Skip to main content

SFIDAREA la rang de lege! Ce au în comun Revelionul Vacanţa Mare, Ionuţ Cristache şi Augusta Lazarov?

 
SFIDAREA la rang de lege! Ce au în comun Revelionul Vacanţa Mare, Ionuţ Cristache şi Augusta Lazarov?

OPINIE. Da, vă sfidăm! Şi? TVR, Revelionul cu Vacanţa Mare şi de ce nu vedem pădurea de copaci! Ce au în comun Vacanţa Mare, Ionuţ Cristache, Augusta Lazarov şi fata de la Zile cu stil (ştiţi, cea publicitatea deşănţată la Plush Bio? Încerc în continuare o scurtă (sper) radiografie. Cu politicul drept “combustibil” al sfidării.

Publicitate

Să mă explic:

E o ruşine!”, “Mă voi ocupa personal!”, “Jos cu Doina Gradea”, “Asta e educaţie?” A plouat cu reproşuri şi e ditamai scandalul cu Revelionul Vacanţa Mare. Cel de 50.000 de euro, că doar Paginademedia.ro a scris în exclusivitate despre asta. OK, o dăm jos pe Gradea, dar asta rezolvă ceva? Nimic! Revelionul e doar o mică pată dintr-un lung şir de sfidări.

Problema este una structurală la TVR: ţine nu de cine e şef, ci de cum se pune şeful. Politic! Câtă vreme conducerea Televiziunii publice e numită politic, tot mecanismul funcţionează ca atare şi alimentează sfidarea! Şi cum în politică nu meritocraţia, ci loialitatea primează, aşa e şi la TVR. Fiecare şef şi i-a adus pe ai lui, nu a stat să aplice vreun criteriu de competenţă.

SFIDAREA este litera de lege într-un astfel de sistem politic, aşa cum este TVR. Şi nu ţine de un om anume. Sistemul o permite. Un sistem în care nimeni nu dă socoteală nimănui.

SFIDĂM PARLAMENTUL. Amintiţi-vă cum a venit cu avocatul Doina Gradea la Parlament şi a refuzat să răspundă comisiilor. Avea “spate” politic.

SFIDĂM COLEGII. Nume din afara televiziunii au apărut pe post, fără ca profesionişti (încă) din TVR să fie băgaţi în seamă. Frustrările sunt mari, dar nimeni nu are curajul să vorbească. Un exemplu: Augusta Lazaroz, adusă “pe uşa din spate”. Nu contest calităţile profesionale, ci modul în care a apărut. Aproape nimeni nu a ştiut. Ce a ieşit, vedeţi şi voi: un matinal cu numele Cu capul în zori, dar cu spiritul “Noapte bună, copii!

SFIDĂM PRESA. Când a venit Ionuţ Cristache în TVR, am întrebat pe ce criterii. Niciun răspuns clar. Toată lumea vedea doar că Cristache a fost înainte la Antena 3, de unde îl “sâcâia” pe Traian Băsescu. Şi apoi că, pe Facebook, se exprima direct împotriva lui Klaus Iohannis. Să zică presa ce vrea, nu ne pasă! Ce o să păţim? Îi şi dăm în judecată dacă scriu de salarii!

Şi legat de Vacanţa Mare i-am întrebat cum au fost aleşi, de ce atâţia bani. Mailul cu întrebările e încă la TVR.

SFIDĂM PUBLICUL. Am scris de multe ori pe Paginademedia.ro despre conţinutul TVR. Revelionul este doar un exemplu. Ce să mai conteze publicul? Oricum, Guvernul ne plăteşte. Mai contează câţi se uită?

SFIDĂM CONDUCEREA. Vacanţa Mare, ca şi Augusta Lazarov au ajuns la TVR ocolindu-se părerea consiliului de administraţie. Cu tot felul de tertipuri (contractul cu Vacanţa Mare, de exemplu, a fost spart în bucăţi – 24.800 de euro pe o firmă, restu separate lui Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu. După 25.000 de euro, erau alte reguli).

SFIDĂM LEGEA. Vezi cazul emisiunii Zile cu stil, de care am mai scris, unde prezentatoarea Alina Ionescu făcea reclamă la greu la cosmetice (cum a ajuns Alina Ionescu la TVR e un alt subiect! Şi cine să ne amendeze? Ce, dăm din banii noştri?

Sistemul axat pe sfidare a funcţionat mereu, indiferent de preşedinte. A contat doar “scala” acestei sfidări, influenţată de personalitatea fiecărui preşedinte (şi ajunsă la apogeu cu Doina Gradea).

Credeţi că un alt preşedinte ar schimba fundamental instituţia? Greşit! O persoană poate doar să diminueze mai mult sau mai puţin nivelul sfidării, dar sistemul tot e vulnerabil. Şi se va găsi altcineva să îl speculeze.

Doar schimbare structurală – depolitizarea numirilor, contracte de management cu obiective şi responsabilităţi penalizabile, criterii clare pentru toate poziţiile – pot reclădi TVR. Adică schimbarea legii.

Altfel, să nu ne mai mirăm de Vacanţa Mare! Că au fost şi vor mai fi şi altele!

P.S. Şi, pe scurt, despre cazul Vacanţa Mare punctual:

  • Umorul poate fi mai reuşit sau de prost gust. Iar prostul gust nu se penalizează.
  • Satira – mai fină sau mai brutală – e în AND-ul nostru, de la Constantin Tănase, la Divertis sau Vacanţa Mare. Evident că nu poate mulţumi toate gusturile. CNA nu cred că poate amenda ceva. Până acum, amenzile din zona de umor nu au fost pentru prost gust, ci pentru protecţia minorilor (limbaj sau scene la ore nepotrivite). Dacă intri pe conţinut, dai în cenzură.
  • Ce i se poate reproşa TVR ţine de ce am întrebat şi noi, printre altele: cum au fost aleşi cei de la Vacanţa Mare, pe ce criterii, au ştiut ce teme se vor aborda, ce invitaţi vor fi (Dan Bittman a fost la miezul nopţii, la câteva săptămâni supă declaraţiile lui controversate), cum s-a ajuns la 50.000 de euro, de ce şefa TVR nu s-a consultat cu consiliul de administraţie şi de ce nu au supervizat cumva producţia.
  • Râmănem cu ironia: Televiziunile dau gratuit reclama pro-vaccin a Guvernului, dar acelaşi Guvern plăteşte o televiziune – TVR, pentru glume cu iz de Covid.

Pentru că, mare atenţie, din cauza glumelor cu trimitere la normele de protecţie sanitară s-a iscat scandalul, nu din cauza faptului că Vacanţa Mare l-a ironizat pe Klaus Iohannis! Glumele despre reguli au stârnit revolta, nu glumele despre preşedinte. Nu e nimic politic aici, care să facă o "victimă" din TVR.

Restul sunt detalii.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Cât costă Revelionul TVR cu Mugur Mihăescu şi Vacanţa Mare? Câteva zeci de mii de euro. Contractele, detaliat

Citeşte şi: Cremele PlushBio, reclamă la greu pe TVR! Marcaj - minim! Realizatoarea emisiunii promovează cremele – nemarcat - şi pe Instagram

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • LAMULTEAN LAMULTEAN
    Autorul nu cunoaste intelesul cuvintelor "rang de lege". Nu s-a dat o lege sau OUG prin care Garcea sa fie obligat sa sfideze. Ori, daca primele 5 cuvinte indica analfabetism secundar, nu te injosesti citind restul?
  • Pătrașcu laurentiu Pătrașcu laurentiu
    Programul de revelion al TVR 1 a fost execrabil! Cel mai slab program de când exista TVR 1 . Oracaiala Vacanta Mare , caterinca lor ieftina , afișarea frustrărilor lor sunt din alta epocă. Programul prezentat nu merita sumele de bani platite din fonduri publice.
  • DODO DODO
    este normal ca tvr 1 sa nu lupte pentru audiente ci sa umple segmentul refuzat de televiziunile comerciale adica cultura chiar daca se adreseaza unui public mic Altfel ne umplem de vulpite ,viorei sau dive cu buzele cit colacu de salvare Dar... atunci cind il chemi pe garcea ,, ca sa ne ridem ,,devine o mare problema de etica Nu este drept la exprimare cind esti obligat sa inghiti subcultura Asta trebuie cenzurata pentru ca prostia se raspindeste mai repede ca virusul Este evidenta activitatea frenetica a tvr 1 de a albi psd-ul cu ajutorul lui cristache dinescu cristoiu nistorescu etc care prin comentariile lor tendentioase pe bani buni induc oamenilor creduli maretia guvernelor psd Un remember al interviurilor date de dancila ar fi fost cel mai distractiv show de revelion
  • 121 121
    Mama cate persoane spalate pe creier de Român....ăăăăă am vrut să zic cu opinii solide care se exprimă liber avem aici!Vai vai,și tot noi suntem ăia manipulați,da!
  • Mexic Mexic
    d. gradea; dacă livrai acest revelion la pro tv, in jurul gâtului aveai acum un laptop, care îți fusese aruncat in cap de Demiurg.... in alta ordine de idei, se înțelege perfect de ce ai fost trasa pe linia moarta , adică băgată fix in coteț de același demiurg , ca probabil îți pierdusei “acoperirea moscovita”; cât despre coteț ... ești acolo ca tot preferi brand-ul PORC
  • mile mile
    care presa , numita de psd
  • circo circo
    presa trebuie sa critice puterea. dar cand la putere ajung neomarxistii, nu mai ai voie sa critici. trebuie sa cenzurezi orice opinie contra.
  • Andy Andy
    Problema tuturor este ca TVR incepe sa conteze din nou din punct de vedere audiente si asta deranjeaza grav intereselor de toate felurile. Umorul si satira nu se comenteaza...unde au fost deontologii in campania electorala cand Presedintele facea reclama pe fata la PNL...
  • Mihai Mihai
    Daca TVR da programe culturale sau documentare si, normal, nu se uita nimeni pentru ca marea majoritate a celor care se uita la TV vor show si distractie (vezi topul audientelor unde este Las Fierbinti sau Chefi la Cutite pe primele locuri) tipa toti ca TVR nu face audiente si trebuie sa faca audiente.
    Cand TVR face ceva pentru audiente si da ce vor romanii si asta s-a vazut (pentru prima data dupa mult timp TVR a fost in top 5 audiente) toti tipa ca nu dau programe culturale sau documentare).
    Pai cum e asta? Si cu .... si cu sufletul in rai nu se poate. Sau e vorba doar de ipocrizie si plans de mironosite? Dubla masura ca de obicei e lege in Romania.
  • livia pilă livia pilă
    @Liviu Andrei Vorbesti. Doamna Dobrovolschi a facut interviul cu dl. Iohannis la B1tv. Citeaza sursele tale. Acum l-ai citat pe Nistorescu.
  • sorina pinte sorina pinte
    Aflu ca Doina Gradea este o absolventă submediocră de ASE- Secția Economie Agrară. Smaranda Vornicu o dințară nepricepută, habar nu avea să pună plombe, iar la extractii avea nevoie de sfaturile asitentei. Blebea are liceul la bază si doar atât. La fel si supleanta Camelia Ivascu. Soein Iliesiu un traseist politic, dat afara ddin GDS. Astfel de tovarăși a trimis PSD in CA al TVR. Doamne ferește!
  • calu lu fat-frumos calu lu fat-frumos
    Nu m-am uitat la TVR la revelion si in general nu ma uit dar cu aducerea lui Cristache am mai si zis peste tot ca e ciudezno tare e sfidare pe fata si ei stiu asta. La TVR pare ca sunt adusi tot felul de oameni discretionar si asta n-ar fi nimic daca ar fi platiti cu salarii normale nu cu mii de euro/luna. Sau nu dai oricui emisiuni in prime-time. Ok il aduci pe Cristache ii dai o emisiune ca lu' Badea la 1 noaptea sau dimineata la 10 pe 3000 de lei si era ok. Dar asa...vrei sa-ti faci casa in Pipera si sa-ti iei gip de 70.000 coco te angajezi la TVR cu o emisiune de o ora 4 zile pe saptamana.
  • Tinu Tinu
    Daca tot o dati pe cultura ,incercati "Actorul si salbaticii" ,poate ramaneti cu ceva . Iar pentru Petrisor : 1) vaccinarea nu e obligatorie 2) exista deja o decizie judecatoreasca care spune ca obligarea purtarii mastii in exterior nu e o decizie legala ,deci abuziva
  • Dani Dani
    Petrisor, nu face nimeni reclama gratis, nu mai dezinforma. Sunt 40 milioane de Euro alocati de guvern televiziunilor la inceputul crizei Covid. Recunoscuti ca atare. Ti se pare gratis? Oare banii acestia nu creeaza curente de opinie?
  • 121 121
    Doamne fereste...dictatura?!De fapt,ma rog,sunteti unii care ziceti ca e dictatura ca se opresc sursele "credibile" cu 5G-ul implantat în dos...jur
    Din ce am citit pe adevărul au fost mai multe momente de contestat.Dar din pdv legal al CNA nu stiu ce se poate lua.Poate ca "e dupa 23" dar a fost si noaptea de Revelion,deci minori au fost slava Domnului.Vedem ce se va decide

Trimite un comentariu

sus