Skip to main content

PODCAST. Dragoş Anastasiu contină procesul cu Caţavencii şi Patrick Andre de Hillerin şi după ce au scos articolul: "Am cerut 300.000 de euro. Voi dona banii"

 
Patrick Andre de Hillerin şi Dragoş Anastasiu. Colaj Paginademedia.ro
Patrick Andre de Hillerin şi Dragoş Anastasiu. Colaj Paginademedia.ro

PODCAST. Omul de afaceri Dragoş Anastasiu, fostul proprietar al companiei Eurolines, spune că merge mai departe în procesul cu publicaţia Caţavencii şi cu jurnalistul Patrick Andre de Hillerin, şi după ce articolul de la care a pornit conflictul în instanţă a fost scos de pe site. Era un articol din care reieşea că omul de afaceri ar implicat în trafic cu droguri.

Publicitate

Chiar şi cu articolul retras, "Răul a fost făcut", a spus Anastasiu. Declaraţia a fost făcută la Podcast de criză, în dialog cu jurnalistul Ionuţ Ancuţescu, redactor-şef New Money (podcastul, mai jos).

Ce a spus Dragoş Anastasiu în podcast, de ce continuă procesul şi după scoaterea articolului, dar şi reacţia jurnalistului Patrick Andre de Hillerin, în continuare:

Înainte, un scurt background: Dragoş Anastasiu a dat în judecată publicaţia Caţavencii, dar şi pe jurnalistul Patrick Andre de Hillerin, pentru publicarea unui articol din care reieşea că Anastasiu ar fi ofiţer acoperit al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi că el, dar şi Adrian Sârbu (Mediafax) şi Dan Şucu (Mobexpert) că ar fi implicaţi în trafic cu cocaină.

În urma unor notificări de la avocaţii celor trei vizaţi de material, articolul a fost scos de pe site. Se întâmpla în septembrie anul trecut.

Care este situaţia acum?

"I-am dat în judecată, am cerut 300.000 de euro, nu ştiu cât o să primesc. Îi donez educaţiei din România - şi 2 lei, şi 300.000 de euro. Îi donez, că nu am nevoie de bani", spune Dragoş Anastasiu.

Continuă:

"Aşa ceva nu are ce căuta într-o presă democratică, în care orişicine vine şi spune ăsta este - că nu eram numai traficanţi de droguri. Eram şi ofiţeri acoperiţi, securişti... Vine cineva şi, hodoronc-tronc, o lansează public. Vine cineva şi - cred fără discernământ, măcar atât pot să spun - şi lansează public aberaţii.

De ce a continuat procesul şi după ce articolul a fost scos?

Dragoş Anastasiu, la Podcast de criză:

"Prima parte din proces asta a fost: retragerea articolului şi a fost câştigată imediat. Dar asta nu contează. Dacă acum dai căutare "Anastasiu droguri" tot găseşti spin-of-ul. Răul a fost făcut, şi pentru asta va trebui să plătească.

S-a făcut anchetă la DIICOT, i-au descoperit pe aceia care făceau traficul respectiv. Nu suntem nici eu, nici domnul Sârbu, nici Şucu printre ei, hai să îl văd, ce mai spune acuma?"

Patrick Andre de Hillerin: Interesul major era sursa informaţiilor dar, dată fiind sursa poveştii, nu puteam risca să se afle sursa

"Noi am cântărit ce scoatem şi cum scoatem", a declarat jurnalistul Patrick Andre de Hillerin, contactat de Paginademedia.ro. "Evident că interesul major era sursa informaţiilor dar, dată fiind sursa poveştii, nu puteam risca să se afle sursa", a continuat jurnalistul.

"Procesul continuă. Prefer varianta procesului, decât ceea ce a păţit unul dintre martorii din procesul din dosarul cu droguri, care şi-a pierdut viaţa într-un accident", mai spune Patrick Andre de Hillerin.

Hillerin este jurnalistul care a semnat articolele despre traficul de droguri, dar şi cel care a scris în Caţavencii de ce au dispărut materialele de pe site.

Ce scria jurnalistul, când a scos articolele:

"Am primit, după acele articole, o mulţime de semnale, semne, ghionturi. Şi am mai primit trei notificări.

În aceste notificări ni se cere să scoatem de pe site textele cu pricina şi să retractăm acuzaţiile. Afirmaţiile, de fapt, pentru că nu am acuzat, am afirmat.

Datoria mea, în principal, este să-mi protejez familia, prietenii, redacţia. Nu ne permitem să eşuăm în aceste demersuri, nici unul dintre noi. De protecţia ţării se ocupă, deja, alţii, cu neasemuit succes.

Aşadar, nu doar că retragem de pe site textele cu pricina, dar eu, personal, retractez: domnii Sârbu, Şucu şi Anastasiu nu sunt ofiţeri acoperiţi ai SIE şi nici agenţi de influenţă ai acestui serviciu. De asemeni, domniile-lor nu se ocupă cu traficul de droguri şi nu au nici o legătură cu această activitate ilegală. Acestea sunt afirmaţii pe care eu nu le pot dovedi, dar mă bazez pe declaraţiile persoanelor în cauză.

Consideraţi textele cu pricina drept fake-news. Dacă aşa vreţi."

Despre procesul de acum?

Patrick Andre de Hillerin: "Este un proces acum. Este al doilea proces. În primul, cerea o Ordonanţă Preşedinţială pentru eliminarea articolului de pe site. Obiectul Ordonanţei nu mai exista însă, articolele fuseseră deja scoase de pe site.

Procesul continuă, prefer varianta procesului, decât ceea ce a păţit unul dintre martorii din procesul din dosarul cu droguri, care şi-a pierdut viaţa într-un accident."

Despre rezultatele anchetei DIICOT, de care vorbea Anastasiu:

"DIICOT a făcut un rechizitoriu, eu am scris despre acest rechizitoriu. Au descoperit o parte minoră a unui aşa-zis Balkan Cartel, un cartel sârbesc. Sunt în arest doi cărăuşi din Serbia.

Acest rechizitoriu e primul document confirmă ce am scris şi eu de la început: că au fost trei tone de cocaină găsite la mare, pierdute atunci, nu o tonă. La un an de când am scris şi am început investigaţia, DIICOT începe să confirme din informaţii: este prima dată când un document spune că au existat trei tone, ceea ce am scris încă din aprilie 2019", a declarat Patrick Andre de Hillerin pentru Paginademedia.ro.

AUDIO. Podcast de criză, cu Ionuţ Ancuţescu - NewMoney. Declaraţiile pe subiect, de la minutul 27 şi 15 secunde.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Biz Biz
    mie mi se pare ca asa, subtil, obae le face publicitate mascata cu promo cu linkuri si cu podcast in stire catre fostul coleg de la capital, ca tot nu prea vb nimeni de acea revista. si asta e un derapaj. stirea in sine cu citarea sursei era suficienta, dar astea sunt categoria stiri pentru prieteni, gen vasiliu, cel de mai sus, nicoara etc.
  • Catavencu Jianu Catavencu Jianu
    Nu uitati ca din catavencii face prte si Patraru, care face acelasi lucru ca de Hillerin, prezentand seara de seara numai barfe, nimic concret si cu un umor penibil. Dar le iese banu la toti panfletarii? Le iese.
  • didi didi
    nu mi se pare normal ca un jurnalist sa scrie orice prostie si cand e tras la raspundere sa spuna: dar eu am afirmat, nu am acuzat. poftim? adica il faci pe unul traficant de droguri si ai pretentia sa scapi doar cu retragerea articolului?
    nu, baiete, aici nu mai e vorba de libertatea de expresie, ci de folosirea spatiului public pentru demolarea imaginii unui alt om, despre calomniere premeditata, fara dovezi, mai ales ca dosarul inteleg ca e deja incheiat si ca niciunul dintre cei acuzati... pardon, afirmati... nu are nimic de a face cu dosarul...

    hillerine, scoate banii de despagubire!
  • Radu F. Gabrea Radu F. Gabrea
    Hillerin bate campii si crede ca, atunci cand se preface ca retracteaza, nu se prinde lumea. Lasa de inteles ca e zeul adevarului, dar o conspiratie il impiedica sa mearga mai departe. De fapt, ancheta respectiva e o rusine de la un cap la altul tocmai pt ca s-a agatat de nume grele si nu a putut dovedi absolut nimic. Un asemenea urechist n-are ce cauta in presa. Ar trebui sa bage capul in tarana sau sa se duca la Romania TV sa ia lectii de deontologie de la Selly.

Trimite un comentariu

sus