Skip to main content

CTP, în şedinţa CNA: „Termenul imbecil nu reprezintă o injurie”. Ce s-a decis în reclamaţia care a cerut "pedepsirea exemplară"?

 
CTP, în şedinţa CNA: „Termenul imbecil nu reprezintă o injurie”. Ce s-a decis în reclamaţia care a cerut "pedepsirea exemplară"?

CNA. Cristian Tudor Popescu a fost prezent astăzi în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului. Motivul? O reclamaţie împotriva lui pentru o intervenţie la Digi24 din 19 august.

Publicitate

Ce a spus gazetarul într-o intervenţie telefonică la ştirile Digi24?

Popescu a fost întrebat de moderatorul Tudor Cojocaru despre principalii candidaţi la Primăria Capitalei. Gazetarul a vorbit de fiecare în parte şi a comentat în stilul său despre Gabriela Firea:

”Doamna Firea foloseşte o metodă care se poate dovedi eficientă. Dânsa vrea să obţină voturile imbecililor din oraşul Bucureşti, pentru că există şi astfel de persoane în capitala României.

Caragiale are o povestire SF, o să râdeţi, Bucureştiul în anul 3000 şi ceva în care îl numeşte Tâmpitopole. Ei, e vorba de reprezentanţii acestui Bucureşti, pe care îi vizează doamna Firea cu echipa asta de Balul Vampirilor.

Oameni expiraţi în domeniile lor de activitate fie politic, fie sportiv, unii dintre ei cu crunte probleme penale aşa, ajunşi la o vârstă.

În România există şi imbecili, aşa cum v-am spus şi v-o repet. Nu? Ca să-l votezi pe Mitică Dragomir acum sau pe Anghel Iordănescu la Primăria Capitalei înseamnă că ai un discernământ foarte limitat”, a spus CTP, la Digi24.

Pe baza acestor declaraţii s-a făcut şi o sesizare la CNA. Petentul a reclamat limbajul lui Popescu şi a spus la final: „solicităm pedepsirea exemplară a acestor declaraţii”, conform documentului depus la Consiliu.

Decizia CNA? În continuare.

CTP, în şedinţa CNA: „Termanul imbecil nu reprezintă o injurie”. Contre cu un membru

Cristian Tudor Popescu şi-a spus punctul de vedere în şedinţa CNA. A analizat fiecare pasaj din reclamaţie şi s-a contrat puţin cu Radu Herjeu, membru CNA.

CTP, despre mesajul reclamaţiei:

„Mă voi referi strict în ceea ce este cuprins în această reclamaţie. Eu nu am aplicat nimănui un nume şi prenume, unei persoane sau unui grup de persoane. Nu am aplicat calificativul de imbecil.

Am afirmat că în Bucureşti există imecibili. Nu am aplicat nimănui în mod expres acest calificativ. Este o afirmaţie lipsită de justificare. Am spus că doar în oraş există şi imbecili. De unde ştie dânsul că postul de ştiri este vizionat de copii, un post axat pe politic, pe social? Nu este un post de desene animate. Cum să se uite copiii la Digi24?

Persoana aceasta indică cum trebuie să fie linia postului. Cum poţi să ceri pedepsirea exemplară? Când faci o reclamaţie poţi să ceri dreaptă judecată asupra cazului în speţă, nu pedepsirea exemplară. Pedepsirea exemplară se cerea înainte de 1989.”

Radu Herjeu a intervenit:

„Sunt de acord cu spusele domnului Popescu că spusele sale nu aveau cum să trezească profunda indignare a telespectatorilor Digi24. Pentru că publicul Digi 24 rezonează cu genul acesta de abordare, altfel domnul Popescu nu ar fi un colaborator al acestui post, nu?

Cât priveşte demontarea petiţiei, a fost foarte interesantă, dar noi avem suficient discernământ să nu luăm adlitteram ceea ce scrie în sesizare. Important e ceea ce vedem noi în imagini şi ce scrie în raportul de monitorizare. Pe mine mă interesează în ce mod se încalcă sau nu legislaţia audiovizualului.

Din punctul meu de vedere, termenul „imbecil”, adresat oricui, cu nume sau prenume, sau unui grup de oameni definit destul de bine, este un limbaj injurios. Domnul Popescu putea folosi ce limbaj doreşte conform criteriilor pe care le are domnia sa în exprimarea publică. Moderatorul avea obligaţia de a-i atrage atenţia domnului Popescu că termenul „imbecil” este unul injurios.”

Răspunsul lui CTP a venit imediat:

Aşa cum domnul Herjeu are o părere cu termenul imbecil, am şi o părere. Acest termen nu reprezintă o injurie. O injurie nu poate fi calificată drept adevărată sau falsă, ca să fiu foarte clar: „du-te-n mă-ta” nu este nici adevărată, nici falsă. Ca şi altă exprimare injurioasă.

Cuvântul imbecil nu reprezintă o injurie, care poate fi adevărată sau nu în ceea ce priveşte o persoană. Nu se situează în registrul injuriei, care este menită exclusiv să îl denigreze, să îl insulte pe respectivul.

Eu consider că persoanele care l-au votat pe dânsul (n.r pe Dumitru Dragomir) au un discernământ foarte limitat. Este o opinie a mea pentru anumite persoane. Nu este o injurie în opinia mea.”

După câteva discuţii s-a ajuns la o somaţie publică propusă de Radu Herjeu. Însă nu a trecut pentru că a fost votată doar de Ramona Sorescu şi Orsolya Borsos.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Roberto Roberto
    Cine face o reclamatie impotriva afirmatiilor lui CTP (cel mai cult si priceput jurnalist, care spune mereu lucrurile pe nume) risca mult sa iasa el insusi șifonat. Nu a avut curajul asta nici Vadim Tudor!
  • jk jk
    @Gabriel
    Sau il aprindea mai tare
  • Gabriel Gabriel
    Pacat ca nu a trecut. Chiar daca era doar o somatie, principiul ca se sanctioneaza astfel de abordare poate il mai calma pe individul asta.
  • Mircea Mircea
    CNA trebuie desfiintat si reinfintat de la 0 . Cu oameni profesionisti , neafiliati pardidelor.

    Sper sa nu uite sa dea in continuare imense amenzi de 3 lei si 50 de bani pentru terorismul media de la Antena 3 si Romania TV de seara de seara .
  • S S
    Vedeți că (iar)nu sunteti live cu sedinta:)

Trimite un comentariu

sus