Skip to main content

Performanţă fantastică! Două din două! Filmul „colectiv”, nominalizat la Premiile Oscar la două categorii

 
Performanţă fantastică! Două din două! Filmul „colectiv”, nominalizat la Premiile Oscar la două categorii

Performanţă fantastică! Documentarul „colectiv”, de Alexander Nanau, a fost nominalizat la prestigioasele Premii Oscar. Este vorba despre o dublă nominalizare.

Publicitate

A fost nominalizat atât la categoria „Cel mai bun documentar”, cât şi la „Cel mai bun film străin”.

Este pentru prima dată în istorie când o producţie românească intră în cursa finală pentru Oscar. Acest lucru vine la nici o săptămână de la o altă performanţă pentru „colectiv”, mai exact nominalizarea la Premiile BAFTA.

Filmul urmăreşte întâmplările desfăşurate în ţara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv. Documentarul include şi culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor - cazul Hexi Pharma.

Sunt imagini dure, cu filmări tulburătoare şi halucinante din spitale.

De asemenea, filmul prezintă şi întâmplări din interiorul Ministerului Sănătăţii, condus la vremea respectivă de Vlad Voiculescu.

Pe 25 aprilie va avea loc cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar.

Două producţii româneşti au mai prins, până acum, lista scurt la Oscar. Este vorba despre filmul „După dealuri” (regizat de Cristian Mungiu - 2013) şi scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun” (cu Adrian Văncică, în regia lui Bogdan Mureşanu - 2020). Cele două nu au reuşit să intre în cursa finală.

Colectiv, premiat internaţional

Pelicula a câştigat mai multe premii internaţionale şi a primit recunoaştere din partea celor mai mari publicaţii din lume. Recent, a fost a fost nominalizat la gala premiilor Critics Choice Awards, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

  • Cel mai bun documentar în competiţia Internaţională a Festivalului de Film din Zurich
  • Premiul special al juriului la Roche-sur-Yon (Franţa)
  • Premiul audienţei pentru film internaţional la Budapesta

The Guardian, Boston Globe, The Times, The New York Times, Daily Mail, Indiewire, Los Angeles Times şi Chicago Tribute se numără printre publicaţiile mari care au scris despre documentarul românesc.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • adi adi
    Scuzați-mi nedumerirea: acesta este un film documentar?
    Am urmarit ”trailerul” din articolul elogios de pe Gsp.ro.
    Din ce am vazut acolo, abunda imaginile cu Tolontan si Vlad Voiculescu, pelicula pare mai degraba o investigatie jurnalistica de genul celor pe care le difuzeaza Pro TV la emisiunea ”România, te iubesc!” Acolo unde Cristian Leonte si colegii nu au pretentia sa isi numeasca reportajele, filme documentare !
  • raul raul
    sa fim seriosi:a fost nominalizata drama si nu filmul.filmul in sine nu exista.e doar un reportaj al unei tragedii.si la fel cum a castigat grammy melodia”nu pot sa respir” asa va castiga un oscar si “colectiv”.bine pt romania?ca si succes ?da! ca si imaginea a tarii?nu.iar ca si arta ramane pe data viitoare.
  • Vica Vica
    Nu fiți rautaciosi, poate romanii nu vor vrea sa-l vadă pentru că subiectul a fost prea dureros și prea vizibil. Asta nu înseamnă că nu e important. Lasati-i sa-si trăiască bucuria nominalizarii, de ce să dorească cineva un eșec, din contră, ar putea atrage atenția asupra întregii industrii de film din Romania.
  • geo geo
    Ar fi bine sa comenteze daca merita sau nu nominalizarea cei care au vazut filmul...am citit si destule critici la adresa peliculei. Care ma cam indoiesc ca va avea cine stie ce succes de public, la noi, in țară.
  • Dan Dan
    Imaginea care ilustrează articolul este un cadru din film? Daca "da" presupun ca este foarte reprezentativa din moment ce a gastigat selectia. Ma tem însă ca cel din imagine este un fel de piaza rea pentru dubla nominalizare a peliculei.

Trimite un comentariu

sus