Skip to main content

Salarii din TVR. Doina Gradea, şefa TVR, venituri mai mari decât Iohannis. Cât a câştigat Mircea Radu pentru opt ediţii ale emisiunii Down the Road?

 
Foto | Libertatea
Foto | Libertatea

Salariu de şef. Câţi bani câştigă Doina Gradea, şefa TVR? Oamenii de la vârful TVR, inclusiv prezentatorul Mircea Radu, şi-au actualizat declaraţiile de avere pentru anul trecut.

Publicitate

Cât s-a câştigat în Televiziunea publică, anul trecut, când doar de la Guvern au venit aproape 70 de milioane de euro dintr-un buget de 80 de milioane?

Paginademedia.ro vă prezintă salariul Doinei Gradea, şefa TVR (cu venituri mai mari decât ale preşedintelui Klaus Iohannis), dar şi cât a câştigat consilierul ei Mircea Radu din emisiunea Down the Road. Mai aflăm şi salarii ale unor membrii din conducerea TVR, care lucrează, totodată în instituţii: sunt salarii de 7.000-8.000 de lei pe lună.

Citeşte şi: Raport TVR 2019. Cât a primit, atât a cheltuit. „Ban pe ban". Numai de la Guvern au avut aproape 70 de milioane de euro

Să le luăm pe rând:

Şefa TVR, mai mult decât Iohannis

Cel mai mare scor este atins chiar de şefa instituţiei, Doina Gradea. Aceasta a raportat un venit anual, încasat de la TVR, de 50.000 de euro (245.169 de lei). Astfel, media lunară a fost de 4.200 de euro (aproximativ 20.000 de lei), conform declaraţiei de avere.

La aceşti bani se mai adaugă şi tichete de masă (2.100 de lei, anual) şi vouchere de vacanţă (1.450 de lei).

Salariul PDG-ului din TVR îl depăşeşte şi pe cel al Preşedintelui României. Prin comparaţie, Klaus Iohannis a raportat, în declaraţia de avere din iunie 2020, un venit anual de 37.000 de euro (180.000 de lei).

Şi prezentatorul Mircea Radu şi-a depus declaraţia de avere la finalul lunii iulie. Revenit în TVR la finalul anului 2019, pentru emisiunea Down the road - Aventura, Mircea Radu a devenit şi consilier al preşedintelui TVR Doina Gradea (în ianuarie), iar de luna trecută este noul director de comunicare al instituţiei.

Declaraţia depusă de acesta pe site-ul TVR include doar veniturile de anul trecut, pentru emisiunea Down the road.

13.000 de euro pentru opt ediţii de emisiune

Aflăm, din documentele depuse de Mircea Radu, cât a încasat acesta pentru proiectul Down the Road, în care au fost implicaţi opt tineri cu sindrom Down.

Au fost difuzate opt ediţii, la finalul anului trecut, iar pentru acestea Mircea Radu a încasat 13.000 de euro (aproximativ 64.000 de lei).

Filmările au durat două săptămâni, fiind nevoie de aproximativ 12 ore de filmare în fiecare zi, după cum au declarat reprezentanţii TVR în conferinţa de lansare a emisiunii.

Doar formatul emisiunii Down the Road a costat 95.570 de lei, aproximativ 20.000 de euro, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Salariile din CA: Şi în CA, şi angajaţi în TVR

Pe lângă declaraţiile depuse de Doina Gradea sau Mircea Radu, au mai depus documente asemănătoare şi oamenii din Consiliul de Administraţie. Un lucru interesant este că unii dintre aceştia încasează şi salariu de la TVR (unde sunt angajaţi pe diverse posturi), dar şi indemnizaţia de membru CA.

  • Cătălin Blebea este încadrat şi ca jurnalist la TVR. A raportat un salariu de 53.000 de lei şi un venit de 50.000 de lei - indemnizaţie de membru CA.

Astfel, acesta a ajuns la un venit mediu, lunar, de 8.500 de lei.

  • Liviu Brătescu, numit secretar de stat la Ministerul Culturii în decembrie 2019, nu este angajat în TVR, drept pentru care a încasat doar indemnizaţia de membru CA - 50.000 de lei.

De menţionat că i-au venit bani de la Academia Română - 50.000 de lei, unde a prestat muncă de cercetare, potrivit documentului.

  • Raico Cornea se numără printre cei care sunt şi angajaţi TVR şi parte a Consiliului de Administraţie. Pentru activitatea de angajat TVR a luat 65.000 de lei, anual, iar indemnizaţia din CA a fost de 34.000 de lei.

În document apare şi un venit al soţiei sale - 40.000 de lei, anual - de la TVR Timişoara.

  • Monica Ghiurco este un alt nume cu venit dublu de la TVR. Este încadrată ca jurnalist senior la TVR, post pentru care încasează anual aproape 87.000 de lei. De asemenea, indemnizaţia de membru CA îi mai aduce un venit de 50.000 de lei pe an.

Soţul acesteia, ofiţer SPP, a încasat anul trecut aproximativ 84.000 de lei salariu.

  • Bogdan Ghiţulescu este şi producător în TVR, cu un venit anual de 62.000 de lei. La această sumă se mai adaugă şi indemnizaţia de 50.000 de lei, pe an, ca membru în CA.
  • Nagy Debreczeni Hajnalka are două surse principale de venit: 50.000 de lei - indemnizaţia din CA şi un salariu anual tot de 50.000 de lei de la Fundaţia Progress.
  • Sorin Ilieşiu încasează bani din trei părţi: 117.000 de lei, anual, de la UNATC Bucureşti (activitate didactică), 74.000 de lei - indemnizaţie „de merit” de la Uniunea Cineaştilor şi indemnizaţia de 50.000 de de lei, de la TVR.
  • Dan Dorin Lazea are, de asemenea, venituri din mai multe locuri: 34.000 de lei, anual, de la Universitatea Bucureşti, 35.000 de lei (anual) de la Camera Deputaţilor şi indemnizaţia de la TVR - 50.000 de lei.
  • Cristian Vasile Petcu a primit indemnizaţia de la TVR, de 50.000 de lei pe an, dar şi 372 de lei de la Universitatea Craiova (profesor - asociat).

Soţia a figurează în declaraţia de avere ca angajat la Curtea de Conturi, cu un salariu de 75.000 de lei anual.

  • Karen Attila Sebeşi lucrează în TVR, pe poziţia de jurnalist senior, de unde a primit un salariu de 52.000 de lei (anual). De asemenea, a beneficiat şi de sporul pentru poziţia din CA - 50.000 de lei.

Soţia sa figurează tot ca angajată TVR, în Cluj, cu un salariu de 46.000 de lei pe an.

  • Christel Ţopescu are un salariu de 94.000 de lei, pe an, în TVR, potrivit declaraţiei de avere pe 2019. De asemenea, încasează şi indemnizaţia de 50.000 de lei pentru activitatea din CA.
  • Smaranda Vornicu - Shalit, de asemenea, este angajată în TVR. Are un salariu de 85.000 de lei, anual, dar şi indemnizaţia de 55.000 de lei în Consiliul de Administraţie.

Dispute în TVR: Conducerea TVR versus conducerea TVR

Ultima perioada a fost marcată de mai multe dispute în Televiziunea publică. Reamintim că mai mulţi oameni din Consiliul de Administraţia au cerut Parlamentului demiterea Doinei Gradea, şefa TVR.

Principalele reproşuri pe care aceştia le aduc PDG-ului postului public sunt legate de faptul că „TVR nu-şi mai îndeplineşte misiunea publică”, iar „audienţa tinde spre zero”, susţin sindicaliştii.

A doua zi, Departamentul de comunicare al instituţiei a scos la iveală imagini de pe camerele de supraveghere din interiorul TVR.

De ce? Ca să se vadă că doi dintre cei care i-au cerut demisia preşedintelui Doina Gradea nu poartă mască de protecţie în interiorul instituţiei.

Apoi, a urmat şi plecarea lui Alexandru Sassu din TVR, unde a fost producător general şi consilier al Doinei Gradea în ultimii doi ani. A invocat, cererea de demisie, divergenţe cu PDG-ul Doina Gradea.

MediaSind, alt proces cu TVR

Astăzi, Sindicatul MediaSind anunţat că a deschis un nou proces TVR-ului. Motivul?

Sindicaliştii susţin că Televiziunea Publică a refuzat să publice mai multe informaţii despre modul în care funcţionează Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol.

MediaSind acuză TVR-ul de propagandă, printre altele:

„Constatăm că în ultimul timp, după numirea, fără concurs, a fostului ştirist şi fostă vedetă de divertisment, Mircea Radu, în funcţia de coordonator cu atribuţii de şef Serviciu Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol din Societatea Română de Televiziune, acest compartiment s-a dovedit a fi un serviciu de propagandă aflat în slujba preşedintelui-director general, Doina Gradea”, arată un comunicat de presă remis de aceştia.


Citeşte şi: Se încing spiritele în TVR. Monica Ghiurco, răspuns pentru Doina Gradea: „Da, doamnă, da, doresc să vă iau locul pentru că nu îl meritaţi”


Citeşte şi: Şi nici măcar nu purtaţi mască! TVR scoate imagini de pe camerele interne în lupta cu cei care au cerut demisia şefei instituţiei


Citeşte şi: Alexandru Sassu şi-a dat demisia de la TVR. Fostul consilier al Doinei Gradea, acid la adresa şefei TVR: e ca un "vătaf"!


Citeşte şi: TVR. Cinci membri din Consiliul de Administraţie cer demiterea Doinei Gradea: „Din cauza audienţei care tinde spre zero, nu-şi mai îndeplineşte misiunea publică”


Citeşte şi: O parte din conducerea TVR îi cere demisia Doinei Gradea. Şefa TVR nu renunţă. Ce spune Gradea?


Citeşte şi: Lupta continuă. Conducerea TVR cere audierea conducerii TVR în Parlament


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Popescu Popescu
    Productivitatea este in stransa legatura cu salariul. Nu discut despre directori. Ei sunt sustinuti pe linie politica, etc. Dar angajatii slab motivati , cu salarii mici, care sunt obligati la activitati extra job pentru a putea trai decent, este normal sa nu "traga" pentru companie. Muncesc pentru cat ii platesc , adica pentru 0.3 rtg. Cum sa cresti daca nu ai profesionisti bine platiti, multumiti , fericiti si creativi? Pai nu cresti asa...nici la stat nici la privat. La privat cel mult iti pierzi jobul pentru astfel de rezultate dar nu e vina omului prost platit ci a unui management prost, care nu motiveaza financiar, verbal, nu are atitudinea corecta pentru a obtine maximul posibil din acel angajat. Astfel de manageri vor avea mereu rulaj mare de personal. Va tot schimba oamenii in ideea deca prinde un prost care e fericit cu 2000 lei si va da 110% companiei. Vise! Asa ceva nu exista! Leadership prost avem cat cuprinde , in toate companiile....Romania in deriva
  • Ana Shalit Ana Shalit
    Problema nu e ca unii membrii ai consiliului de administratie sunt si angajati TVR, problema e ce fac! E normal sa fie platiti pentru functiile pe care le ocupa, dar sa si produca ceva util.
  • Cazan Tehnicus Cazan Tehnicus
    Nu aflam si salariile directorilor, tinuti in permanenta in interimat de orice conducere pentru a ii controla? Hai ca se poate. Membrii comitetului director sunt direct responsabili pentru felul in care functioneaza TVR. Pun pariu ca si ei castiga bine de tot.
  • Lila Pila Lila Pila
    Deci acesti directori, membrii ai consiliului de administratie si cei ai comitetului etern director isi bat joc de toti angajatii din TVR tinandu-i pe toti pe acelasi salariu minim, cand de fapt ar trebui sa aiba fiecare anagajat salariu in functie de competente, pentru a castiga ei gras. De fapt, acestia iau din salariul fiecarui angajat si ii baga in propriul buzunar. De aia au salaraiile astea nesimtite.
  • Catalin B Catalin B
    Ce a facut Blebea pentru cei 53000 de lei castigati din functia de jurnalist TVR? Nimic. E jurnalist doar pe hartie!
  • Livia Pila Livia Pila
    Ce salarii au sefii in comparatie cu angajatul de rand care abia castiga 2500 - 3000 de lei pe luna! Si asta pentru ce? Pentru audienta penibila de 0.3%? Ar trebui toti sa de banii inapoi la stat pentru ca au fost platiti degeaba!
  • livia pilă livia pilă
    Dar oare cât primesc din TVR numitii Cristache Ionuț, Dinescu Mircea, Cristoiu Ion, Bușcu Doru spre a face propaganda pesedistă? Cum nu vede CNA, in speță vigilentul Herjeu Radu, că se face publicitate pe față revistei Catavencii? Despre asta ce părere are domnul șef al Comunicării, fără concurs, Mircea Radu bre?

Trimite un comentariu

sus