Skip to main content

DE CITIT. Recorder a dat una dintre #superscrierile lunii: reportajul viral „Singur împotriva partidului”. Opt texte din noiembrie

 
DE CITIT. Recorder a dat una dintre #superscrierile lunii: reportajul viral „Singur împotriva partidului”. Opt texte din noiembrie

Superscrieri NOIEMBRIE | 2020. Care sunt ele mai bune opt materiale din luna noiembrie? Juriul Superscrieri, competiţia care premiază anual cele mai bune materiale din presa românească, a stabilit topul.

Publicitate

Una dintre #superscrierile de luna trecută vine de la Recorder. Este vorba despre reportajul viral „Singur împotriva partidului”, care a făcut câteva milioane de vizualizări pe YouTube şi Facebook.

Filmul, realizat de Alex Nedea şi David Muntean, spune povestea un director al unei instituţii din judeţul Mureş a fost dat afară pentru a face loc unui membru PNL. Abordează pe larg problema politizării din instituţiile publice, cu exemple concrete.

Pe lângă acest reportaj, pe lista celor opt recomandări din noiembrie regăsim texte din presa independentă precum Teleu (Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ), Şcoala9, Documentaria şi Scena9.

Înainte de lista completă, filmul Recorder:

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist. Selecţia lunii a a fost făcută de Vlad Tăuşance - strateg, creativ, scriitor, publisher al platformei de ştiinţă şi tehnologie Mindcraft Stories şi membru al echipei Friends For Friends.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. „Când dă prima zăpadă, vine tati meu acasă” - de Elena Stancu, fotografii de Cosmin Bumbuţ (Teleleu)

Din text: „Oana a alăptat-o pe Lucia, apoi a culcat-o lângă ea, ca în fiecare seară. Dimineaţa s-a trezit devreme, şi-a sărutat fetiţa, a încărcat bagajele în maşină şi a plecat la muncă în Germania împreună cu soţul ei, Stelian.

Când Lucia s-a trezit, şi-a căutat părinţii în toată casa. Nu s-a oprit din plâns în prima săptămână. Nu ştia să vorbească, dar striga: «Mami, mami, mami». Bunica ei, cea care a rămas acasă cu Lucia şi cu fratele ei mai mare, Stelian, nu ştia ce să-i mai facă: fetiţa nu voia lapte din biberon şi refuza supele şi ciorbele. Fusese înţărcată şi rămăsese fără părinţi în aceeaşi zi. Noaptea, ca să adoarmă, bunica o punea la piept şi fetiţa sugea, chiar dacă sânii bunicii n-aveau lapte.”

2. Mon âme frère - de Elena Zah, ilustraţii de Natalia Radu (GEN, Revistă)

Din material: „Am cunoscut un băiat acum doi ani: a fost prietenie la prima vedere, o iubire pură şi platonică. Dar eu am crescut în miros de busuioc şi de tămâie, ţinând post şi citind cărţi religioase, iar la biserică şi acasă am învăţat că orientarea lui sexuală e un păcat împotriva firii.”

3. Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!” - de Alex Nedea, David Munteam (Recorder)



Recorder: „Politizarea instituţiilor publice nu înseamnă doar promovarea incompetenţei în funcţii de conducere. Înseamnă şi îngenunchierea celor competenţi, a oamenilor care şi-au construit cariere prin forţe proprii şi care într-o zi se văd presaţi să se dea la o parte pentru a face loc pilelor de partid. Aceşti oameni se întorc acasă şi trebuie să le explice copiilor de ce societatea în care cresc funcţionează după nişte valori răsturnate.”

4. Trandafir din clasa întâi şi-a învăţat mama să scrie. Învăţătoarea sa îl primeşte în fiecare zi la ea acasă să-şi facă temele şi să mănânce - de Andreea Archip (Şcoala9)

Din articol: „Trandafir are şapte fraţi dintre care cinci merg la şcoală. Zece suflete, în două camere, în frigul care se aşterne peste Câmpulung Moldovenesc. Nu au toţi dispozitive să se conecteze online. Învăţătoarea lui, Nicoleta Bogoş, a decis să facă lecţii cu el faţă în faţă, la ea acasă, ca să nu fie singurul din cei 31 de elevi din clasa ei care pierde materie.”

5. FOTO. Oală, ibric, lighean: kit de trăit fără apă caldă - de Bogdan Dincă (Scena9)

Scena9: „În ultimul an, apa caldă a început să dispară din ce în ce mai des din blocurile Bucureştiului. Am mers în cinci apartamente din patru cartiere, să documentez în imagini cum se schimbă vieţile oamenilor când un lucru esenţial, dar aparent banal lipseşte.”

6. Sabina - de Ioana Moldovan (Documentaria)

Din material: „Vârful creionului se plimbă încet pe hârtie, încheind, nu tocmai în punctul de plecare, o formă lunguiaţă, rotunjită la capete. „E bun bandajul ăsta?”, o întreabă Sabina pe Barbie, păpuşa ei blondă, cu păr lung, încâlcit. Răspunde ceva în numele jucăriei şi dialogul continuă.

Sabina a împlinit nouă ani şi este în clasa a treia la Şcoala nr. 2 din Jilava. Lumea Sabinei se împarte între şcoală şi o cămăruţă mică, cu pereţi galbeni, unde locuieşte cu părinţii ei, în chirie. La măsuţa pe care acum desenează, îşi face temele, mânâncă sau se joacă.”

7. Dez-cetăţenirea prin evacuare - de Irina Zamfirescu (Sfertul Academic)



Din text: „Doi ani, şapte evacuări, aproape 300 de oameni pentru care singura perspectivă a locuirii după evacuare a fost strada. Violenţa structurală din Bucureşti este pe cât de subtilă în manifestări pe cât de evidentă atunci când ne uităm la evacuaţii oraşului. Pentru aceşti oameni listele de aşteptare pentru o locuinţă socială oferă dimensiunea dramatică a neputinţei lor de a-şi cere dreptul la oraş.

Timp de doi ani de zile am fost printre câţiva dintre evacuaţii Bucureştiului pentru a înţelege mecanismele şi neputinţa sărăciei, încremenirea încăpăţânată a statului în politici neo-liberale sălbatice în domeniul locuirii şi incriminarea sărăciei până la limita la care, pentru săracii Bucureştiului, este contestat chiar dreptul la familie.”

8. Ceauşeştii, zombii şi elicopterul - episodul I şi episodul II - de Roxana Bucată, Ionuţ Dulămiţă, Mihai Lukacs, Paul Breazu (Arhiva de Sunet)

„Unde avea Dan Iliescu (Timpuri Noi) înregistrări pe 17 decembrie 1989? Când a fost Silvia Dumitrescu foarte emoţionată? Cât dura piesa 22 înregistrată de Doru Căplescu la TVR? Care este refrenul victoriei? Cum sună Revoluţia pentru regizoarea Carmen Vidu? De ce se va întoarce blestemul împotriva noastră? Cine purta deux-pièces-uri şi noduri la gât? Când îl resuscitează Romeo Fantastik pe Ceauşescu şi de ce?

Cum a îmbogăţit Gabi Molotov de la Dead Ceauşescus folclorul Revoluţiei? Cu ce este asociat elicopterul? În ce se transformă vechea nomenclatură pentru Terror Art? Ce îşi doreau Sarmalele Reci după ce l-au dat jos pe Ceauşescu? Ce făcea istoricul Mihai Burcea când începea piesa „Nicu Ceauşescu Preşedinte”? Ce comunist încă există în tine? Ce întrebare sinceră şi-a pus NANE?”

BONUS. Avioanele americane, tot de la Arhiva de Sunet


Citeşte şi: RAR. Reportaj viral: 2 milioane de vizualizări! În două zile! Un film marca Recorder, pe locul şapte în trendingul YouTube


Interviu cu jurnalistul Alex Nedea, Recorder.ro

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    stiu cazul cu mures Ala a calcat urit pe bec de aceea a fost schimbat Acum fiecare interpreteaza si scrie ce-i convine

Trimite un comentariu

sus