Skip to main content

Fostă jurnalistă Pro TV, premiu pentru un site de cultură. Alexandra Tănăsescu şi povestea proiectului Cultura la Dubă: „Am vrut să fie elevat, dar pe înţelesul oamenilor”

 
Foto | Nicu Cherciu
Foto | Nicu Cherciu

INTERVIU. O fostă jurnalistă Pro TV ne aduce „Cultura la Dubă” de aproape un an, iar ieri a primit şi un premiu pentru asta. Proiectul jurnalistic culturaladuba.ro a fost premiat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Publicitate

Alexandra Tănăsescu, plecată anul trecut de la Pro TV, este omul din spatele platformei Cultura la Dubă, care a câştigat un premiu de 2.500 de euro la TIFF.

Site-ul a fost lansat în urmă cu nouă luni şi tratează subiecte legate de teatru, film, carte, muzică sau educaţie.

Om cu experienţă de peste 12 ani la Pro TV, Alexandra Tănăsescu şi-a lansat propriul proiect în urmă cu aproape un an.

Jurnalista ne-a povestit detalii despre platformă: Cum i-a venit ideea? De ce un site despre cultură? Cum a ajuns să treacă de la secţia sport, la reportaje şi ştiri culturale? sau Ce au zis colegii din Pro TV când a lansat site-ul?

Pe scurt, ideea a pornit de la pasiunea pentru cultură şi jurnalism:

„Ce am vrut eu să fac a fost să aduc cultura mai aproape printr-un limbaj mai prietenos, dar fără să fie comercial. Am vrut să fie elevat, dar pe înţelesul oamenilor”, explică jurnalista.

Aceasta a mai spus:

„Am vrut să fac o schimbare. Am simţit că nu am suficient timp şi spaţiu să vorbesc despre lucrurile frumoase sau despre problemele pe care le întâlneam eu pe teren.

Am vrut să fac un site pe care să scriu când vreau şi cât vreau.”

Plecarea din televiziune s-a produs anul trecut, în februarie 2019. După o scurtă trecere în zona de PR, la agenţia McCann, Alexandra Tănăsescu a lansat culturaladubă.ro din „economii”, după cum spune chiar ea.

„În acest an de trecere am construit şi site-ul la care visam eu: Cultura la Dubă. Am vrut măcar să încerc, iar din fericire a mers. Am sperat, dar nu mă aşteptam”, povesteşte tot ea.

Lumea a fost surprinsă ca cineva de la sport vrea să facă ştiri despre cultură

Jurnalista ne-a povestit şi cum s-a apropiat de domeniul cultural, ca jurnalist. A început în 2013, când s-a mutat de la secţia sport la secţia social.

„Eu m-am ocupat, la Pro TV, din 2013, de secţia social, după şase ani de reporterie la sport. Şeful meu m-a întrebat ce vreau să fac. Eu i-am zis că aş vrea să fac ştiri despre cultură. În redacţie nu prea făcea nimeni chestia asta. Cultura era liberă.

Toată lumea a fost surprinsă că cineva de la sport vrea să facă ştiri despre cultură. Erau câteva preconcepţii, dar mi s-a dat încredere, iar lumea chiar începuse să remarce că făceam ştiri despre cultură. Am făcut multe ştiri şi materiale despre patrimoniu.

Am vrut să facem cultură pe înţelesul tuturor.

Atunci am început să fiu interesată, ca jurnalist, de cultură. Am început să mă ocup şi de educaţie. Trei ani am acoperit educaţia şi cultura, în paralel. Ele, luate împreună, pot contribui la evoluţia unei societăţi”, punctează jurnalista.

Plecarea de la Pro TV, după 12 ani

Alexandra Tănăsescu a plecat de la Pro TV în februarie 2019, după 12 ani la postul din Pache Protopopescu. După demisie a urmat şi o scurtă aventură în PR.

„După şase ani şi jumătate la Ştirile Pro TV, pe social, am vrut să fac o schimbare. Am simţit că nu am suficient timp şi spaţiu să vorbesc despre lucrurile frumoase sau despre problemele pe care le întâlneam eu pe teren.

Am vrut să fac un site pe care să sriu când vreau şi cât vreau.

Mi-am dat demisia, de la Pro TV, în februarie 2019. Am făcut o trecere în PR, la McCann PR. Am lucrat şi pe un proiect cu o companie de marketing, Ipsos. I-am ajutat să lanseze platforma lor globală de digital: Ipsos.digital. M-am ocupat de conţinut şi comunicare.”

Cum a apărut Cultura la Dubă? - Am mai vrut şi să dărâm mitul că jurnalismul cultural foloseşte un limbaj de lemn

Alexandra Tănăsescu, despre ideea Cultura la Dubă:

„Am lansat site-ul pe 28 octombrie 2019. Din proiect mai fac parte Sorin Tănase (regizor de film), Bogdan Iordache (fotograf), Adi Bulboacă (fotograf) şi Andrei Băicuş (web developer).

Ce am vrut eu să fac a fost să aduc cultura mai aproape printr-un limbaj mai prietenos, dar fără să fie comercial. Am vrut să fie elevat, dar pe înţelesul oamenilor.

Am mai vrut şi să dărâm mitul că jurnalismul cultural foloseşte un limbaj de lemn. Cred că jurnalismul cultural trebuie să fie viu”, mai spune ea.

Din ce trăieşte proiectul? - Am pornit de la zero, din economii

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Este lumea interesată de cultură? Din ce trăieşte proiectul?

Alexandra Tănăsescu, Culturaladubă.ro: „Ne susţinem din donaţii. Am pornit de la zero, din economii. Am investit în strictul necesar: hosting şi server. Lumea citeşte cultură în România. Avem peste 400.000 de unici, în cele nouă luni de la lansare.”

Raul Bambu, Paginademedia.ro: Ce au zis colegii din Pro TV, când le-ai spus că îţi faci un site de cultură?

Alexandra Tănăsescu, Culturaladubă.ro: „Nu le-am zis nimic, initial. Au văzut şi m-au susţinut, cu share-uri şi încurajări. M-a ajutat enorm faptul că Alex Dima sau Paula Herlo au garantat pentru mine şi acest proiect.”

Numele. De ce „Cultura la Dubă”? - Noi vrem să scoatem cultura din dubă

Numele proiectului este o „ironie”, aşa cum spune chiar fondatoarea proiectului. Numele se leagă de protestele din Piaţa Universităţii, din urmă cu opt ani, când un jandarm le-a ordonat colegilor să bage doi jurnalişti de la un site de cultură în dubă.

„În urmă cu 8 ani, la protestele din Piaţa Universităţii din Bucureşti, un jandarm le-a ordonat colegilor să ia site-ul de cultură şi să îl bage la dubă.

De atunci, ideea de cultura la dubă a devenit un simbol al modului în care acest domeniu este tratat în România.

Numele site-ului nostru este o ironie, scopul nostru fiind opusul – să #scoatemculturadinduba prin ştiri de actualitate, reportaje, interviuri, anchete, articole de opinie”, scrie jurnalista pe culturaladuba.ro.

Premiul va fi folosit pentru dezvooltarea proiectului, după cum spune Alexandra Tănăsescu. Printre cei care contribuie cu articole pe site se numără: Sorin Tănase, Ioana Miron, Ana Cantacuzino, Ramona Păuleanu (Pro TV) sau Andreea Braşovean (Digi24).

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Culturescu Culturescu
    Ce viseaza postacul antenist mile? Vezi ca jurnalista a stat "șase ani și jumătate la Știrile Pro TV". Daca nu acumula experienta de la Pro, slabe sanse de premiu.
    Asa ca nu mai plange, postac.
  • Papel Papel
    *** , aia de care zici tu sunt la antenuta , de genul vulpita
  • mile mile
    daca ramanea era la incultura premiata
  • Gabi Gabi
    O urmăream cu plăcere și la Pro, îmi aduc aminte cum a acoperit evenimentul Charlie Hebdo, o urmăresc și acum în online.
  • ion ion
    Tematica site-ului imi place si ma bucur ca exista asa ceva.
    Dar va rog mai usor cu "investitia" si cu "donatiile". Aveti doar 300 vizitatori pe zi si nu va costa mai mult de 5-10 euro pe luna acel site. Daca acel site va costa mai mult de 3 pizza cineva va pacaleste rau de tot.

    In alta ordine de idei unele articole sunt pur si simplu gresite. Spre exemplu, intrati in campania pentru primaria generala voi va plangeti ca unele cladiri vechi de pe Calea Victoriei sunt incadrate la risc seismic III insa doar o cladire noua poate fi incadrata la risc IV.
  • Dan Dan
    Felicitări!

Trimite un comentariu

sus