Skip to main content

VIDEO. Leşin din vaccin? Un Fake News antivaccin cu imagini scoase din context

 
Captură Facebook
Captură Facebook

Fake-News în Pandemie. Un filmuleţ cu o infirmieră care face vaccinul anti-Covid şi leşină brusc a devenit viral pe Facebook, fiind distribuit cu mesajul că ar fi efectul serului. Imaginile nu sunt însă complete, pentru că nu s-au prezentat toate informaţiile despre adevărata cauză a leşinului, scrie Libertatea, care citează Le Monde.

Publicitate

O informaţie esenţială a fost omisă: tânăra suferea de o afecţiune care o predispunea la leşin, nu a leşinat ca efect al serului administrat.

Context: Tiffany Dover, o infirmieră americană de la CHI Memorial Hospital din Chattanooga (Tennessee) s-a vaccinat pe 17 decembrie. I-a fost administrată doza de la Pfizer-BioNTech, iar la câteva minute i s-a făcut rău şi a leşinat. Acesta a fost memomentul viralizat.

Ce nu s-a viralizat a fost urmarea: ea şi-a revenit rapid şi le-a explicat jurnaliştilor că suferă de o boală care îi provoacă stări de leşin la cea mai mică senzaţie de durere.

Clipul însă a fost utilizat pe Facebook fără să conţină partea în care infirmiera explica de ce i s-a făcut rău, fiind folosit ca principal argument privind pericolul pe care îl poate crea vaccinul.

De asemenea, conform articolului de pe Le Monde, mai multe articole au fost publicate cu acelaşi mesaj în presă, fără a prezenta contextul leşinului infirmierei.

Jesse Tucker, directorul serviciului de terapie intensivă de la spitalul din Chattanooga, a spus că ceea ce i s-a întâmplat infirmierei nu poate fi considerat un efect al vaccinului.

Material al Secţiunii Paginademedia Fake-News în Pandemie, susţinută de Deutsche Welle.

VIDEO. Momentul în care infirmiera din America face vaccinul anti-COVID

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ovidiu Ovidiu
    Pe bune, o asistenta medicala sa lesine la intepatura!!!
  • horea horea
    emisiuneata are sase propozitii pe care le tot repeti de la cap la coada si invers repetand verbul de vro sase ori si mai intrebi pe nnul din culise daca nu este asa .est ca un jovial papagal !
  • Bad boy Bad boy
    Bun.. Și unde este filmul complet când își revine și explica starea de leșin...
    Articolul nu îi va vace pe cei care sunt indeciși dacă nu vad și video complet....
  • didi didi
    si aia prosti... daca stii ca ai un angajat care lesina la durere, nu il pui sa se vaccineze in direct... in felul asta dai apa la moara steerilor si altor hapciupalitici.
  • mihai mihai
    Atunci de ce dracu mai iti faci vaccinul pe fata? cata minte sa ai?

Trimite un comentariu

sus