Skip to main content

Cifre negre. Presa în Turcia, la coada libertăţii: Peste 200 de jurnalişti, în închisoare în ultimii 5 ani. 90% dintre titluri au patroni pro-Guvern

 
Foto | DW.com
Foto | DW.com

RAPORT. Cifre negre vin din Turcia, în legătură cu libertatea presei şi cu meseria de jurnalist. Numai anul trecut, aproape 50 de junalişti au petrecut cel puţin o zi în arest, arată un raport al organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

Publicitate

Titlurile sunt majoritatea apropiate de putere: peste 90% au patroni pro-Guvern.

La această situaţie se adaugă un alt bilanţ dureros: peste 200 de jurnalişti şi lucrători în mass-media au fost închişi, în Turcia, în ultimii cinci ani. Dintre aceştia, 13 sunt încă reţinuţi.

Pe lângă închisoare, mulţi jurnalişti au fost agresaţi fizic, mulţi au fost concediaţi de la publicaţiile la care lucrau, iar multe articole au fost şterse din online.

Printre motivele arestărilor de anul trecut amintim: investigarea modului în care guvernul a tratat pandemia de Covid-19 sau relatările despre soarta refugiaţilor din Siria.

Aceste date vin în contextul în care Turcia ocupă şi locul 154 din 180 de ţări în topul ţărilor cu cea mai liberă presă, potrivit Indexului Mondial al Libertăţii Presei din 2020. Prin comparaţie, România se află în top pe locul 48. Cea mai liberă presă este în Norvegia (primul loc), iar la polul opus, pe locul 180 este Coreea de Nord.

Alte cifre îngrijorătoare: 27 de închisoare pentru un jurnalist turc

Una dintre cele mai grele senţinţe date unui jurlist turc este de 27 de ani şi jumătate de închisoare. Can Dündar, fostul redactor al cotidianului Cumhuriyet, a fost condamnat la 27 de ani şi jumătate de închisoare, în decembrie 2020, sub acuzaţia de spionaj şi colaborare cu o organizaţie teroristă.

El a fost condamnat în lipsă. S-a refugiat în Germania, după ce a fost ţinta unei tentative de crimă în 2016.

Problemele sale au început după ce a publicat o anchetă despre livrările de arme turceşti către grupuri islamiste din Siria.

În continuare, câteva date pe scurt despre problemele jurnaliştilor din Turcia:

- Cel mai bătrân jurnalist condamnat la închisoare are 71 de ani şi este încă după gratii. Fusese condamnat pe viaţă, iniţial, alături de fratele său şi încă un jurnalist. Pedepsele au fost anulate de Curtea Supremă în vara lui 2019. Aceştia au fost acuzaţi că au susţinut încercarea de lovitură de stat din iulie 2016 şi că „au transmis mesaje subliminale la televizor”, arată raportul.

- Un total de 63 de jurnalişti au fost condamnaţi pentru că „l-au insultat pe preşedinte”

- 139 de jurnalişti turci au agresaţi fizic, în ultimii cinci ani, iar cel puţin 18 în 2020.

- Peste 160 de publicaţii s-au închis, după evenimentele din 2016. Multe dintre ele erau considerate simpatizante ale liderul Fethullah Gülen, presupusul creier al încercării de lovitură de stat.

- Peste 90% din publicaţiile care mai există în Turcia sunt controlate de oameni de afaceri pro-guvernamentali.

- Peste 1.350 de articole online au fost şterse anul trecut. Acest lucru a fost cerut fie de preşedintele Erdogan, fie de fiului său, fie de ginerelui sau la ordinul unor politicieni sau oameni de afaceri.

- Peste 3.400 de jurnalişti au fost concediaţi în ultimii cinci ani. Aproximativ 215 au fost daţi afară doar în 2020.

Turcia, obligată să plătească despăgubiri

Pe de altă parte, Turcia este obligată printr-o hotărâre CEDO (din noiembrie 2020) să plătească despăgubiri unor ziarişti. Mai exact, trebuie să dea 128.000 de euro către opt jurnalişti închişi timp de aproape un an, în 2016.

Nu este prima hotărâre de acest fel. În ultimii cinci ani, CEDO a hotărât că autorităţile turce trebuie să plătească jurnaliştilor despăgubiri în valoarea de 230.000 de euro.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus