Skip to main content

CNA: Cosmin Seleși, reclamație pentru România TV. Stația l-a dat cu Covid „pe surse”. Membru CNA: „Mi se pare o mizerie”

 
CNA: Cosmin Seleși, reclamație pentru România TV. Stația l-a dat cu Covid „pe surse”. Membru CNA: „Mi se pare o mizerie”

CNA. Postul România TV a fost reclamat la CNA de Cosmin Seleși, prezentator la Antena 1. Stația de știri l-a dat infectat cu Covid, pe surse, pe prezentatorul „Te cunosc de undeva”. Ulterior, s-a dovedit că informația era falsă. 

România TV a primit o sancțiune de 10.000 de lei pentru emisiunea în care s-au dat informațiile legate de Seleși, dar pentru cuantumul amenzii s-a ținut cont și de o altă emisiune în care a fost dat un filmuleț cu o femeie fără să se verifice dacă într-adevăr era chiar ea în clip (s-a dovedit că nu era ea). 

Publicitate

Știrea cu prezentatorul Antenei 1 a rulat de două ori pe post pe 18 iunie, iar după trei zile (pe 21 iunie) a fost rectificată. Abia atunci s-a spus că Seleși nu a fost niciodată infectat.

„Potrivit unor surse, alte două vedete au fost infectate cu Covid-19. Vorbim despre Adriana Trandafir și, de asemenea, potrivit unor surse de la Matei Balș, și Cosmin Seleși ar fi fost testat pozitiv la noul virsus”, a spus reporterul.

În același jurnal a rulat următoarea burtieră - SURSE: Cosmin Seleși și Adriana Trandafir, infectați cu Coronavirus

În reclamația la CNA, Seleși a spus: 

„A fost transmis publicului prin intermediul emisiunii România TV News faptul că subsemnatul Cosmin Seleși a fost depistat cu virusul COVID-19.

În urma difuzării acestei ştiri mai multe ziare de publicaţie natională şi locală au preluat şi publicat această dinformaţie aducându-i acestuia atingere gravă imaginii şi reputaţiei, cu repercursiuni substanţiale asupra vieţii private şi profesionale”, notează documentul. 

Acesta a mai adăugat:

„Cauza nu a oferit subsemnatului protecţia adecvată şi efectivă a dreptului la propria imagine şi, prin urmare, la respectarea vieţii private”, a subliniat în petiție. 

„Mi se pare o mizerie”

Emisiunile amendate au stârnit critici dure din partea membrilor CNA, care au votat în unanimitate sancțiunea. 

Cristina Pocora a fost categorică în legătură cu știrea despre Seleși:

„Mi se pare o mizerie”, a spus ea. 

Radu Herjeu a comentat, de asemenea: 

„Ce informație de interes public era că prezentatorul de la „Te cunosc de undeva” este suspect de Covid? Ce grad de interes public avea ca să justifice difuzarea neverificată. Ceilalți au ieșit și au spus rezultatul, dar Seleși nu a ieșit.

Trebuia făcut un gest minim, să fie sunat sau să se amâne știrea până se confirma. Nu înțeleg această apetență pentru a da o știre neverificată. Au fost oameni care poate n-au mai vorbit cu el pentru că ați dat voi știrea aia. Genul acesta de incoștiență de a arunca informații neverificate care pot afecta viețile unor oameni nu-l pot înțelege.”

Cum s-a apărat postul? - „Mi se pare exagerat că reclamația sa a venit după două luni”

La ședința CNA a fost prezentă și Roxana Niculescu, reprezentanta postului România TV. Aceasta a spus, printre altele:

„Am mai discutat despre subiectul primului focar de Covid la o televiziune. Reclamația vine la două luni de când am dat știrea. Informațiile nu l-au vizat doar pe Seleși, ci au vizat toată echipa din emisiunea Antenei.

Informații despre această listă de vedete, realizatori, producători veneau de la Matei Balș. Trei zile mai târziu, când testul a ieșit negativ am dat informația corectă.

Noi nu am dat trei zile știrea. Am dat când au fost toți duși la Matei Balș, iar când au venit rezultatele testelor am dat știrea.

Mi se pare exagerat că reclamația sa a venit după două luni”, a punctat ea. 

În replică, Monica Gubernat (șefa CNA) a spus: 

„La noi termenul de prescripție este de șase luni”, a menționat Gubernat. 

Legislație 

Art. 64 - (1) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor

Art. 40 - (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu