Skip to main content

Raed Arafat, plângere la CNA împotriva România TV. Postul TV, amendat pentru burtiere tendențioase

 
Raed Arafat, plângere la CNA împotriva România TV. Postul TV, amendat pentru burtiere tendențioase
Foto | Hepta

CNA. Raed Arafat, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadru M.A.I, a depus o plângere împotriva postului România TV. Membrii Consiulului Național au Audiovizualului au discutat această reclamație în ședința de astăzi, 22 septembrie.

Publicitate

Ce a difuzat România TV? Cu cât a fost sancționat postul?

Arafat a indicat trei zile în care România TV a pus burtiere tendențioase împotriva sa, folosind „mesaje lipsite de conținut nefondante”, așa cum a scris în reclamație.

România TV a folosit burtiere cu Arafat în zilele de 29 iulie, 25 august și 26 august. S-au regăsit mesaje precum:

  • „Sătenii vor să împartă un milion de euro de la Arafat”
  • „Comando-urile lui Arafat, dezvăluiri exclusive”
  • „Noi restricții și absurdități ale legii lui Arafat”
  • „Noul sistem securistic din România condusă de Arafat”
  • „Trupele lui Arafat, anchetate de procurori”
  • „Mărturiile care îl vor demasca pe comandatul Arafat”
  • „Mărturii din infernul lui Arafat”.

În urma vizionării secvențelor și câtorva discuții, membrii CNA au decis în unanimitate să sancționeze postul România TV cu suma de 10.000 de lei. Radu Herjeu este cel care a propus sancțiunea.

Iată reclamația lui Raed Arafat către CNA pentru postul România TV:

„Televiziunea România TV a furnizat și furnizează, zilnic către public, mesaje lipsite de conținut și nefondate cu referire directă la persoana mea, în calitate de persoană publică, și implicit asupra instituțiilor din domeniul sistemului național de management al situațiilor de urgență, pe care le coordonez.

Așa cum se poate observa, mesajele și informațiile diseminate pe postul România TV, pe crowl, sunt informații neadevărate, prezentate într-o notă care să creeze publicului îndoială și neîncredere asupra imaginii mele, fiind o persoană care exercită o funcție publică cât și a întregului sistem de management al situațiilor de urgență, pe care le coordonez.

Fac precizarea că titlurile enumerate anterior nu se regăsesc și pe celelalte canale media ale postului în speță și anume site oficial, pagină de Facebook etc. Aceste titluri inoculează în mintea privitorului lucruri neadevărate, neprobate care aduc prejudicii atât imaginii mele cât și decredibilizarea acțiunilor derulate de Departamentul pentru situații de Urgență, dar și a instituțiilor aflate în coordonarea DSU. De asemenea, imaginea mea este asociată și cu instituții pe care nu le coordonez, dar care prin prisma titlurilor diseminate în spațiul public, aceste informații neadevărate ajung să fie catalogate de cetățeni ca fiind veridice, inducând astfel în eroare opinia publică.

(…) menționez faptul că nu am beneficiat de dreptul la replică, conform prevederilor legale și nu am avut posibilitatea de a prezenta contraargumente referitoare la afirmațiile diseminate la tv.Referitor la cele enunțate pe post de către România TV, fac precizarea că Biroul de Presă al Departamentului pentru Situații de Urgență nu a primit nicio solicitare de informații de interes public, pe baza legii 544/2001.

În decursul acestui an a existat o singură solicitare de informații de interes public din partea postului enunțat anterior, referitoare la achizițiile de echipamente medicale din perioada stării de urgență, dar care nu a fost dezbătută sau amintită în mod public.”

Herjeu: „Dacă te uiți la emisiuni, înțelegi că abuzurile sunt ale lui Arafat”

După vizionarea secvențelor, Roxana Niculescu, reprezentantul România TV, a încercat să le explice membrilor că postul de care aparține nu are ceva personal cu Raed Arafat.

„În general, numele șefului își pune amprenta asupra instituției și de aceea vorbim despre Guvernul Dăncilă, ca să dau un exemplu.

Cred că e vorba și în cazul lui Raed Arafat, cu care România TV nu are niciun război. Libertatea de exprimare este valabilă în orice situație. Poți să critici, poți să lauzi, după cum ați văzut când s-a vorbit despre aberațiile din documentul oficial.

Niciun moderator nu a făcut propagandă împotriva măsurilor care s-au luat pentru protejarea sănătății populației. Par mai multe știri pentru că acestea se repetă”, a spus Roxana Niculescu în ședința CNA.

Pe de altă parte, Radu Herjeu a luat atitudine în acest caz și a încercat să afle de ce România TV pune burtiere împotriva lui Arafat și nu îi menționează pe ceilalți oficiali, Marcel Vela, Ministrul de Interne sau Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

Radu Herjeu, în ședința CNA:

„A spus Roxana că instituția și cei din subordine sunt asociați numelui care conduce și care poartă răspunderea și responsabilitatea pentru ce se intamplă în instituția respectivă. Vreau să știu: DSP-ul e în subordinea ISU? Atunci ce legătură este între acțiunile DSP-ului și Arafat? Care sunt comando-urile lui Arafat? Eu am înțeles că aceste comando-uri sunt cele de la DSP. Dacă referirea la comando-urile lui Arafat nu se referă la DSP, atunci sunt curios la cine se referă.

Acuzația că trupele lui Arafat fac și dreg, eu vreau să știu la ce se referă. Arafat, ca secretar de start, nu are nicio trupă și niciun comando în subordine.

De ce trupele DSP-iste sunt ale lui Arafat? Că eu nu înțeleg. Să repeți cu obstinație că Arafat are niște trupe...În discuție este: unde e vina lui Arafat? De ce nu apare niciodată numele lui Tătaru sau al lui Vela dacă este problema vinovaților?

Dacă te uiți la aceste emisiuni înțelegi că toate abuzurile din această perioadă de pandemie îi aparțin lui Arafat.”

Herjeu a propus amenda de 10.000 de lei și a invocat articolele 40 (1 și 2), 64 (1 a) și b))  și 65 (1 a) și c) din Codul Audiovizualului. Toți membrii au fost de acord cu propunerea lui. 

Ce spune Legislația:

Articolul 40 (1) și (2):

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Articolul 64 - (1) - a) și b)

(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi rezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Articolul 65 - (1) - a) și c)

În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli:
a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor;
c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment;

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Si pe Arafat cine îl sancționează ce face cu românii ??? De ce nu demonstreaza poporului, cu autopsii pentru persoanele decedate de asa zizul COVID ??
  • RTV SA RAMANA LA NIVELUL OTV,ASA CUM AU AJUNS ! DAU ,,STIRI" ALARMISTE FARA CONTINUT,CU IMPACT PUTERNIC ASUPRA CREDULILOR SI A CELOR CARE NU SE INFORMEAZA SI DIN ALTE SURSE PTR ELUCIDARE! CA SA NU MAI VORBESC DE ATITUDINEA MARILOR ,,JUSTITIARI " LAZARUS SAU LAURA DUȚA CARE STIU TOT SI DAU VERDICTE

Trimite un comentariu