Skip to main content

DE CITIT. Opt texte recomandate de Cristian Delcea de la Recorder. Codruţa Simina explică „dezinformarea lunii”. Avem şi fotografia lunii

 
DE CITIT. Opt texte recomandate de Cristian Delcea de la Recorder. Codruţa Simina explică „dezinformarea lunii”. Avem şi fotografia lunii

SUPERSCRIERI. Mai multe recomandări de la echipa #superscrieri. Pe lângă cele mai bune articole de presă, vom avea şi „dezinformarea lunii”, „fotografia lunii”, dar şi câteva recomandări pentru adolescenţi.

Publicitate

De rubrica „dezinformarea lunii” se ocupă jurnalista Codruţa Simina (PressOne şi autoarea newsletterului Misreport), iar fotojurnalista Ioana Moldovan, de la Documentaria, va recomanda fotografia lunii.

Juriul Superscrieri, competiţia care premiază anual cele mai bune materiale din presa românească, a stabilit şi topul celor mai bune materiale de presă din ultimele două luni. Avem texte de la publicaţii ca Dela0.ro, Teleleu (De ce a votat Diaspora cu AUR), Decât o Revistă, dar şi de la Digi24 şi Libertatea.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist. Selecţia lunii a a fost făcută de Cristian Delcea - jurnalist al publicaţiei independente Recorder.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Ultima tură - Liliana Botnariuc (Oameni şi Kilometri)

„În maşină spre Cupcini, medicului Iurie Corobov îi vine greu să creadă că azi e ultima zi. Nu-şi poate lua gândul de la ordinul de eliberare care o să-i fie înmânat peste trei zile, când o să împlinească 80 de ani.

Priveşte pe geam abătut. Încearcă să-şi imagineze cum are să fie ultima sa tură de gardă pe UAZ-ul folosit pe post de ambulanţă: «Vor fi mai puţini oameni de salvat? Bolnavi gravi de COVID-19 care se sufocă?». Privise ştirile de dimineaţă despre ultimele 17 victime din ţară. «Da` dacă moare cineva în braţele mele chiar în ultima tură?».

2. Deliciile banului public în provincie: Când preotul e şi director, subalterni sunt rudele; Când nu-ţi place slujba, stai acasă 9 luni - Toma Petcu (Digi 24)

„Caz incredibil la Biblioteca Municipală din Câmpulung Muscel. Directorul, care este şi preot, a falsificat chiar în faţa primarului semnătura de pe un document oficial. Este vorba despre cererea de concediu a fiicei sale, angajată şi ea a bibliotecii. De altfel, întreaga familie a directorului lucrează acolo. În plus, un funcţionar al Primăriei nu a mai venit la serviciu timp de nouă luni de zile.

Iniţial a spus că este bolnav, apoi a recunoscut că nu îi mai place slujba. Spune că a ales să lucreze la stat pentru aici postul este mai sigur şi mai bine plătit. Urmăriţi cum s-a întâmplat totul într-un nou episod al campaniei Statul la Stat.”

3. Câţi români a ucis COVID-19 cu adevărat? - Dani Sandu (Mindcraft Stories)

„Conform informaţiilor oficiale, aproape 18.000 de români au murit din cauza coronavirusului. Folosind un instrument de calcul validat ştiinţific, Mindcraft Stories evaluează că numărul victimelor COVID-19 în România în primele nouă luni ale pandemiei este cu cel puţin 60% mai mare decât cifrele oficiale.”

4. Prioritari după tipic românesc: expuşi unui risc crescut de îmbolnăvire, mii de români din centre rezidenţiale n-au fost încă vaccinaţi de statul care îi găzduieşte - Diana Oncioiu, Vlad Stoicescu (Dela0)

„Doar patru rapoarte de supraveghere publicate în ultimul an de Institutul Naţional de Sănătate Publică au inclus date despre focarele de COVID-19 înregistrate în România.

Apoi, capitolul statistic a dispărut cu totul din raportările săptămânale, de parcă statul s-ar fi oprit cu totul din a mai colecta astfel de date şi a le prezenta publicului plătitor de taxe şi impozite.

Chiar şi aşa, însă, cu toată secretomania instituţională care a marcat odiseea românilor din primul an de pandemie COVID-19, acele patru rapoarte unicat, publicate în săptămânile de la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lui octombrie 2020, au dat imaginea exactă a celor mai expuse medii socio-profesionale din ţară.”

5. Încă un om a murit în tăcerea generală. Niciunul dintre cei 10 pacienţi cu Covid ştiuţi care s-au sinucis în spitale n-a primit ajutor psihologi - Diana Meseşan, Iulia Roşu (Libertatea)

„Autorităţile continuă să trateze cu uşurinţă un fenomen care creşte în ignoranţa oficială, dar şi în cea a comunităţilor. Cel puţin 10 persoane, diagnosticate sau suspecte de Covid-19, şi-au luat viaţa chiar în spitalele din România.

Stigmatizarea bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus şi lipsa de sprijin psihologic din sistemul medical de stat a atins cote riscante pentru sănătatea publică.”

6. Acasă la Copiii Soarelui - Delia Marinescu, fotografii de Bogdan Dincă (Scena9)

„Într-o comunitate alternativă din Munţii Apuseni, vin să trăiască oameni obosiţi de zgomotul vieţii la oraş, marcaţi de crize personale sau aflaţi în căutări spirituale. La pachet cu liniştea meditaţiei şi cu viaţa aproape de natură, primesc o doză zdravănă de pseudoştiinţă şi teorii ale conspiraţiei.”

7. De ce a votat Diaspora cu AUR - Elena Stancu, Cosmin Bumbuţ (Teleleu)

„Atunci când eşti suspendat între două ţări, eşti exploatat în Germania, Spania sau UK, eşti jignit de românii din ţară care te fac sclav sau lepros, iar identitatea ta etnică e confuză, rişti să te radicalizezi.

Primii români din diaspora care ne-au spus că votează AUR au fost muncitorii sezonieri din Knoblauchsland (Ţinutul Usturoiului), una din cele mai mari zone agricole din Germania. Aici lucrează zeci de mii de muncitori sezonieri – asociaţia românească Integro Mittelfranken e.V. estimează că în jur de 180.000 de români muncesc în fiecare an în agricultură în Germania.”

8. „Toată lumea zâmbeşte aici. În afară de români” - Lina Werschwele, Vlad Odobescu (Decât o Revistă)

„Condiţiile în care munceau românii în abatoarele din Germania erau proaste dinainte ca noul coronavirus să infecteze mii de lucrători. S-ar putea schimba în bine după ce pandemia a arătat problemele din industria cărnii?”

BONUS de la FFFF

Cum ni se fură pădurile şi ce ar trebui să facă statul ca să-i oprească pe hoţi, de Alex Nedea (Recorder)

Dezinformarea lunii, de Codruţa Simina

Ianuarie 2021 este luna în care România a demarat campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19. În consecinţă, o mare parte din informaţiile greşite, trunchiate sau manipulatoare pe care le-aţi putut citi online se referă la vaccinurile aprobate spre folosinţă în România, durata de testare a acestora şi efectele secundare pe care administrarea lor le poate produce.

Poate aţi auzit de “asistenta portugheză” care ar fi decedat din cauza administrării vaccinului anti COVID-19. Atunci e bine să ştiţi că nu era o asistentă, ci o angajată a unui institut de cercetare din Portugalia, iar cauza morţii ei nu a fost vaccinarea.

Aţi auzit, probabil, şi că vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN-ului mesager, “ne modifică genetic”, au fost insuficient testate, iar acum “se fac teste pe noi”.

Adevărurile mai puţin palpitante sunt că tehnica ARN-ului mesager este studiată de câteva decenii, iar vaccinurile care o folosesc nu au cum să “ne modifice genetic”. În plus, a durat mai puţin ca ele să fie puse pe piaţă pentru că unele din etapele de testare, la fel de riguroase ca pentru oricare alte medicamente sau vaccinuri puse pe piaţă, s-au desfăşurat în acelaşi timp.

Deşi nu au încredere în vaccinurile testate riguros şi aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului, unii români au golit farmaciile veterinare de un medicament destinat animalelor – ivermectină, o substanţă prezentată de unele televiziuni ca fiind “medicament minune” împotriva COVID-19.

Totuşi, de ce găsim atât de multe informaţii greşite, manipulatoare sau mincinoase? Ce interes au unele publicaţii să promoveze ficţiuni cu titluri bombastice? Unul din răspunsurile simple este: pentru bani. Pentru că fiecare click pe care îl daţi spre un astfel de site este monetizat cu ajutorul marilor platforme de publicitate online, precum Google AdSense.

Răspunsul complicat, care presupune dezinformarea populaţiei – adică o operaţiune concertată, prin care o entitate urmăreşte să proiecteze o realitate alternativă asupra unui segment din societate – vă invit să-l descoperiţi singuri, pornind de la această analiză.

Articolul lunii pentru adolescenţi - recomandat de GEN, revistă

Ce faci, frumuseţe? - de Ioana Burtea (Decât o Revistă)

„Articolul este relevant pentru noi, tinerii, deoarece vorbeşte despre etape în care ne regăsim mulţi, împinşi de presiunea societăţii de a ne încadra în anumite şabloane estetice. Căutăm validarea trecând prin diete, păr îndreptat, haine din reviste, până când ne dăm seama că alunecăm cu mintea tot mai mult şi de fapt nu de asta avem nevoie ca să fim bine noi cu noi.”

– Denisa Cotor, redactor Gen, care mai are şi 2 recomandări internaţionale: TikToOk/Niki Proshin & The Children of Pornhub, Nicholas Kristof (The New York Times).

Fotografia lunii - recomandată de Ioana Moldovan

Fotografia este realizată de fotojurnalistul Bogdan Dincă (Documentaria) şi a apărut în materialul Drumul către mine, publicat în Decât o Revistă, care începe aşa:„Meditaţia, mişcarea şi răbdarea cu mine mi-au fost sprijin să mă regăsesc după divorţ. Încerc să nu le pierd în pandemie.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mos Dan Mos Dan
    Scrieti ceva despre asa -zisul rasism al arbitrului Coltescu si despre jurnalistii care trebuie sa-si inghita cuvintele. Ai auzit Patraru? Te-am apreciat ca esti vegan, dar esti mult prea progresist. Cere-ti scuze de la Coltescu.

Trimite un comentariu

sus