Skip to main content

INTERVIU Exclusiv. Andra Miron, de azi redactor-şef Euronews. Ce spune despre revenirea în TV şi despre funcţia de la cabinetul Ralucăi Turcan şi de la Consiliul Judeţean Ilfov

 
Foto | Inquam Photos - Octav Ganea
Foto | Inquam Photos - Octav Ganea

INTERVIU Exclusiv. Ce spune Andra Miron Diaconescu despre noul său rol, acela de redactor-şef la viitorul post Euronews România?

Publicitate

A vorbit despre aventura sa în zona politică, din ultimii doi ani, timp în care a lucrat în comunicare la Consiliul Judeţean Ilfov şi la cabinetul Ralucăi Turcan (când acesta era vicepremier), dar şi despre aşteptările pe care le are în calitate de coordonator al redacţiei Euronews România.

Jurnalista - cu experienţă de 14 ani la Realitatea TV, dar şi la B1 şi Naţional TV - a declarat că nu consideră că credibilitatea Euronews România va fi afectată de faptul că lucrat în comunicare, pe zona politică, în ultimii doi ani:

Eu n-am fost membru de partid. Funcţia mea a fost strict tehnocrată. Eu m-am dus acolo pentru că am crezut că pot ajuta cu experienţa pe care o am”, spune ea, într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Andra Miron a explicat şi de ce a lasat presa pentru comunicare, dar şi de ce s-a întors, din nou, în televiziune:

M-am gândit că zona de comunicare are legătură cu jurnalismul. Mi-am făcut şi această meserie tot în interesul publicului. Întotdeauna, orice întrebare puneam sau orice decizie luam era în interesul oamenilor. Tot timpul mă gândeam cum sunt ajutaţi ei în urma demersurilor mele.

Când am văzut această oportunitate, lansarea Euronews România, am aplicat imediat”, după cum a declarat pentru Paginademedia.ro.

Reamintim că Euronews a anunţat, azi, redactorul-şef al postului TV pe care-l va lansa în România. Andra Miron Diaconescu a lucrat 14 ani la Realitatea TV, iar în ultimii doi ani a lucrat în administraţia publică pe zona de comunicare. A fost şef al comunicării la Consiliul Judeţean Ilfov, iar cinci luni a lucrat la cabinetul vicepremierului Raluca Turcan (august 2020-ianuarie 2021).

Miron este angajată Euronews şi raportează direct Directorului Editorial al Afiliaţilor Marca Euronews, François Chignac.

Noul canal de ştiri va fi lansat în parteneriat cu Universitatea Politehnica, pornind de la staţia deja existentă UPB Sigma TV.

Publicul îşi doreşte ştiri echilibrate şi diverse

În interviul acordat Paginademedia.ro, Andra Miron a punctat, pe scurt, şi o parte din obiectivele pe care le are ca redactor-şef Euronews România.

„Publicul îşi doreşte nişte ştiri foarte echilibrate şi foarte diverse, ceea ce nu prea găsim în momentul de faţă. E foarte multă informaţie prezentată dintr-un anumit punct de vedere, ceea ce e greşit, nu mă feresc să spun asta, iar la un moment dat chiar manipulator”, spune Andra Miron.

Tot ea mai spune:

Euronews România va avea o coordonare din punct de vedere al valorilor jurnalistice prin intermediul meu şi prin intermediul şefilor de departament şi în funcţie de valorile Euronews International pentru că Euronews România este o franciză.

Nu poţi să faci un program care să nu semene şi care să nu aibă aceleaşi linii şi aceleaşi valori.

Euronews este un brand cunoscut, un brand international consolidat tocmai prin faptul că este obiectiv, imparţial şi independent în fiecare ţară în care este prezent”, subliniază jurnalista.

Contractul va fi denunţat, dacă nu facem un astfel de tip de jurnalism

A dat detalii şi despre aşteptările pe care le are de la echipa cu care va lucra:

Paginademedia.ro: Crezi că sunt şanse să faci jurnalism obiectiv având în vedere lucrurile despre care vorbeşti?

Andra Miron-Diaconescu, redactor-şef Euronews România: Sunt 100% sigură că putem face. Dacă nu va exista un astfel de tip de jurnalism în Euronews România, contractul va fi denunţat de Euronews International.

Paginademedia.ro: Dar cum îşi vor da ei seama că faceţi jurnalism obiectiv sau nu?

Andra Miron-Diaconescu, redactor-şef Euronews România: În primul rând va exista coordonare cu echipa de la Lyon.

Oamenii de acolo vor şti exact modul în care lucrăm şi conţinutul pe care îl livrăm. În al doilea rând, tot conţinutul va fi public, deci pot verifica oricând.

Interviul cu Andra Miron, pe larg: „Mi-a fost dor de presă”

Raul Bambu, reporter Paginademedia.ro: Cum e piaţa de ştiri la doi ani după cei ai plecat din presă?

Andra Miron-Diaconescu, redactor-şef Euronews România: Piaţa de ştiri nu cred că răspunde nevoilor publicului în momentul de faţă. Variază foarte multe, de la o televiziune la alta, dar n-aş vrea să fac eu o analiză a pieţei de ştiri pentru că nu cred că e acesta rolul meu.

Rolul meu este să transmit viziunea Euronews la noi în ţară, prin prisma echipei pe care o voi coordona şi din care voi face parte şi care va avea în spate tot suportul Euronews Wolrd, care este esenţial.

Acest lucru garantează că produsul din România va fi similar cu cele din afara ţării.

Paginademedia.ro: Cum va fi organizată redacţia?

Andra Miron-Diaconescu: Organigrama va fi adaptată organigramei transmise de la Lyon, de Euronews International.

Paginademedia.ro: Ce emisiuni vor fi? Ştiri, talk show-uri?

Andra Miron-Diaconescu: Nu pot să vorbesc în momentul de faţă despre grilă. Urmează să se facă şi va fi agreată cu redacţia-mamă. Nu vom lua decizii unilateral, totul va fi decis în echipă.

Când va veni momentul realizării grilei, vom face totul în parteneriat cu ei şi în mare concordanţă cu ce-şi doreşte publicul din România.

Paginademedia.ro: Tu ce crezi că îşi doreşte publicul din România?

Andra Miron-Diaconescu: Cred că îşi doreşte nişte ştiri foarte echilibrate şi foarte diverse, ceea ce nu prea găsim în momentul de faţă.

E foarte multă informaţie prezentată dintr-un anumit punct de vedere, ceea ce greşit, nu mă feresc să spun asta, iar la un moment dat chiar manipulator.

Paginademedia.ro: Crezi că sunt şanse să faci jurnalism obiectiv având în vedere lucrurile despre care vorbeşti?

Andra Miron-Diaconescu: Sunt 100% sigură că putem face. Dacă nu va exista un astfel de tip de jurnalism în Euronews România, contractul va fi denunţat de Euronews International.

Paginademedia.ro: Dar cum îşi vor da ei seama că faceţi jurnalism obiectiv sau nu?

Andra Miron-Diaconescu,: În primul rând va exista coordonare cu echipa de la Lyon. Oamenii de acolo vor şti exact modul în care lucrăm şi conţinutul pe care îl livrăm.

În al doilea rând, tot conţinutul va fi public, deci pot verifica oricând.

Paginademedia.ro: Având în vedere că zici ca ei vor cunoaşte totul despre voi şi ce veţi face, nu îţi e teamă că lumea va zice „a, stai puţin, pe ei îi controlează din afară” ?

Andra Miron-Diaconescu: Euronews România va avea o coordonare din punct de vedere al valorilor jurnalistice prin intermediul meu şi prin intermediul şefilor de departament şi în funcţie de valorile Euronews International pentru că Euronews România este o franciză.

Nu poţi să faci un program care să nu semene şi care să nu aibă aceleaşi linii şi aceleaşi valori.

Euronews este un brand cunoscut, un brand international consolidat tocmai prin faptul că este obiectiv, imparţial şi independent în fiecare ţară în care este prezent.

Paginademedia.ro: Apropo de şefii de departamente şi de oamenii cu care vei lucra. Ai ceva nume în minte pe care ai vrea să le cooptezi în proiect?

Andra Miron-Diaconescu: Da, am ceva nume.

Paginademedia.ro: Şi poţi spune din ce zone sunt?

Andra Miron-Diaconescu: Nu. N-am cum, dar în România sunt nişte jurnalişti deosebiţi.

Sunt oameni cu foarte mult potenţial care sunt la început de carieră sau sunt oameni care au dovedit că pot să aibă nişte surse bune, că pot vedea o ştire acolo unde altcineva nu o vedea sau că pot să vadă o ştire rapid când e nevoie.

Cel mai mult contează ca aceşti oameni să lucreze după valorile jurnalistice.

Paginademedia.ro: Tu în ultimii doi ani ce ai făcut? Concret, ce ai făcut după plecarea de la Realitatea TV?

Andra Miron-Diaconescu: Am fost director de comunicare la Consiliul Judeţean Ilfov, post pe care l-am câştigat prin concurs. Cred că e bine să încerci lucruri noi şi cred că e bine să ştii puţin din fiecare lucru atunci când are legătură cu meseria ta. După acest lucru m-am ghidat şi în meseria de jurnalist.

Mai concret, când am fost în TV, am început ca reporter, apoi prezentator, apoi senior editor, apoi Editor of the Day şi producător. Am văzut cum funcţionează şi ce presupune şi fiecare departament. Pot să apreciez valorile fiecărei nişe.

În această linie am optat şi spre zona de comunicare. Nu am plecat din Realitatea TV fericită că plec, mi-a părut rău că am plecat. În ultima zi când eram în Realitatea am avut un mare sentiment de părere de rău, dar asta este viaţa, iei decizii în funcţie şi de contextul în care eşti.

M-am gândit că zona de comunicare are legătură cu jurnalismul. Mi-am făcut şi această meserie tot în interesul publicului. Întotdeauna, orice întrebare puneam sau orice decizie luam era în interesul oamenilor. Tot timpul mă gândeam cum sunt ajutaţi ei în urma demersurilor mele.

Când am văzut această oportunitate, lansarea Euronews România, am aplicat imediat ce s-a deschis procesul.

Am am avut o perioadă de cinci luni (august-ianuarie), când am lucrat la cabinetul doamnei vicepremier la acea vreme. M-am ocupat tot de comunicare.

Paginademedia.ro: Este vorba despre Raluca Turcan?

Andra Miron-Diaconescu: Da, da.

Paginademedia.ro: La ce te-ai gândit, când Euronews a lansat concursul?

Andra Miron-Diaconescu: Prima iubire nu se uită niciodată. Uneori trebuie să ieşi dintr-o zonă pe care o cunoşti ca să îşi dai seama cât de mult îţi lipseşte. Deşi am crezut, în momentul în care m-am dus în zona de comunicare, că mă pot adapta foarte uşor.

M-am gândit că nu va fi o diferenţă aşa mare faţă de jurnalism pentru că priveam lucrurile tot prin intermediul interesului public. Apoi, mi-am dat seama că nu e cum credeam eu. Toată această perioadă mi-a fost dor de jurnalism.

Paginademedia.ro: Ce urmăreşti de la oamenii pe care îi vrei în echipa ta?

Andra Miron-Diaconescu: Îmi doresc să aibă spirit de echipă pentru că în televiziune nu se poate lucra altfel. Trebuie să creadă foarte mult în valorile jurnalismului şi să muncească mult.

Paginademedia.ro: Crezi o să afecteze credibilitatea redacţiei faptul că tu ai lucrat în comunicare pentru Consiliul Judeţean Ilfov sau Raluca Turcan, în ultimii doi ani?

Andra Miron-Diaconescu: Nu. Eu n-am fost membru de partid. Funcţia mea a fost strict tehnocrată. Eu m-am dus acolo pentru că am crezut că pot ajuta cu experienţa pe care o am.


Citeşte şi: Euronews vine şi în România. Noul canal de ştiri, lansat în parteneriat cu Universitatea Politehnica


Citeşte şi: Directorul de proiect al Euronews România, un fost ministru, deputat şi viceprimar PSD: „M-am retras din politică”


Citeşte şi: Euronews România are redactor-şef: a lucrat 14 ani la Realitatea şi a fost şeful comunicării la Consiliul Judeţean Ilfov


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Radu Radu
    poate ne spune ceva si despre "lucrarile" cu primariile de prin Ilfov pentru tot felul de "materiale de prezentare" si alte acareturi ce erau executate fix de sotiorul ei...
  • ana ana
    @DODO poate facea ea cele mai bune emisiuni, problema e ca aia cu care o compari erau niste pupinc...risti in functie de cum venea ordinul, nu niste jurnalisti. altfel, tipa era slaba, documentarea pentru emisiuni era varza, singura ei calitate era ca nu era stridenta ca ceilalti.
  • Hans Hans
    Euronews o sa si o incaseze rapid cu miron redactor sef si fostul deputat psd petrea coordonator de proiect. Ma mir ca nu are niciun cuvant de spus lucian sarb care e sau era prin consiliul director la euronews.
  • BigSister BigSister
    Oare cati jurnalisti au aplicat pentru ocuparea acestui post? Unde a fost postat anuntul? Dintre cei care au aplicat, au ajuns la interviu macar? Sa ridice mana ala care a stiut de acest job? Foarte transparent si nepartinic procesul de selectie si de ocupare a postului de redactor sef Euronews Romania. Oare asa va fi si politica editoriala?
  • CNN CNN
    @DODO
    Emisiunile geniale pe care le facea Andra Miron la comenzile lui Gusa si Pacuraru nu prea le urmarea nimeni. Dovada ratingul tot mai minuscul al Realitatii TV, inclusiv pe vremea dialogurilor ei cu greii vremurilor.
    @ion
    E interesant ca franciza Euronews are director un PSD-ist si redactor sef o fosta trompeta a lui Vantu (maritata cu un lefegiu al lui Ghita) plecata in politica pe post de tehnocrata. E cam mult sa dai lectii de deontologie dupa ce ai imbatranit in felul asta.
  • Gib al Tariq Gib al Tariq
    Ca observator discret al presei romanesti, si participant de aproape vreo 20 de ani, pot spune ca de cand au disparut banii din presa, adica de prin 2011, a disparut si orice criteriu de meritocratie de prin putinele redactii ramase.Asa ca principalul criteriu ramane nepotismul, pila, soricareala si altele. Si astfel am ajuns sa avem redactori sefi care nu au ocupat anterior nicio functie manageriala, producatori de stiri care nu au facut o stire in viata lor (nici scris, nici teren), EOD care nu stiu sa puna cratime, si se incurca in plural, mai ceva ceva ca Udrea in declaratii s.a.m.d. Atata timp cat toata lumea isi angajeaza neporii, verisorii si amantele in presa, pe ideea ca trebuie si ei sa manance o paine cat mai alba de sef, nu trebuie sa avem asteptari prea mari zic. #presanepotilor
  • DODO DODO
    @ CNN - ce argumente ai sa crezi asta ? cred ca o sa ai o surpriza nasoala pentru tine Tipa facea la realitatea cele mai bune emisiuni ( peste rares ) dar tu nu stii ca te uitai la RTv si A3 Nu era o exaltată ca rifai sau rares si nici mototola si aeriana ca hoandra Totusi este un semn de intrebare : directorul este un fost psd-ist fara legatura cu presa Sper sa nu poate trece peste linia canalului mamă si sa devina o noua trimbița psd Sa nu fim fatalisti !
  • ion ion
    @CNN: asa credeam si eu despre Gadea cand eram la scoala si invatam seara. El era prompteristul de la ora 12 noaptea care citea fara nicio intonatie si se balbaia des. Apoi brusc a primit propria lui emisiune si repede a ajuns director, el neavand nicio pregatire in domeniu. Chiar si azi tot pastor se crede, vorbeste singur 40 minute in timp ce invitatii se uita la el , cu aceeasi intonatie de text-to-speech.
    Depinde doar de cat de bine inteleg si servesc interesele celor care ii numesc acolo, nu de vreo calificare.
  • CNN CNN
    Primul pas spre viitorul esec a fost facut. Cucoana e de categoria a treia, sa fie clar.

Trimite un comentariu

sus