Skip to main content

STUDIU. Cum se răspândesc dezinformările? Avocatul Piperea, vloggerul Roxin sau doctorul Constantinescu, în topul postărilor discutabile

 
Gheorghe Piperea. Foto: B1 TV
Gheorghe Piperea. Foto: B1 TV

Studiu. Cum se răspândesc ştirile de tip Fake News în online? Printr-un mecanism simplu: oamenii. Sunt persoane publice cu foarte mulţi urmăritori pe Facebook care răspândesc informaţiile false despre pandemie.

Publicitate

Potrivit Libertatea, care citează studiul „Infodemia COVID-19 în România. O analiză a dezinformării în spaţiul digital”, coordonat de Alina Bârgoanu, decanul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, menţionează câteva nume de persoane publice de pe Facebook ce propagă informaţii false pe reţeaua socială.

Printre numele menţionate în studiu se află persoane cu foarte mulţi urmăritori precum Gheorghe Piperea, Daniel Roxin, Răzvan Constantinescu sau Cătălin Berenghi. Să îi luăm pe primii 5:

  • Gheorghe Piperea - 74.734 de urmăritori. Este avocat şi profesor de drept comercial. A fost judecător la Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti între 1994 şi 1996, iar din 1996 este membru al baroului din Capitală.
  • Daniel Roxin - 68.000 de urmăritori. Este un vlogger care publică foarte multe conspiraţii despre pandemie pe blogul său, daniel-roxin.ro.
  • Răzvan Constantinescu - 48.310 urmăritori. Medic gastroenterolog la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, dar şi membru ALDE.
  • Cătălin Berenghi - 45.101 urmăritori. Fost candidat la primăria Capitalei. Este „luptător” din Legiunea Străină şi recunoscut pentru că a plimbat purcei vopsiţi în tricolor pe străzile Bucureştiului.
  • Iosefina Pascal - 30.348 urmăritori. Este o înverşunată susţinătoare a „statului pararel” şi a conspiraţiilor privind pandemia de Covid-19. A organizat câteva proteste în Piaţa Victoriei în ultimele luni.

Studiul este prezentat de Anti-Fake şi Asociaţia Eurocomunicare, fiind creat de echipa de profesori şi doctoranzi de la SNSPA şi vizează 82 de surse care au pus în circulaţie ştiri de tip Fake News. A fost publicat pe 20 octombrie şi a avut câteva teme principale.

Cele nouă teme principale abordate în studiu sunt:

  • Plandemia. Mascaradă
  • O simplă viroză
  • Virusul fabricat
  • Fără botniţă
  • Bill Gates – figura “ocultei” şi a industriei Big Pharma
  • Dictatura şi “Noua Ordine Mondială”
  • Corupţia elitelor şi neîncrederea în autorităţi
  • 5G ne îmbolnăveşte de COVID-19
  • Tratamente şi remedii-minune

De la 5G la Bill Gates sau tratamente-minune

Autorii studiului au notat, în primul rând, o reacţie în online legată de pandemie. S-a vorbit despre o „mascaradă a minciunilor şi dictaturilor”.

Un pasaj din studiu, via Libertatea:

„Într-un mod repetat, pandemia de COVID-19 a fost prezentată drept o mascaradă sau o mare minciună, un plan bine pus la punct de forţe secrete care au inventat o pandemie pentru a instaura panica, teroarea şi dominaţia mondială. Existenţa coronavirusului a fost negată total, s-a invocat existenţa acesteia doar la televizor, în mass-media sau doar în imaginaţia unor oameni”.

De asemenea, s-a vorbit şi despre cum virusul „a fost fabricat” prin intermediul unui documentar „Corupţie la nivel înalt: Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, în care se prezintă declaraţiile unor experţi la nivel internaţional şi se spune cum a fost, de fapt, „fabricată pandemia”.

Masca a fost un subiect sensibil în online şi în viaţa reală. Cu titulatura „Fără botniţă” s-a creat un precedent prin crearea unor grupuri, dar şi a unor proteste fizice. „Sclavie, tăcere, moarte socială” - sunt cuvintele cheie identificate în raport pe site-ul ortodoxiainfo.ro.

Tot pe ordoxiainfo.ro s-a vorbit şi despre un „vaccin construit de Bill Gates”, care va permite crearea genetică a noului om. Conform ştirilor manipulatoare, Gates ar fi cel care va implementa cipuri digitale pentru monitorizarea populaţiei şi tot el va impune „Noua Ordine Mondială”.

În studiu se mai prezintă şi cum 5G ne îmbolnăveşte de Covid-19. „virusul corona a început într-o zonă din China unde a fost lansată tehnologia”, spun autorii studiului.


CITEŞTE
STUDIUL AICI

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Oana Oana
    Foarte interesant. Big like!
  • Elena Elena
    Mi-a placut articolul, foarte interesant!
  • deanmon deanmon
    oameni ***, niste *** care primesc bani pentru a latra electoral.
  • DODO DODO
    pai roxin asta era de mult coleg de salon la psihiatrie cu moraru seful lui ! acum e dezinformator de opinie ?
  • Didi Didi
    Unde naiba ii gasiti? In afara de piperea nu am auzit de niciunul... Iar de piperea stiu ca e un avocat in procese cu bancile, nu stiam ca are vlog...
  • Crisan Alin Crisan Alin
    Eu nu cunosc nici un nume de pe list in afara de pipera ala, asta o fi de bine sau de rau?
  • jk jk
    Kefa
    Sigur e vorba de o coincidenta de nume
  • Kefa Kefa
    Nu știam că sfântul ortodox sârb Nicolae Velimirovici, mort în 1956, este influencer cu conspirații COVID. Halal studiu...
  • Gabriel Gabriel
    Foarte bine ca exista și aceste figuri. Democrația înseamnă pluralism de idei,apoi fiecare alege pe care o vrea.

    Oricum,complet neobiectiv articolul vostru. Ceea ce ar vrea sa fie o informare despre existenta acestor curente de opinii, e de fapt o împroșcați cu noroi a celor care cred și promovează asa ceva . Exact cum procedează și ProTv sau digi.
  • Miu Miu Miu Miu
    Pentru comentatorul anterior
    Digi e mai decent.Dezmatul cel mare,pe online,e la Pro TV.Titlui extreme si exagerate si tone de stiri pe facebook,chiar daca pe tv situatia e echilibrata relativ
  • Livin' La Covida Loca Livin' La Covida Loca
    La începutul epidemiei, când tusea chinezească încă nu fusese scoasă la export, OMS ne spunea că nu există date în privinţa transmiterii de la om la om a virusului. Un fake news mai grav de atât nici că se poate.

    Dacă doriţi delir apocaliptic, aveţi la dispoziţie CoviDigi24 şi restul presei mainstream. Problema e că acolo nu se întreabă nimeni (cu excepţia lăudabilă a lui Răzvan Dumitrescu) dacă versiunea oficială e şi corectă şi - chiar mai important - dacă SarsCov2 a apărut în mod natural. Nu, presa corportistă se ocupă doar cu terorizarea şi cu isterizarea populaţiei.

    Cât despre studiul în cauză, demersul în sine îmi pare unul de-a dreptul ticălos. Când ai de-a face cu un asemenea grad de incertitudine în privinţa acurateţii informaţiilor şi când chiar aşa-zisele autorităţi îşi schimbă versiunea mai des decât şosetele, cam de cât tupeu e nevoie să te erijezi tu în mare arbitru al identificării şi condamnării ştirilor false?
  • Miu Miu Miu Miu
    Era normal sa apara si avocata-protestatara
    Dar Radu Moraru?Lazarus?

Trimite un comentariu

sus