Skip to main content

SUPEROAMENI. TVR 1 aduce povestea românului care a cucerit Everestul fără oxigen suplimentar. Va redifuza şi filmul despre Tibi Uşeriu

 
SUPEROAMENI. TVR 1 aduce povestea românului care a cucerit Everestul fără oxigen suplimentar. Va redifuza şi filmul despre Tibi Uşeriu

SUPEROAMENI. TVR 1 aduce cu două documentare: unul despre ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu şi altul despre alpinistul Horia Colibăşanu. Vor fi programate mâine şi joi, de la ora 21:00.

Publicitate

Este vorba despre filmele „Pe cale, cu Tibi Uşeriu” şi „Superhombre”, care-l are în centru pe Horia Colibăşanu.

Vor spune poveştile celor doi sportivi români: unul care a câştigat de trei ori Ultramaratonul 6633 Arctic - Uşeriu şi altul care a cucerit, printre altele, Everestul fără oxigen suplimentar (2017).

Superhombre, povestea lui Horia Colibăşanu

Horia Colibăşanu e dentist, soţ şi tată a doi băieţi, dar şi alpinist de elită în Himalaya. Filmul, realizat în 2020, poartă semnătura lui Lucian Mircu şi Mircea Gherase. Este o poveste despre căutarea libertăţii într-o lume în care timpul e tot mai scurt.

„Superhombre” va fi joi, 20 august, de la ora 21.00

Documentarul va aminti, printre altele, şi de gestul lui Horia de a nu-şi abandona camaradul bolnav, pe alpinistul basc Iñaki Ochoa, la 7400 metri pe Annapurna, în Nepal. S-a întâmplat în 2008, când Iñaki Ochoa a decedat pe Anapurna.

În primăvara lui 2017, sportivul de 40 de ani începe o nouă expediţie pe Everest, după două tentative ratate. Pentru prima oară, el încearcă o ascensiune solo.

Timp de 3 ani, echipa „Superhombre” l-a urmărit pe protagonist în expediţiile sale, dar mai ales în sânul familiei, unde are de rezolvat chestiuni dintre cele mai obişnuite. Antrenamentele din Timişoara, presiunea sponsorilor, deciziile importante care trebuie luate în fiecare zi sunt uneori mai dificile decât în expediţie.

Această privire în culisele vieţii alpinistului include, pe lângă filmări profesionale la altitudini extreme, şi momente selectate din impresionanta sa arhivă personală, adunată în 15 ani de carieră sportivă.

VIDEO. Superhombre | Trailer

Pe cale cu Tibi Uşeriu, povestea „de film” a ultramaratonistului

Filmul spune povestea sportivului Tibi Uşeriu, de la copilăria sa zbuciumată, la anii în care lucra pentru mafia sârbă şi până în momentul în care devine triplu campion al ultramaratonului 6633 Arctic, de la Cercul Polar.

Documentarul urmăreşte modul în care Uşeriu şi-a schimbat viaţa, în timpul şi după ispăşirea unei condamnări, de 10 ani, într-o închisoare de maximă securitate din Germania.

Filmul se vede miercuri, 19 august, de la ora 21.00. A mai fost difuzat de TVR şi în 2018.

Potrivit realizatorilor, producţia îmbină cadre reale cu cadre animate. Ioana Florea Nutz semnează ilustraţia şi prelucrarea computerizată a respectivelor secvenţe.

„Când nu mai poţi, mai poţi un pas” este principul după care Uşeriu spune că se ghidează în timpul competiţiilor.

Documentarul a fost realizat de Casa de Producţie TVR, semnat de Ana Preda.

La aproximativ 10 ani după ieşirea din închisoare, în luna martie 2018, românul a reuşit să câştige pentru a treia oară la rând una dintre cele mai dificile competiţii de pe planetă, 6633 Arctic Ultra. Astfel, bistriţeanul a stabilit un record mondial în cadrul cursei de 600 de km, unde a înfruntat temperaturi de -40 de grade Celsius.

VIDEO. Pe cale, cu Tibi Uşeriu

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • R2D2 R2D2
    Gresita ora de difuzare. La ora aia, toata suflarea patriei, inclusiv 99,9% din "clasicii" de pe aici, sunt cu ochii pe Firicel. Programele de calitate nu se pot rata

Trimite un comentariu

sus