi analizată cu responsabilitatea cuvenită de membrii Parlamentului României, singurii care o pot revoca din funcţie pe doamna Doina Gradea pentru faptul că Televiziunea Naţională, din cauza audienţei care tinde spre zero, nu-şi mai îndeplineşte misiunea publică prevăzută de lege, ceea ce este extrem de grav având în vedere pandemia Covid, alegerile locale şi parlamentare din acest an.

Monica Ghiurco, Sorin Ilieşiu, Dan Lazea, Cristian Petcu, Karen Sebesi


Citeşte şi: O parte din conducerea TVR îi cere demisia Doinei Gradea. Şefa TVR nu renunţă. Ce spune Gradea?


Citeşte şi: Nou proces TVR-MediaSind. Acum, sindicatul e cel care dă în judecată: TVR trebuie să explice cum a cheltuit trei milioane de euro


Citeşte şi: TVR, război cu MediaSind. A angajat o casă de avocatură prin care se luptă cu un sindicat. Primul pas: Un proces


Citeşte şi: MediaSind: TVR, obligată de instanţă să publice colaboratorii din ultimii ani. Suma cheltuită cu ei: Trei milioane de euro


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • marcu marcu
    sa fie concediat mile
  • mile mile
    sa fie concediati angajatii
  • Radu F Gradea Radu F Gradea
    Radu Firicel Gabrea sa stii ca gradea e de vina ca jumate din angajatii institutiei doarme pt ca sint adusi de ea! Si ea era o marginalizata uitata in subsolul Protv, ce putea aduce cu ea ca Sef de Canal decit un Darvariu dat afara de peste tot pt cunostintele sale lipsa si coloana vertebrala si mai lipsa... Norocu lu gradea a fost plecarea lui Dragnea si neputinta Orbanului de a gestiona concomitent Covidu cu alte probleme
  • Radu F. Gabrea Radu F. Gabrea
    Doina Gradea mai e de vină că e CoViD în România și că e prea cald afară. Tot dânsa e vinovată că jumătate dintre angajații TVR freacă menta pe banul statului de când au apărut în instituție. Și tot ea e de vină că sunt minuscule audiențele, de parcă ea produce toate emisiunile și apare în ele.
  • Lucia Marusievici Iorga Lucia Marusievici Iorga
    Tvr este un cadavru. Iar Gradea, Tompea, Vaileanu, Demeter, Zgabercea, Manoliu, Vornicu Shalit, Cristache - Sărmăluța sunt corbii care îl devora.
  • DODO DODO
    misiunea ei nu s-a terminat ! psd are inca nevoie de o goarna care sa-i convinga pe romani ca numai ei sint solutia la guvernare Adica emisiunea lui cristache cu dinescsu - cristoiu- nistorescu si alti abonati la minciuna si manipulari a fost in zadar ? citi bani ne-au mincat astia ca sa ne minta in fata ?
  • Șerban Șerban
    Grăsuța nu vrea să plece și pace. Când mama ei o întreba ce vrea să facă când va fi mare, tot timpul zicea că vrea o bărbie dublă și să distrugă de la temelii televiziunea română.
  • Livia Pila Livia Pila
    Degaba pleaca Doina Gradea daca raman: Zgabercea, Cazan, Selaru, Manoliu, Darvariu, Vaileanu, Tompea Haralambie, Vornicu Shalit si altii.

Trimite un comentariu

sus