Skip to main content

E oficial. Telenovela Prima TV s-a încheiat: CNA a aprobat trecerea licenţei la noul proprietar

 
E oficial. Telenovela Prima TV s-a încheiat: CNA a aprobat trecerea licenţei la noul proprietar

E oficial. Prima TV a trecut oficial la Adrian Tomşa, cel care deţine televiziunile Look. CNA a aprobat trecerea licenţei audiovizuale de la firma lui Cristian Burci către Clever Media, unde acţionar majoritar este Tomşa.

Publicitate

Nu este singura noutate. Prima TV va fi şi HD.

Forul audiovizual a aprobat şi modificarea licenţei din SD, în SD şi HD.

„Sperăm ca până la finalul anului să avem toată emisia în HD”, a spus Adrian Tomşa la CNA.

Pe lângă licenţa naţională Prima TV, a mai trecut la Clever şi licenţa locală din Iaşi.

„Vom încerca să aducem o componentă de sport”

Adrian Tomşa, la CNA:

„După cum ştiti tranzacţia de preluare este una destul de complexă, având în vedere starea de reorganizare judiciară a companiei care deţine postul. Peste toate s-a suprapus şi starea de pandemie. Raţiunea pentru care am luat decizia acestei achiziţii a fost de business, oarecum naturală pentru grupul media pe care vrem să-l construim.

Avem nevoie de o staţie generalistă. Prima TV a fost unul dintre pionierii din piaţa media românească. Nu are un brand erodat, are notorietate şi asta a contat mult. Postul nu a beneficiat de bugete de dezvoltare. Sunt multe de construit în zona tehnică şi de conţinut. Suntem pregătiţi să rezolvăm aceste probleme de care suntem conştienţi.

Nu vrem să modificăm poziţionarea postului, de post generalist. Vom încerca să aducem, în schimb, o componentă de sport. Vom încerca să ne adaptăm schimbărilor şi să abordăm noi paradigme, prin transformarea televiziunii într-un hub digital”, a spus acesta.

Monica Gubernat:

„Pe mine mă interesează dacă rămâne Pătraru. E o emisiune bună şi chiar aş vrea să rămână”, a spus şefa CNA.

Tomşa a răspuns:

„Rămâne şi Dragoş Pătraru. Grila pe termen scurt rămane aceeaşi, dar vom face ceva schimbări în iarnă. Vrem să dezvoltăm zona de ştiri şi suntem în discuţii cu mai multe case de producţie. Vrem să generăm şi conţinut local şi conţinut care să fie potrivit pentru toate mediile”, a spus acesta.

Acesta a mai punctat:

„Look Plus, postul nostru generalist, va rămane momentan aşa. În viitor e posibil să-l schimbăm, poate să-l ducem pe o nişă masculină, dar e posibil să rămână tot generalist, dar să fie diferit de Prima TV.”

Acţionariatul firmei care a preluat Prima TV

Prima TV a trecut la firma SC Clever Business Transilvania SRL. Societatea este deţinută de Adrian Tomşa (65%), Maria Nicoară (10%) şi Clever Media Network SRL (25%).

În acţionariatul Clever Media: Adrian Tomşa (99,99%) şi Victor Gongolea (0,01%), conform documentelor depuse la CNA.

Preluarea Prima TV, o poveste lungă

După ce a fost la un pas de semnarea contractului anului trecut şi tranzacţia a picat, după ce creditorii au angajat şi o companie de audit PwC ca să găsească un cumpărător, după ce au avut o ofertă inclusiv de la oligarhul Vladimir Plahotniuc (tot fără finalitate), postul de televiziune şi-a găsit proprietarul.

În luna aprilie, contractul a fost parafat. Compania cu care Prima TV a agreat preluarea este aceeaşi cu care a fost la un pas să semneze anul trecut: Clever Media, deţinută de Adrian Tomşa. Anul trecut, Clever şi Prima TV au oprit discuţiile, după ce postul de televiziune a angajat compania de audit PriceWaterhouseCoopers să găsească un cumpărator.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Prima TV şi Clever Media (compania care deţine şi televiziunile Look) au reluat discuţiile la începutul acestui an, după ce oferta făcută de Vladimir Plahotniuc (prin compania Prime), nu a evoluat. În aprilie, Clever şi Prima TV au bătut palma.

Paginademedia.ro vă prezintă istoria tumultoasă a negocierilor pentru vânzarea Prima TV:

August 2018. Adrian Tomşa şi Cristian Burci (acţionarul Prima TV) convin ca postul de televiziune să fie preluat de Tomşa, urmând să se facă toţi paşii legali, staţia fiind în insovenţă. Înţelegerea venea după aproape un an de discuţii.

Ce urmărea Adrian Tomşa prin preluarea Prima TV, dar şi istoria postului, AICI.

Octombrie 2018, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu oferta în valoare de 4,8 milioane de euro (pe larg AICI). La vremea respectivă, potrivit documentelor trimise creditorilor, "administratorul judiciar a înregistrat o ofertă pentru achiziţionarea tuturor activelor corporale şi necorporale aparţinând Prima Broadcasting Group." O vânzare "în bloc".

Oferta prin "negociere directă cu cumpărător identificat", este de 22,4 milioane de lei. În euro: 4,8 milioane, după cum punctează documentul.

Februarie 2019. După ce creditorii au fost de acord cu oferta, a urmat un nou pas: în februarie, acest an, Adunarea Creditorilor a aprobat şi forma contractului, ultima etapă urmând a fi semnarea efectivă a acestuia.

Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, discuţiile s-au blocat în această etapă.

Mai 2019. Compania de audit PwC România a anunţat că se va ocupa de găsirea unui cumpărător pentru Prima TV, televiziunea deţinută de societatea Prima Broadcasting Group SRL, ca urmare a deciziei luate de reprezentaţii şi creditorii companiei de a acorda un mandat exclusiv către PwC în acest scop.

Decembrie 2019. Ofertă surpriză pentru Prima TV. Compania Prime, deţinută de oligarhul Vladimir Plahotniuc, îşi arată interesul pentru postul de televiziune din România. Surse apropiate tranzacţiei declarau pentru Paginademedia.ro că oligarhul din Moldova a oferit pentru Prima TV, în jur de 20 de miliane de lie (puţin peste patru milioane de euro).

Oferta lui Plahotniuc nu evoluează însă în niciun fel.

Ianuarie-Februarie 2020. Prima TV reia discuţiile cu Clever, compania cu care fusese la un pas de finalizare.

Aprilie 2020. Prima TV şi Clever Media ajung la un acord final: creditorii aprobă contractul, iar contractul este semnat, înainte de Paşte. Urmează acordul de la Consiliul Concurenţei şi aprobarea transferului de licenţă de către CNA.


Citeşte şi: Telenovela Prima TV. Contractul de vânzare a televiziunii a fost (în sfârşit) parafat. Cine e cumpărătorul?


Citeşte şi: EXCLUSIV. Oligarhul Vladimir Plahotniuc vrea să cumpere Prima TV. Cât oferă?


Citeşte şi: Prima TV a fost scoasă la vânzare de PwC. Pică dealul cu proprietarul Look? Ce spune Adrian Tomşa


Citeşte şi: Un nou pas în vânzarea Prima TV. Adunarea creditorilor a aprobat contractul de vânzare a postului


Citeşte şi: Schimbări majore la Prima TV. Postul lui Cristian Burci, preluat de Look TV


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Marius Marius
    @Adi. Dacă ar fi Teszari în spate, crezi că ar sabota acele televiziuni deținute de Nicoară? Gândește-te că majoritatea televiziunilor au intrat după ce au fost introduse de concurență și deși emit HD ele sunt transmise SD și la coada listei.
  • Unu' Unu'
    @Adi
    Care e farmecul unui răspuns la o întrebare la care deja știi răspunsul?
  • Mihail Mihail
    @Adi, cred ca toata lumea stie chestia asta. Eu l-am auzit pe Becali, cand a zis ca Orlando Nicoara e omul lui Zoltan Teszari... A zis cand era pe trepte la LPF si tot zicea de drepturile TV.
  • Constantin Constantin
    Să sperăm că vor produce și un serial cât de curând
  • Alin Alin
    Audiențele meciului de aseară?!
  • Adi Adi
    Chiar nu a întrebat nimeni de la CNA dacă în spatele lui Tomșa este Teszari?
  • Vlad Alexandrescu Vlad Alexandrescu
    Bravo.Adrian Tomsa e un om foarte serios si cu multe cunostinte in domeniul managementului statiilor tv.Prima tv a avut noroc.Va fi din iarna o pretendenta serioasa la top 5 audiente.Veti vedea multe surprize si noutati in piata de emisiuni produse si difuzate in Romania.

Trimite un comentariu

sus