Skip to main content

DREPT LA REPLICĂ. Ştiripesurse.ro răspunde jurnaliştilor de la Deutsche Welle

 
DREPT LA REPLICĂ. Ştiripesurse.ro răspunde jurnaliştilor de la Deutsche Welle

DREPT LA REPLICĂ. Reacţie la un material Deutsche Welle: „Ediţia în limba română a publicaţiei germane Deutsche Welle încearcă să acuze stiripesurse.ro de fake news, dar nu reuşeşte decât să confirme abordarea noastră. Desigur, înţelegem simpatiile şi antipatiile umane şi politice, însă credem că implicarea jurnaliştilor DW în campania electorală, printr-un atac în care stiripesurse.ro este victimă colaterală, reprezintă un gest imoral şi ipocrit”, spun cei de la Ştiripesurse.ro.

Publicitate

De menţionat că dreptul la replică vine ca o reacţie la un text publicat de Deutsche Welle pe Paginademedia.ro, în cadrul rubricii Fake News în pandemie. Materialul reflectă punctul de vedere al Deutsche Welle şi nu al redacţiei Paginademedia.ro.

În text, jurnaliştii Deutsche Welle susţin că „Site-ul Ştiri pe Surse a decupat o bucată din întrebarea pusă de reporterul DW preşedintelui Klaus Iohannis în conferinţa de presă de marţi seară, de la Palatul Cotroceni, şi a lipit-o de o parte din răspunsul dat de preşedinte.”

Poziţia celor de la Ştiripesurse.ro, în continuare:

Deutsche Welle acuză stiripesurse.ro că ar fi "atras" publicaţia într-o "lecţie de fabricat fake news". Reporterul Cristian Ştefănescu susţine că răspunsul la o întrebare adresă de el preşedintelui Iohannis ar fi fost răstălmăcit de redactorii stiripesurse.ro. Relatăm mai jos exact conţinutul întrebării şi al răspunsului, dar şi ştirea publicată de stiripesurse.ro.

Jurnalist: "Aş reveni la acea primă întrebare legată de incidentul de astăzi în care două instituţii pe orizontală ale statului au comunicat informaţii contradictorii. Consideraţi că există vreo legătură între această situaţie, care nu este prima şi probabil nu va fi nici ultima, şi faptul că multe dintre funcţiile, poziţiile cheie, din astfel de instituţii sunt ocupate de persoane cu calificări academice îndoielnice, cu diplome false sau chiar diplome lipsă?"

Preşedintele României: "Cu siguranţă există şi aici o legătură, dar trebuie să fim fair. Adică trebuie să îi tratăm fair pe cei în funcţie, fiindcă aceste necorelări nu au apărut ieri sau alaltăieri.

Aceste necorelări au apărut în ultimii 30 de ani, când foarte multe persoane au fost promovate fără să fie real competente pentru poziţiile pe care le-au ocupat şi în majoritatea anilor, după cum ne amintim probabil majoritatea din această sală, a guvernat în România PSD, care a promovat, ştim foarte bine, persoane de multe ori fără competenţe, dar cu susţinere politică solidă. Acum, sigur, e mult de reparat şi asta se numeşte reformarea statului, pe care mi-o doresc eu foarte mult.

Cunosc aceste probleme, ele trebuie eliminate. Şi, dacă îmi permiteţi, asta e o problemă care s-a auto-rezolvat cumva, fiindcă după scurt timp a revenit şi INSP şi s-au pus de acord asupra acestor date. Dar sunt multe alte chestiuni care vin din ultimele decenii, trebuie corectate, trebuie reparate, trebuie puse într-un cadru foarte clar şi ordonat, pentru a permite să mergem mai departe cu o cu totul altă viteză decât cea din trecut."

Ştirea publicată de stiripesurse.ro: "Klaus Iohannis dă vina pe cei de la PSD pentru oamenii fără studii promovaţi de PNL în funcţii cheie" (titlu). "Preşedintele Klaus Iohannis susţine că recentele scandaluri privind oameni promovaţi de PNL în funcţii importante, dar care fie nu au studiile necesare, fie nu au studii deloc, reprezintă o problemă veche de 30 ani şi arată că PSD-ul este cel care a promovat mult mai multe astfel de persoane în funcţii."

Să recapitulăm: preşedintele a fost întrebat despre necorelări între datele furnizate de autorităţi, iar jurnalistul (corect, de altfel) l-a întrebat pe preşedinte dacă aceste situaţii nu au vreo legătură cu faptul că în poziţii de conducere sunt persoane cu o pregătire îndoielnică. Preşedintele a răspuns precizând că necorelările au apărut în ultimii 30 de ani, pentru că PSD a condus România în mare parte din timp. Cu altfel cuvinte, poziţia preşedintelui poate fi rezumată exact cum apare menţionat în titlul ştirii publicate de stiripesurse.ro. Ceea ce a făcut preşedintele se numeşte, în limbajul actual, "whataboutism". În loc să explice situaţia (pentru că, până la urmă, nu PSD l-a numit în funcţie pe şeful Grupului de Comunicare Strategică), mută problema în altă parte: "Da, dar şi ceilalţi...etc".

Ei bine, reporterul Digi FM Cristian Ştefănescu, devenit între timp editorialist DW, nu combate în niciun fel ştirea publicată de stiripesurse.ro, aşa cum ar fi normal când acuzi pe cineva de fake news, ci trece în continuare la enumerarea unor cazuri de impostură la personaje promovate de PSD. Cazuri reale, de bună seamă, care însă nu au legătură cu întrebarea adresată preşedintelui. În fapt, Ştefănescu recurge el însuşi la tehnica de manipulare "whataboutism" îmbrăţişată de Klaus Iohannis. În acest caz, "vina" stiripesurse.ro ar fi că nu a adăugat o notă de subsol articolelor despre importura unor liberali: *dar pesediştii sunt mai răi.

Până la urmă, putem avea toată înţelegerea faţă de reporterul/editorialistul Cristian Ştefănescu. Este problema sa dacă a decis să lase jurnalismul şi să se apuce de propagandă politică. La fel cum e problema Deutsche Welle dacă găzduieşte asemenea texte lipsite de logică. Ştefănescu i-a adresat preşedintelui o întrebare curajoasă, poate prea curajoasă, iar acum, probabil, trebuie să-şi spele păcatele în faţa puterii politice. Este liber să o facă. Singura noastră rugăminte ar fi să se abţină de la a ataca mincinos stiripesurse.ro. Deşi, la fel de bine am putea să-i mulţumim pentru că, dincolo de titlul mincinos, textul lui nu face decât să confirme corectitudinea abordării noastre.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Miu Miu Miu Miu
    Faptul ca Dana Budeanu isi face(a) veacul pe acolo spune multe
  • Ginel Ginel
    Scoala *** de presa Stiripesurse, primeste cadou un articol pe masura din partea pagina de media. Un articol din care nu intelegi nimic, incepand de la titlu. Cand e sursa, cand e replica si cand e pozitia pagina de media, nimeni nu stie. Petrisor, poate ar trebui validate aceste capodopere inainte de publicare.
  • Ziaristiilu'peste Ziaristiilu'peste
    Propagandistii de la stiripesurse continua sa fie penibili, sfidand evidenta. Unde anume in declaratia lui Kwi spune ca Psd este de vina pentru promovarile facute de PNL? Probabil au vrut sa fie sarcastici dar, asa cum spuneam mai devreme, titlul nu are legatura cu continutul.
    Johanis confirma faptul ca neconcordantele sunt cauzate de slaba pregatire a angajatilor de la stat. Punct. Aceasta insa este o problema sistemica, care are drept cauza politica de promovare in administratie pe criterii politice si nu de competenta, PSD fiind creatorul si sustinatorul acestui sistem din administratie ( au guvernat direct sau indirect 20 din ultimii 30 de ani ). Iar coruptia a incurajat acest sistem.
    Sa nu uitam ca PSD nu a dat doar sefi fara studii superioare, incompetenti sau cu diplome false (ne amintim de nicolicea cu studii de drept inexistente, inginerul Badalau de la Curtea de conturi, directorul Transelectrica care si-a falsificat diploma de inginer etc), ci un prim ministru plagiator! Ce model au angajatii din administratie cand insusi Prim Ministrul, seful celui mai mare partid din Ro, si-a falsificat teza de doctorat? Asta bineinteles ca nu este o scuza pt greselile PNL, dar nici nu poti da vina doar pe ei pentru sistemul psdist de promovare
  • livia pilă livia pilă
    În ceea ce mă priveste, nu am nici cel mai mic respect pentru mai sus-numita Stiri pe surse, o publicatie a unui ins pe nume Iosif Buble. Sotul sotiei sale, pesedisdta traseista Diana Tusa. Buble e amic la toarteă cu numitul Cristache Ionut pe care de abia asteptam sa il vedem plecat din TVR. Imăreună cu numitii Gradea Doina, Dârvariu Ediard, Tompea Haralambie Carla, Demeter Andras, Radu Mircea si alti trompetisti ai PSD. Un cât mai repede adio!

Trimite un comentariu

sus