Skip to main content

Jurnalistul Liviu Iancu s-a stins din viață

 
Jurnalistul Liviu Iancu s-a stins din viață

Liviu Iancu, jurnalist la publicația economică Profit.ro, s-a stins din viață. Ziaristul a suferit un infarct în cursul zilei de azi.

Publicitate

Liviu Iancu lucra în presă de peste 20 de ani, în ultima perioadă la Profit.ro. De-a lungul timpului, a lucrat în special pe jurnalism economic și de turism, în redacții precum Mediafax, Național, Business Magazin, Capital și Profit.

Pe lângă activitatea din presă, a semnat și volumul Xanax, carte în care se regăsesc experiențele personale și profesionale. Volumul avea, în opt luni, scria profit.ro, peste 10.000 de exemplare tipărite, în mai multe tiraje.

În urmă cu câțiva ani, Liviu Iancu a fost operat la inimă și i s-a montat un stimulator cardiac. În cartea lui, Xanax, povestește momentul dificil de atunci și căruia a reușit atunci să îi supraviețuiască.

Ai fost în pragul morții, ai trăit o experiență incredibilă. S-a schimbat ceva în modul în care percepi viața și lumea?, a fost întrebat acum un an, de un jurnalist Hotnews.

Liviu Iancu: Da, s-au schimbat multe. Mi-am dat seama că, pe cât posibil, vreau să fac doar ceea ce îmi place și să nu mai pierd vremea cu lucruri care mă enervează.

Am refuzat un salariu triplu în altă parte doar pentru că mie îmi place Profit.ro, oamenii cu care lucrez și programul de acolo, am refuzat de multe ori să mă întâlnesc cu oameni importanți, care mă sunau din interes, doar pentru că în ziua aia aveam programată o ieșire pe câmp cu câinii, mă întâlnesc și vorbesc pe cât posibil cu oameni care îmi plac și, iată, m-am hotărât să aștern sincer experiența mea într-o carte care sper să-i ajute pe unii să treacă peste momentele grele din viața lor.

Liviu Iancu, în urmă cu un an, pentru Profit.ro:

"Atât de tare m-a deformat meseria asta încât, după două decenii de presă, dacă trec cu mașina pe lângă un accident oribil, primul gând e să-mi sun colegii și să le livrez știrea cu accidentul. Dacă pică un avion lângă mine, pe stradă, aș avea, probabil, același impuls. Presa te înrăiește, te abrutizează, iar o parte din Xanax vorbește despre mica luptă a unui mic jurnalist alcoolic și afemeiat cu această dezumanizare.

Noi, jurnaliștii economici, suntem fericiți dacă am aflat primii o știre cu o mare companie care intră în insolvență și scriem asta senini, fără să ne gândim că în urma acelui faliment rămân familii pe drumuri și că-n casele fiecăreia se declanșează o dramă. Jurnalistul urmărește falimentul, pe când scriitorul ar trebui să vorbească despre dramele din spatele falimentului".

"Presa pierde un jurnalist extraordinar, cu 20 de ani de experiență într-un domeniu în care a fost cel mai bun, Profit.ro pierde talentatul și umorul celui mai bun scriitor din echipa căreia i s-a alăturat din prima zi, în 2015, și un prieten drag. Dumnezeu să te odihnească, Liviu!, scriu azi colegii lui de redacție, pe Profit.ro.

Colegii reamintesc cum se prezenta singur Liviu Iancu, în secțiunea dedicată echipei: 

"A ajuns din întâmplare în presă în anul 2000, când a crezut că Mediafax e o agenție imobiliară, dar s-a lămurit în următorii doi ani că e mai interesant să scrii știri de turism decât să vinzi case.

Au urmat alți doi ani la departamentul economic al tabloidului Național, însă găinile care nasc pui vii fuseseră descoperite deja, iar lipsa unor provocări serioase l-a făcut să plece în echipa care a lansat pe piață Business Magazin, iar peste un an a ajuns la Capital.

După mai puțin de doi ani s-a întors la Mediafax, de unde a plecat după șapte ani, când a început să se teamă ca agenția, intrată în insolvență și relocată într-un spațiu mult mai mic, să nu se transforme într-o simplă afacere imobiliară."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • sufocant de nedrept. nici eu nu-l cunoasteam personal, dar sa treci in intuneric la 45 de ani, cu mintea si sufletul atat de bogate...

Trimite un comentariu